KONSERTRECENSION: Die Toten Hosen Live på “Rock am Ring” 3 juni 2012

Det är dags. Klockan är lite efter 22 den trejde och sista dagen av ROCK AM RING och till skillnad från dag 2 med sin strålande sol och sina solbrända nackar bjuder dag 3 istället på spöregn större delen av dagen. The Offspring har precis lirat och det var ljudmässigt svajigt. Det ger jag blanka faan i för snart ska DIE TOTEN HOSEN kliva upp på scenen för att framför närmare 90 000 pers fira sitt 30-års jubileum som band. 

Jag är sjukt förtjust i Deutschrock, dvs metal eller punk som sjungs på tyska. I Sverige lyssnas ju inte den musikgrenen sönder direkt, utan mycket få av mina bekanta kan ens tänka sig att lyssna till det pga språket. Mina möjligheter till att åka neråt europa för att se på någon konsert har varit begränsade så detta är sjukt stort för mig.

För de som inte känner till Hosen är de ett av Tysklands absolut största rockband. Många svenskar känner till dem genom Hier kommt Alex, som var deras bidrag till Guitar Hero 3. De fyller arenor vart de än åker på sina turnéer runt Tyskland, Schweiz och Österrike. De har även gjort flertalet bejublade framträdanden i Polen och i Argentina. Medvetna om att pga deras tyska texter har svårt att nå hela världen har de spelat in en rad av sina låtar på engelska. Ska det vara så jäkla svårt att komma till Nordens Hufvudstad Stockholm?!!

De startar med titelspåret från senaste plattan Ballast der Republik för att sedan fortsätta med Liebesspieler. Under de närmaste två timmarna radar de upp låtar från hela sin karriär tillsammans med några covers från olika band. Jag kommer inte att rada upp några favoriter, då jag skulle tycka synd om de låtar som jag inte tog med.

Något som var fantastiskt att uppleva var hur hela publiken verkligen gick bananas och sjöng med i varenda låt, tände bengaler lite överallt och var helt enkelt på gott och rockigt humör. Sångaren Campino (Andreas Fege) är en performer av yttersta världsklass. Att han blir 50 bast den 22 juni i år kan ingen märka. Han kör på järnet under hela konserten och trollbinder publiken med både humor och allsånger. Under Wort zum Sonntag publiksurfar han till exempel 100-200 meter genom publikhavet för att sedan klättra upp i en högtalarpelare (lägg märke till att det har regnat). Där uppe tänder han en bengal och Bis zum bitteren Ende för att sedan klättra ner igen och publiksurfa tillbaks fram till scenen igen. Kult.

Kul var också, att Greg Graffin från Bad Religion kommer upp på scenen och sjunger med i några av sina egna låtar, som Raise your voice och Punk Rock Song. Avslutningen med You'll never walk alone gav mig som Liverpool-supporter gåshud.

Själv var jag mer eller mindre i exstas under hela de två timmar som Hosen lirade. Jag gick därifrån med ett Shit, jag var verkligen där leende på läpparna. Detta kommer jag att skryta om länge, både till de som orka lyssna och till de som inte orkar. Ich will nicht ins Paradies, denn der Weg dorthin so schwierig ist.

Låtlista:

Intro: Drei Kreuze (dass wir hier sind)
Ballast der Republik
Liebesspieler
Du lebst nur einmal (vorher)
Auswärtsspiel
Alles was war
Altes Fieber
Hang On Sloopy 
Heute hier, morgen dort 
Bonnie & Clyde
Paradies
Schade, wie kann das passieren?
Alles wird vorübergehen
Pushed Again
Steh auf, wenn du am Boden bist
Halbstark 
Alles aus Liebe
Das ist der Moment
Liebeslied
Hier kommt Alex
Wünsch DIR was
Tage wie diese
Draußen vor der Tür
Schrei nach Liebe 
Raise Your Voice 
Punk Rock Song 
Blitzkrieg Bop 
Freunde
Eisgekühlter Bommerlunder
Wort zum Sonntag 
Bis zum bitteren Ende 
Zehn kleine Jägermeister
Schönen Gruß, auf Wiederseh'n
You'll Never Walk Alone 

Ta tillfället i akt och se hela showen här:

***********************************

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Die Toten Hosen (Facebook)

FAKTA
Konsert/Event: Die Toten Hosen / Rock Am Ring 2012
Plats: Seat Centerstage / Nürburgring
Datum: 2012-06-03
Betyg: 10/10
Bästa låten: Liebeslied
Bästa minnet: Jag-var-där känslan

Relaterade artiklar