KONSERTRECENSION: Metallica Live på “Rock am Ring” 2 juni 2012

AC/DC's "It's a long way to the top" spelas i högtalarna på ROCK AM RING. De som har varit och sett på METALLICA tidigare vet att detta är sista högtalarlåten innan Clintan filmen Den gode, den onde, den fule kommer upp i bildskärmarna. Detta händer här också och snart ekar THE ECTRASY OF GOLD i högtalarna och till sist gör METALLICA entré med HIT THE LIGHTS.


(Foto: Taget på Ullevi 2011 av Jonas Lööw Rockbladet)

Jag måste först nämna att jag tillhör old-school, som hade Metallica som stora idoler från 1985 och under sista hälften av 80-talet. När The Black ablum kom ut och när mainstream lyssnarna hakade på tåget kändes det som att något togs från mig. Det var inte samma sak på något sätt. The Black Album är bra, men där kom brytpunkten. Efterföljande skivorna Load och Reload når inte upp till samma standard, St Anger är allt annat än anger medan Death Magnetic är det bästa på länge. Själv lyssnar jag ofta på livekonserter hemma. James sjunger inte på samma sätt längre och de spelar heller inte längre lika snabb. Det jag tycker är synd. Att höra på låtarna precis som de är på skivorna men med lite publikvrål är inte samma sak. Jag vill ha liveversioner som speedar upp låtarna.

Allt detta glömmer jag dock alltid bort varje gång jag står framför deras scen och känner deras fantastiska ljudmassa vibrera varenda kroppsdel på mig. Är det något som Metallica ska ha all cred för är det ljudet, som alltid är bra och högt. Denna gång uppstod visserligen en del teknikproblem, men ljudet var intakt. Kirk Hammett och Lars Ulrich är båda klädda i svart och Robert Trujillo har sitt basketlinne på sig. James Hetfield är också i svart men med en jeansväst ala 80-tal, som är full med tygmärken och nitar. Med handen på hjärtat, vem håller en E.S.P lika coolt som James Hetfield? Många har försökt men kommer inte upp i samma dimension av coolhet som brother James. På Rock am Ring har han åter den klassiska vita formen från Master of Puppets eran. Denna Snakebyte-modell är dock en aning spetsigare variant av den klassiska Explorer , som han använde back in the dayz. Dessutom tar James också på sig sitt klassiska patronbälte från Kill 'em all eran. Hur jävla metal är inte det? Jag bara frågar.

Hit the lights följs upp av Master of Puppets och Ride the lightning. Den som inte redan då var såld kunde lika gärna ha gått hem. Ljudet är lika bra som Metallica alltid har och framför allt högt. Efter den nya låten Hell and back visas en liten filmsnutt som introducerar The Black Album. Det ger bandet tid att omgruppera sig inför vad som komma skall. Albumet spelas i sin helhet men med en omvänd låtlista. Of wolf and man, Through the never, Don't tread on me och Unforgiven blir favoriterna under denna presentation. Generellt var det riktigt roligt att lyssna på hela plattan live igen. Mer sånt åt folket! 

När The Black Album är presenterat i sin helhet blir det åter ett liten paus innan tonerna av Blackeneds intro böljar fram. This is the shit. Detta följs upp av ett enomt bombardemang innan One, som också innehåller en lasershow utan dess like, som är perfekt synkroniserat till musiken. Seek and Destroy avslutar konserten och jag kan vandra hemåt nöjd och belåten. Alla tankar om att Metallica skulle vara slut är som bortblåsta. För mig får de gärna göra tusen skivor till, som jag inte värderar lika högt som de första fyra, låter de bara så här bra live varje gång jag ser dem så kommer de i allafall aldrig att tappa mig.

Låtlista:

The Ecstasy of Gold 
Hit the Lights
Master of Puppets 
Ride the Lightning 
For Whom the Bell Tolls 
Hell and Back 
The Struggle Within 
My Friend of Misery 
The God That Failed 
Of Wolf and Man 
Nothing Else Matters 
Through the Never 
Don't Tread on Me 
Wherever I May Roam 
The Unforgiven 
Holier Than Thou 
Sad But True 
Enter Sandman 
Blackened 
One 
Seek & Destroy 

Se showen här:

***********************************

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)

FAKTA
Konsert/Event: Metallica / Rock Am Ring 2012
Plats: Seat Centerstage / Nürburgring
Datum: 2012-06-02
Betyg: 10/10
Bästa låten: Ride the lightning
Bästa minnet: Lasershowen i One

Relaterade artiklar