KONSERTRECENSION: Tenacious D Live på “Rock am Ring” 2 juni 2012

Dag 2 av ROCK AM RING och klockan är runt 19:30. Jag vill först bara tillägga att samma dag bjöds Stockholm på ett riktigt skitväder (har jag hört). Stockholm marathon fullständigt regnade bort. Det brydde vi oss inte ett dugg om för att vi hade nog med att solbrännan i Tyskland började strama i nacken på oss. Vädret är stålande och solen skiner starkt fortfarande.

Under ett spagettiwestern intro glider Tenaciuos D in på scenen i sakta, majestätiskt mak. De är klädda i vita rockar ala Elvis i Las Vegas. De är ute på turné, med sin nya platta Rize of the Fenix i ryggen, och de öppnar konserten med dess titelspår. Under låten reser sig en minst sagt modifierad fålgel Fenix i sann Tenaciuos D anda. Då den nya skivan inte riktigt har satt sig än hos publiken blir givetvis responsen större när de "äldre" låtarna framförst. Detta är givetvis inte något unikt för Tenacious D, utan det är samma sak för de flesta band som ger konserter precis efter att ha släppt en ny platta. Låtar blandas med humorinslag och ett "trumpetsolo" av Jack Black. Mycket är inrepat sedan tidigare men det spontana mellansnacken får de till riktigt bra. Mina personliga favoriter Beelzeboss (The Final Showdown) och Tribute var välkomna inslag i showen men ett hyllningsmedly till The Who höjde min personliga ekstas ytterligare en dimension.

Tenaciuos D svär, Tenaciuos D är obscena, Tenacious D är barnsliga, Tenacious D är fantastiska, Tenacious D är precis så som vi vill ha Tenaciuos D.

Deras Liveshow är otroligt rolig att se. John Konesky gjorde rollen som djälvulen (som Dave Grohl gjorde i originalet) grymt.
Gensvaret från publiken på allt som händer på scenen under konserten är helt enorm och svår att beskriva. Jack Black och Kyle Gass har verkligen en fantastisk förmåga att med humor och framför allt bra musik fånga nästan 90 000 personers uppmärksamhet och göra sitt framträdande till en minnesvärd upplevelse.
Jack och Kyle spelar själva endast akustiska gitarrer och till deras hjälp har de ett fantastiskt kompband, som hjälper till med det elektriska. John Konesky på elgitarr sjunger också, som tidigare nämnts, en del partier, John Spiker spelar bas (som också har mixat den nya plattan), Brooks Wackerman spelar trummor. För mig och många andra i publiken kan denna konstert endast beskrivas med tummen upp, eller rättare sagt; arm upp i luften och handen till Devil's horn.

Låtlista:

Rize of the Fenix

Low Hangin' Fruit
Senorita
Deth Starr
Roadie
Throw Down
Saxaboom
Kielbasa
Kickapoo
The Metal
Beelzeboss (The Final Showdown)
Pinball Wizard / There's a Doctor / See Me, Feel Me
Fuck Her Gently
Tribute
Double Team

Se showen här:

***********************************

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Fredrik Brolin

FAKTA
Konsert/Event: Tenacious D / Rock Am Ring 2012
Plats: Seat Centerstage / Nürburgring
Datum: 2012-06-02
Betyg: 08/10
Bästa låten: Beelzeboss (The final showdown)
Bästa minnet: När Jack Black i slutet av konserten ber publiken att ge gruppen Metallica, som snart ska gå på, en chans. De har potential.

Relaterade artiklar