KONSERTRECENSION: Tom Petty & The Heartbreakers

Efter 20 långa år stod TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS äntligen på en svensk scen igen. Förväntan är hög i den fullsatta stockholmsbollen, som vi kallar Globen, när en skäggig TOM PETTY iklädd en helblå kostym går upp på scenen. Scenen är klädd i rött tyg i teaterstil med kappor och längder. Med det dämpaade ljuset får de konserten i Globen att kännas ovanligt intim och man får från parkett verkligen känslan av konserten hålls på Cirkus istället för i Globen.

Annons 

 

Det är inte så att Tom & Co. har latat sig och inte varit ute på vägarna sedan dess, utan de har endast varit lite bekväma av sig och stannat på vägar nära hemmet, dvs USA och Canada. Nu tänkte de dock ta igen allt! Det sparas inte på krutet, utan de kör direkt igång konserten med Listen to your heart från deras andra platta You’re gonna get it (1978). Tom Petty, som med sin stela hålling känns ändå redan från början mycket avslappnad på scenen.

Det är inte vilka musiker som helst som står vid hans sida heller. Många av medlemmarna i bandet känner varandra sedan flera decenier tillbaks. Girarristen Mike Campbell, bassisten Ron Blair och keyboardisten Bernmont Tench tillhör originalmedlemmarna från 1976. Ron Blair kom tillbaks 2002 efter 20 års frånvaro. Att det inte är första spelningen de gör tillsammans är uppbenbart. De är riktigt tajta och framför allt Mike Campbell (Brian May look alike) levererade flera mycket bra solon.

Med den mängd av bra musik som Tom Petty & The Heartbreakers har gett oss under åren så skulle det krävas en exeptionellt stor talang för att få till en låtlista som inte är bra av det materialet till dagens konsert. Den senaste platta Mojo, som förövrigt rekommenderas varmt, bidrar med 3 låtar; Good Enough, Something Good Coming samt I Should Have Known. Min personliga favorit bland dessa är Good Enough och den framfördes med fantastisk känsla. Jag skulle bli mycket förvånad om Tom inte håller George Harrissons solo i Let it be som ett av historiens bästa. Det känns som att hela konceptet Tom Petty & The Heartbreakers är en förlängning av stämningen i musiken ifrån den sena Beatles eran.

För mig som har följt setlistorna genom turnén var det ingen överraskning att de skulle spela Handle with care (Traveling Wilburys) men den var fantastisk att höra live. Det bjuds dock på en överraskning, vilket är rätt ovanligt, om man ser till tidigare konserters låtlistor från samma turné. Don’t come around here no more framfördes för första gången under europaturnén i just Globen, vilket var ett mycket välkommet inslag. Något som jag ser rätt sällan nu för tiden är att alla medlemmar med gitarr eller bas på magen inte lirade trådlöst, utan hade sladdar som hängde efter dem. Det gillar jag. Det ser stundtals lite roligt ut när artister, som kör trådlöst, ändå på scenen av ren vana håller på med att sparka undan den sladd som de brukar ha från gittaren i replokalen.

Ljuset är som sagt rätt dämpade färger konserten igenom, vilket bidrar till intimiteten. För att inte vara helt okritisk kunde ljudet ha varit en aning högre, enligt min smak. Det var dock inget instrument som tog över det andra, utan mixen satt där den skulle. Jag är helt övertygad om att bandet var nöjda med denna konsert. Det var i alla fall jag. En bra mix av gammalt och nytt samt stämningshöjande extranummer som Mary Jane’s last dance och American Girl gjorde kvällen komplett.

Låtlista:

1. Listen to Her Heart
2. You Wreck Me
3. I Won't Back Down
4. Here Comes My Girl
5. Handle with Care
6. Good Enough
7. Oh Well
8. Something Big
9. Don't Come Around Here No More
10. Free Fallin'
11. It's Good To Be King
12. Something Good Coming
13. Learning to Fly
14. Yer So Bad
15. I Should Have Known It
16. Refugee
17. Runnin' Down a Dream
18. Mary Jane's Last Dance
19. American Girl
 

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)

FAKTA
Konsert/Event: Tom Petty & The Heartbreakers/ European Tour 2012
Plats: Globen/Stockholm
Datum: 2012-06-14
Betyg: 8/10
Bästa låten: Runnin' Down a Dream & Good Enough
Bästa minnet: Intimiteten

Relaterade artiklar