LIVERECENSION: H.E.A.T – Sigurdsgatan 25

Sist jag såg H.E.A.T live var på Rockweekend festivalen i Kilafors 2009, då med Kenny L på sång och på en stor scen. Den gången levererade de stort och de kändes helt rätt på den stora scenen och med allt det innebar. Den här gången ser jag dem på Sigurdsgatan 25 i Västerås, en liten före detta Jazzclub som känns välfylld om det är mer än 250 personer.

Denna kväll är det relativt glest med besökare och jag kommer på mig själv att undra hur det kommer sig att Sveriges i särklass bästa AOR band inte drar fullt hus. När bandet väl kliver på är det runt 200 personer i publiken och det märks att alla är där för att få se och uppleva H.E.A.T, höra de nya låtarna live samt få se den omtalande Erik Grönvall på sång. De går ut stenhårt med Breaking the Silence från nya plattan, Adress the Nation, och det är en klockren öppningslåt.

De fortsätter settet med att varva både gamla och nya låtar från deras hitkavalkad. Bandet känns hungrigt och det märks att de är laddade för lira de nya låtarna live och sprida deras nya material till nationen. Erik Grönvall är en grym frontperson som ger allt, hans röst är felfri och han bjuder på sig själv medan han showar och dansar runt på scen.

I allt från de hårdare och mer upptempo låtarna till den akustiska Who can stop the rain och The One and Only leverar Erik med sitt H.E.A.T 100%. Gitarristerna Dave och Eric överöser publiken med sina 80-tals osande riff och sina briljanta solon och Crash bjuder på ett tajt och lekfullt trumspel och ett högst oväntat solo (jag tänker dock inte säga mer om det utan ni får själva uppleva det). När de river av In and Out of Trouble från senaste plattan har de bytt ut saxofonen mot munspel vilket Erik G bluesar loss på, allt känns helt naturligt.

Bandet är tajt, de är ett med publiken samtidigt som de uppträder proffessionellt med storhet på scen. Publikkontakten är suverän och det märks en markant skillnad sedan jag såg dem sist, både i deras hunger men samtidigt i deras mognad som band. När allt börjar närma sig sitt slut ber Erik, med ett leende på läpparna, publiken ha överseende med att de inte kliver av scenen för att publiken ska få skrika"en gång till" då bakdörren ligger så dåligt till. Han ber publiken börja skrika direkt så de slipper krångla sig ut för att sedan komma in igen, publiken lyder och de avsluta giget inför ett nöjt Västerås.

Jag kan lova er att H.E.A.T är något att räkna med i framtiden och jag hoppas att alla av er tar tillfället att se dem när de spelar i närheten av där ni bor.

Skribent: Carl Berglund (cb@rockbladet.se)
Foto: H.E.A.T

BANDFAKTA:

Medlemmar
Erik Grönwall – sång
Dave Dalone – gitarr
Eric Rivers – gitarr
Jona Tee – keyboard
Jimmy Jay – bas
Crash – trummor

HEMSIDA
FACEBOOK

Relaterade artiklar