LIVERECENSION/INTERVJU: SKITARG – Metaltown 2012, 16/6

Över 4000 festivalbesökare försökte få plats vid Close-Up scenen för att få en skymt av SKITARG under deras framträdande på Metaltown den 16 Juni i år. Spelningen på Metaltown slog bandets publikrekord med längder och jag måste medge att det här måste vara deras bästa spelning so far.


(SKITARG, Foto: SKITARG)

Skitarg bjuder på ren underhållning från början till slut och det här är verkligen ett band man måste uppleva live. Dildos, uppblåsbara kukar och annat smått och gott används som rekvisita under spelningens gång och den här showen är något utöver det vanliga. Bandmedlemarna entrar scenen en efter en, och den energi de för med sig sprider sig snabbt till publiken. Jag slås, som alltid, av Skitarg’s galenskaper på scen och deras samspel med varandra och publiken. Medlemmarna i bandet är skickliga musiker och de drar av låtar som Bruna skatter och Upprörd, men Jag bryter nacken av din häst måste ändå vara den låt som publiken jublar mest till och i moshen framför mig är det faktiskt att par festivaldeltagare som slåss om trähästen som bandet skickar ut i publiken under låten. Jag gillar Skitarg och det här är ett band som säkerligen kommer att växa i popularitet!

Jag fick möjlighet att träffa Skitarg för att växla några ord med dem efter spelningen på Metaltown och förutom att prata lite om just spelningen var jag bara tvungen att fråga.. Var får man en band-idé som Skitarg ifrån??

Linda: Hur kändes spelningen? Vad var bäst?

Korpral Sigge: Allt. Det måste vara det bästa som har hänt Skitarg nånsin. Jag går på först på scenen och när jag kom ut.. Jag bara gapade först.. Tog upp trumpinnarna och nästan darrar. Shit, vad är det som händer?! Vi är Skitarg, vad är det här?!

Barnet: Ja, att ett sånt fjantigt koncept har blivit så pass stort. Något som vi lekt med. Tydligen så är vuxna karlar som springer runt på scen och leker med en löskuk något som folk tycker är kul att titta på, jag vet inte.

Varulf: Men det som jag tyckte var roligast med spelningen var att jag faktiskt försöker få ögonkontakt med så många som möjligt under giget. Lite ”tycker du om det här din jävel?”-attityd. Bara tittar på dem och visar att vi är här för er. För det är det jag vill ha när jag är iväg och tittar på ett band.

Barnet: Vi har ju alltid haft andra band parallellt med Skitarg, men vi har märkt att det är det här folk vill ha. Det är det här som funkar. Vi kan verkligen gå upp på scen, göra fel, tappa micken, glömma verser, spela fel, tappa underbyxorna, vaxa röven och folk kommer ändå gilla det för att de vill bli underhållna. Det är underhållningen man vill ha. Folk går på spelningar för att dricka bärs och bli underhållna. Vissa går dit utan att dricka bärs! Hur orkar man? Det är helt galet! Hahaha.

Skitarg - Skogsröjet 2011 - Dag 2 - 07
(Necrofilip – Skitarg – Skogsröjet 2011, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Varulf: Jag tror att det i grund och botten handlar om att vi är ett gäng som tycker om att underhålla. Vi är inte ett gäng hårdrockare. Vi är ett gäng musiker som tycker om att.. Ja, om vi säger så här. Jag har väl personligen dödsmetal i som en stadig pelare, men jag lyssnar på precis vad fan annat som helst och jag dissar ingenting innan jag har gett det en chans. Och jag tycker att det bejakar väldigt mycket inom musiken.

Necrofilip: Jag håller med. Det öppnar ögonen för en väldig massa nya influenser. Det är så jävla tradigt när man frågar folk vad de lyssnar på och får till svar ”Jag lyssnar på Black Metal”. Ok, vad lyssnar du på mer? ”Black Metal! Asså, jag gillar inte annan musik. Jag har lyssnat på annan musik och näe, det är inte bra”. Det är så trist att höra. Det är ett sätt att inte färga sig själv av en väldig massa nya intryck som musik kan ge.

Varulf: Är det något budskap man ska säga att vi vill få fram med Skitarg så är det: ha självdistans och ha kul! Vi tar oss inte på allvar och det är det ingen annan som gör heller. Ha kul så lär du dö lycklig.

Skitarg - Skogsröjet 2011 - Dag 2 - 03
(Necrofilip – Skitarg – Skogsröjet 2011, Foto: Micke Andersson / Rockbladet)

Linda: Ja, ni är ju ett band med en helt egen nisch. ”Clown-metal”. Var kommer idén till Skitarg ifrån?

Barnet: Längst ner i kloakerna! Hahaha.

Necrofilip: Nja. Det handlade väl i början om att jag och Barnet… Det är jag som är Necrofilip!!

Barnet: Och det är jag som är Barnet!!

Necrofilip: Jag och mitt utvecklingsstörde kompis satt på min balkong. Vi skulle dricka lite öl, långsofta och läsa porrtidningar.

Barnet: Eh. För vi var intresserade av artiklarna.

Skitarg - Skogsröjet 2011 - Dag 2 - 02
(Doktor Tyr – Skitarg – Skogsröjet 2011, Foto: Micke Andersson / Rockbladet)

Linda: Hahaha, eller hur!?

Barnet: Jo, det är sant. Artiklar om hur man har sex med folk som har stympade.. eh.. Nej, vi lämnar det. Haha.

Necrofilip: Hrrm.. För att komma tillbaks till saken så är vi två stycken jävligt svaga och tråkiga människor som.. Ja, vi har ingen ryggrad. Vi har inget civilkurage och vi är avgrundens jävla avskum när det gäller modighet och.. Ja, vi är helt enkelt två supertöntar som får jävligt mycket spö och blir sönderbattlade rent lingvistiskt och verbalt liksom.

Barnet: Men! Sen när man kommer hem på natten, efter att vi har fått spö, så kommer ju alla bra idéer. ”Det där skulle jag ha gjort!” ”Vi hade ju kunnat göre en roundkick där.”

Necrofilip: ”Ja, jag skulle fan sagt det där”. Vi ville helt enkelt ha ett utlopp för all skit vi fick på oss utan att kunna att ge igen kan man säga. Det var ofta man kunde få en stekpanna i ansiktet när man bara gick genom stan och man gick vidare och bara: ”Jo, men han kanske mådde dåligt och behövde få ut sina aggressioner.” Ja, något sånt. Vi behövde ett utlopp för allt. Vi behövde nånting som i våra ögon var ”skitargt”.

Barnet: Vi satt och funderade och det var verkligen ett totalt jävla mörker när det gällde namn i början. Vad var det vi hade för idéer i början. ”Kötterz” hade vi, med z:a på slutet. Nej, vi behövde något skitargt. Något som verkligen låter skitargt. Skitarg!! Vi tittade varandra i ögonen och såg hatet och glädjen och allt vad det kan ha varit.

Necrofilip: Och sen ristade han in det i bordet som jag hade på balkongen med en penna. Vi kände ba: ”Yeah!” Och sen var det snarare: ”Fuck, mitt bord!” Jag blev så sne, men jag sa inget då. Hahaha.

Barnet: Från början handlade det också om att spela in metal-riff och bara skrika tarmarna ur oss. Vi skulle få ur våra aggressioner helt enkelt.

Necrofilip: Vi hade ju andra band som vi spelade i samtidigt. Seriösa band där alla skulle vara klädda i svart, röra sig synkat på scen och hela den biten.

Barnet: Sen träffades vi med Skitarg och bara larvade oss kan man säga. Vi spelade in en demo på fem låtar på fyra veckors tid. Vi spelade in varje söndag. Vi körde riff och tyckte att ”Ja, men det här låter jävligt metal”. Och så skriker vi ”Spikar, spikar, spikar”, det är hårt!

Necrofilip: Jo, men det är ett tufft ord. Kör bara, kör! Och eh.. sen var vi rätt glada igen! Haha. Vi hade fått ur oss det mesta av det där arga, hatiska vi hade inom oss och när vi sen försökte gå tillbaka till det sken det glada igenom. Det blev mer självdistans, humor och rent fåntratteri helt enkelt och på senare år har vi fattat att det är det här som är våran nisch, våran grej. Vi blandar allting vi har lust med så länge det är från hjärtat och har jävligt kul. Man kan komma med ett jazz-parti till replokalen och typ ”Näe, men jag gillar jazz nu” och de andra i bandet ”Kul, kul. Hur ska vi våldta in det här i låten?” och sen rape’ar man partiet totalt och får alla som älskar jazz att hata oss. Hahaha.

Barnet: Det är smaklöst. Det är tramsigt, vulgärt och vi tycker att det är skitroligt. Vi har inga ramar utan skriver precis de låtar vi tycker är bra och det finns inget som är ’för’ töntigt eller larvigt för att visa för bandet. Man tar med det man har skrivit och spelar upp det för de andra i repan så kan de asgarva och tycka typ ”Det där var det töntigaste jag hört! Vi tar det i den här låten!!” Vi kör verkligen på allt vi gillar, blandar lite hej vilt och det brukar bli jävligt bra i slutändan. Vi kan inte göra fel. Vi blandar alla genrer, kör sönder stämmor och skriver både heltöntiga och seriösa texter. Vi har på något vis sprängt alla gränser för vad som skulle kunna bli fel.

Necrofilip: När det gäller texterna kanske det bara är 10% av de som lyssnar på vår musik som faktiskt förstår vad texterna handlar om. Det finns ju faktiskt de som tror att vi vill bryta nacken av hästar, men det är ju inte det låten Jag vill bryta nacken av din häst handlar om. Den handlar egentligen om falsk marknadsföring. Den handlar om tjejer som till exempel lägger upp de porrigaste jävla profilbilderna på facebook och när man sen går in på deras profil har de massa bilder på när de lattjar runt på sina hästar eller på sina katter.

Barnet: Ja, de lattjar förhoppningsvis inte PÅ katterna utan MED dem. Haha.

Necrofilip: Det kanske de visst gör! Det kanske är skitstora katter, det vet man inte!

Barnet: Det är som sagt låten Jag vill bryta nacken av din häst. En relativt okänd låt för dem som lyssnar på Skitarg. Haha! Nej, det är väl oftast den låten man har hört om man vet vilka vi är. ”Skitarg? Nej, de har jag nog aldrig hört. De har en låt som heter Jag vill bryta nacken av din häst? Ja, men då vet jag vilka det är!” Det är ju nästan som man förstår killarna i Iron Maiden.

Necrofilip: Att de hatar sig själva för sin musik. Jo, men det kan man förstå. Haha.

Varulf: Ja, det är ju därför de har gjort samma låt. Om och om igen! Hahaha.

Necrofilip: Ja, det var alltså svaret på FÖRSTA frågan. Nu kan Varulf och nån annan svara på frågor så kan jag hålla käften och dricka bärs för nu har jag pratat så jävla mycket. Hahaha.

Skitarg - Skogsröjet 2011 - Dag 2 - 05
(Don Foster – Skitarg – Skogsröjet 2011, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Linda: Vad har ni för planer nu efter Metaltown?

Barnet: Den 23:e Juli spelar vi på Knorrfest i Trollhättan, vi har Kajrocken den 3-4/8 och sen har vi Rock Bitch Boat i Oktober. En väldig massa festivalspelningar blir det i alla fall.

Necrofilip: Sen ska vi spela in våran tredje platta Tarmaggedon som handlar om keps-killar som äter tarmar. Istället för zombies som äter hjärnor så är det keps-killar som äter tarmar. Keps-killar är alltså douge-bags. Killar som beter sig illa mot andra för att må bättre själva. Det har egentligen ingenting med själva kepsen att göra så om du har keps är du mer än välkommen att komma och röja med oss på våra spelningar, det är helt ok. Vi behöver biljett-intäkterna! Hahaha.

Barnet: Det är i alla fall en koncept-platta som är upplagd lite grann som en serie och det handlar om när vi först möter sjukdomen, om hur den sprider sig och hur vi försöker klara oss ifrån det. Och den kommer att vara ur-tramsig. Nej, vänta nu.. Har DU nånting som du vill fråga oss?!

Linda: HAHAHAHA!

Barnet: Jag ser att du inte har några skosnören. Berätta mer om det!

Linda: Nej, ska inte vara några skosnören. Det sitter gummi här i kanten istället..

Necrofilip: Stopp ett tag!! Lyssna grabbar, den här bruden använder gummi, skit i henne! Ni kan inte få HIV med henne! Man vill ju dö lycklig! Nej, hahaha, jag tror vi lägger ner här innan det spårar ur ännu mer. Vi ses på nästa spelning!

Konsert/Event: SKITARG
Arena: Close-Up Stage / Metaltown 2012
Datum: 2012-06-16
Betyg: 9/10
Bästa låt: Jag bryter nacken av din häst
Bästa minne: Energin på scen

Skribent: Linda Hasselblad (lh@rockbladet.se)
Foto: SKITARG, Micke Andersson (ma@rockbladet.se), Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)

BANDFAKTA

BANDMEDLEMMAR
Sång: Necrofilip Skitarg
Sång: Barnet Skitarg
Gitarr: Varulf Skitarg
Gitarr: Doc Tyr Skitarg
Bas: Don Foster Skitarg
Trummor: Kopral Sigge
Entertainer: Vulva Tvärilsk Skitarg


HEMSIDA
FACEBOOK

Relaterade artiklar