LIVERECENSION: MACHINE HEAD, MetalTown 15/6

En av festivalens största förväntningar var på Machine Head, ett band jag följt sedan debuten "Burn my eyes" 1994. Jag har sett dessa herrar 6 gånger tidigare och tänkte att det här blir väl inget nytt. De levererar alltid till 100% och det är på en stor scen som denna som de hör hemma.


(Robb Flynn – Machine Head – Metaltown 2012, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Min åsikt är att enda gången de hade en liten svacka var när de lirade på Fryshuset Arenan 2007 under The Black Crusade turnén, då Phil Demell uteblev p.g.a. personliga skäl och Robb Flynn var magsjuk men ändå genomförde giget. För övrigt har de alltid gett mig det jag vill ha från dem. Idag, 15/6, kliver de upp på scen strax före 18:00 och river av med ”I AM Hell”, en oväntad öppning men dock så bra och stenhård.


(Adam Duce – Machine Head – Metaltown 2012, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Låt nummer två är den enorma ”Imperium” och moshpiten är ett faktum och publiken skriker efter mer. Ett litet minus är att ljudet inte är på topp från start och att sången drunknar en del i den massiva gitarrväggen, det gör i och för sig inte så mycket då gitarrspelet framförs oklanderligt och med en obeskrivlig glöd. Något som, till en början, får mig att fundera är fokuset på nytt material i deras setlist. Många av deras självklara hits från tidigare i deras karriär uteblir och lämnar mig längtandes, men det är väl festivalernas baksida då banden inte får så lång tid på sig som de skulle behöva för att göra alla nöjda och glada. Å andra sidan kör de åtta fantastiska låtar, bland annat ”Locust”, ”Aesthetics of Hate” och ”Be still and know”. De levererar dem med hunger och glädje och de lämnar publiken hungrig efter mer men ändå mer än nöjda. I och med det självklara avslutet med milstolpen ”Davidian” känns spelningen som tio minuter istället för en knapp timma.


(Phil Demmel – Machine Head – Metaltown 2012, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Jag hade gärna upplevt ”Ten Ton Hammer”, ”From This Day”, ”Bulldozer” och ”Crashing Around You” i Göteborgssolens kvällstimma, men å andra sidan lämnar jag Fire Stage nynnandes på ”Halo” med ett leende på läpparna och längtar tills nästa gång jag får se, och höra, herrarna från Oakland som bär metallens fana högt.

Konsert/Event: MACHINE HEAD
Arena: FIRE STAGE / METALTOWN 2012
Datum: 15/6-2012
Betyg: 9/10
Bästa låt: Locust
Bästa minne: Attityden och den stenhårda öppningen

Skribent: Carl Berglund (cb@rockbladet.se)
Foto: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)

LÅTLISTA:
I Am Hell (Sonata in C#)
Imperium
Beautiful Mourning
Locust
Aesthetics of Hate
Be Still and Know
Halo
Davidian

BANDFAKTA

MEDLEMMAR
Robb Flynn – lead vocals, rhythm/lead guitar
Adam Duce – bass guitar, backing vocal
Phil Demmel – lead guitar, rhythm guitar
Dave McClain – drums

HEMSIDA
FACEBOOK

Relaterade artiklar