LIVERECENSION: SOUNDGARDEN – Festival Stage – Sweden Rock 2012

Äntligen ställer sig Chris Cornell tillsammans med resten av medlemmarna i Soundgarden på svensk mark igen. Hur är statusen på Soundgarden 2012? Skulle de kunna uppfylla hela det här publikhavets förväntningar, det var i alla fall den frågan jag ställde mig innan föreställningen drog igång. Kylan bet ordentligt tag i mig i väntan på att konserten skulle dra igång, men så fort strålkastarana och riffen från gitarrerna började värma upp luften runt omkring mig så började jag ana vart åt det här skulle ta vägen.


(Chris Cornell, Soundgarden Foto: Micke Andersson)

För de flesta i publiken har det varit en 15 år lång väntan på att se dessa grunge-rockare igen. För mig så fick jag det uppfyllt redan förra sommaren då jag besökte LA och då passade på att se dem på The Forum i förorten Inglewood. Det första jag reagerade på då var om inte tiden hade stått stilla, det kändes som de här killarna inte hade gjort annat än att andas, repa, äta grungerock enda sedan dess de lade bandet på hyllan. Bandet kändes då som nu ruskigt tighta i sitt sound. Publiken inklusive mig själv bjöds på en kavalkad av låtar från hela Soundgardens era, från starten fram till nu. Allt ifrån lugna låtar som "Blow Up the Outside World", nya låtar som "Live to Rise" från soundtracket från filmen "The Avengers", hitlåtar som "Black Hole Sun", till tunga låtar som både "Spoonman" och "Outshined". Allt kändes helt magiskt. Jag kände att vad mer än så här behöver begära? 21 låtar inklusive extranummer, perfekt för mig. Det ända minuset de får är att energin ut från scenen kunde vara ännu lite bättre, den energi jag fick se för ett år sedan. Men det är smådetaljer i sammanhanget. Hoppas vi slipper vänta 15 år tills nästa gång.


(Matt Cameron, Soundgarden Foto: Micke Andersson)


(Ben Shepherd, Soundgarden Foto: Micke Andersson)

Konsert/Event: SOUNDGARDEN
Arena: FESTIVAL STAGE
Datum: 7/6-2012
Betyg: 8/10
Bästa låt: Spoonman & Outshined
Bästa minne: Spänningen i luften innan konserten tillsammans med det klimax som utbröt när Chris Cornell tog ton, oslagbart.
 

Skribent: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)
Foto: Micke Andersson (ma@rockbladet.se)


LÅTLISTA:
Searching With My Good Eye Closed
Spoonman
Let Me Drown
Outshined
Flower
Drawing Flies
Hunted Down
Blow Up the Outside World
Fell on Black Days
Ugly Truth
Loud Love
Live to Rise
My Wave
Burden in My Hand
Rusty Cage
Gun
Black Hole Sun
Room a Thousand Years Wide

EXTRA NUMMER:
Jesus Christ Pose
Beyond the Wheel
Slaves & Bulldozers
 

Relaterade artiklar