KONCERTRECENSION: Eldkvarn – Blir bara bättre

Det var 10 år sedan ELDKVARN sist spelade på Gröna Lund i Stockholm. Nu var det dags igen. Efter dagens sedvanliga dusch av regn kliver KUNGARNA FRÅN BROADWAY upp på nöjesparkens stora scen för att där genomföra deras, för denna sommar, näst sista konsert. Därefter följer en och en halv timmes mycket bra, roande och inspirerande konsert av ett åldrande men till synes mycket taggat ELDKVARN. 


(Eldkvarn – Gröna Lund 2012, Foto: Fredrik Brolin / Rockbladet.se)

Det är löningsdag för många, regnet har för mindre än en timma sedan slutat ösa ner och området framför den stora scenen på Gröna Lund är fullpackat. Publiken är som vanligt mycket blandad med allt från die-hard fans till jag-gillar-bara-den-där-pojkar-låten besökarna. Trummisen Wener Modiggård är tillsammans med sonen Adrian först upp på scenen och sätter igång Eldarnas Land, sedan fyller resten av bandet på i efterhand. I låtlistan finns standardlåtarna (Pojkar, Pojkar, Pojkar och Kärlekens tunga) men även låtar som i allafall jag inte har hört live så ofta (Landsortsgrabb och Ett Fall av Kärlek). Det första jag reagerar över är dock att Eldkvarn har lyckats med ljudet. Jag har sett så många konserter på Grönan, där ljudet har varit riktigt kasst. Ikväll är det faktiskt riktigt bra och det håller sig så under hela konserten.

Eldkvarn är rätt unika, då de nu, så här långt in i karriären (40 bast), faktiskt levererar bättre skivor än de någonsin tidigare har gjort. Atlantis (2005), Svart Blogg (2007), Hunger Hotell (2008) och inte minst förra årets De Berömdas Aveny är alla klockrena skivor. Därför är det så kul att höra även de nyare låtarna när Eldkvarn lirar live. Det finns ju band, som släpper skiva efter skiva, men som bara kommer allt längre bort från peaken. De nya låtarna ger endast utrymme för kisspauser. Detta ger Eldkvarn absolut ingen tid för denna kväll på Gröna LundPå andra sidan regnet (passande titel för dagen) från senaste skivan hör till exempel till kvällens absoluta höjdpunkter. Det säger mycket om den skattkista med låtar, som Eldkvarn har, då denna superlåt inte ens lirades i början av turnén.

Mycket av det som händer på scenen fokuseras ju på frontmannen "Plura" Jonsson, vilket kanske inte är så konstigt. Han skriver i stort sätt bandets alla låtar och han har under de senaste åren synts väldigt mycket i tidningar och i TV. "Plura" är på ett strålande humör och har långa och underhållande mellansnack mellan låtarna. Han tog upp lite om TV-programmet Så ska det låta, där han medverkade i programmets första säsong. Han passade då även på att tacka September, som han tack vare hennes version av Kärlekens Hjärta fått en miljon kronor i STIM-pengar. Därefter glider såklart bandet in i deras egen version av låten. "Plura" pratade även om hur hedrade bandet var över att få en bronsplatta nedsänkt i trottoaren utanför Café Broadway i Norrköping. När de en tid senare skulle visa bronsplattan för senaste medlemmen Adrian, så kunde de knappt finna den. Ett tips, om du glider förbi Norrköping någon gång, så gå in på Café Broadway och testa deras varma choklad med rom. Mums.

Det känns ändå som att alla på scenen får sin tid i rampljuset. I den lite bortglömda pärlan Ett fall av kärlek går yngsta  Adrian Modiggård fram och sjunger. Till och med ljudteknikern Ove Karlsson kommer upp på scenen och spelar trumpet till Kungarna från Broadway. Werner Modiggård drar igång ett visselsolo i allsångslåten IkvällCarla är ju Carla och han levererar sina monstersolon och sköna riff, jag tänker framför allt på i Mina stjärnor har slocknat som denna kväll framförs fantastiskt.

Av alla konserter som jag har sett med bandet tidigare, så tillhör denna den absolut högsta toppen. Eldkvarn visade att gammal är äldst och var verkligen en solstråle, som genom sommarens tjocka regnmolnstäcke fann sin väg ner till oss i Stockholm denna kväll.

Event: Eldkvarn
Arena: Stora Scenen / Gröna Lund / Stockholm
Datum: 2012-08-24
Betyg: 9/10
Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)

SE HELA FREDRIKS BILDSERIE:

no images were found

 

BANDFAKTA

På scen:
Per "Plura" Jonsson – Gitarr och sång
Stefan "Carla" Jonsson – Gitarr
Tony Thorén – Bas
Werner Modiggård – Trummor
Claes Von Heijne – Klaviatur
Adrian Modiggård – Bongotrummor och körsång
Marcus Olsson – Saxofon

Låtlista
Eldarnas land
Vägen till Paradiset
Be-bop-a-lula land
En liten kyss av dig
Landsortsgrabb
Tårar från en clown
Låt det rulla
Fulla för kärlekens skull
Ett fall av kärlek
Kärlekens tunga
Mina stjärnor har slocknat
På andra sidan regnet
De berömdas aveny
Alice
Kungarna från Broadway
Pojkar, Pojkar, Pojkar (bandpresentation)

Encore:
I skydd av mörkret
Jag är det hjärta
Ikväll

Relaterade artiklar