INTERVJU: Pe Schorowsky – En tyst farbror börjar sjunga

PE SCHOROWSKY har med sin solodebut; DRECK UND SEELENBROKAT tagit de flesta med storm. Själv slogs jag av flera saker, när det gäller PE's debut. Han sjunger, han rockar men han spelar inte trummor. Vad är PE för en snubbe? Var kommer han ifrån? Hur var det att sjunga för första gången? ROCKBLADET är först i Sverige om att ge dig svar på dessa frågor.


(Peter "Pe" Schorowsky, Pressbild 2012)

Det låter inte bara bra, det ser bra ut också

Jag ville veta mer, så jag kontaktade honom för en intervju. Jag tror inte, att han vet hur stort det var för mig. Jag är ett inbitet Onkelzfan sedan nästan 20 år tillbaks. Min första fråga var hur han kände sig nu precis innan debutskivan släpps. – Två låtar från albumet är redan släppta sedan ett tag. Schweinekarre på "New German Rock" samlingen och videon till Nur noch'n Tag på Youtube. Vad som gläder mig mest är det faktum att min smak tydligen täcker 98% av lyssnarna. Gensvaret kunde inte ha varit bättre och jag är mycket glad! För tre dagar sedan fick jag det färdiga albumet med posten. Det låter inte bara bra, det ser också bra ut, säger en uppenbart stolt och nöjd Pe Schorowsky.

Ramones var och är för mig en källa till inspiration

Responsen har varit mycket bra och många skribenter (inklusive mig själv) beskriver Dreck und Seelenbrokat som en feel-good skiva. -Detta är mitt humör. Jag hade en idé om hur låtarna skulle kännas, för mig i alla fall. Om andra också gillar det, så kan det inte bli bättre. Mika (Mainx) har givetvis bidragit med mycket kunskap där, förklarar Pe. I min recension jämförde jag några låtar med soundet från Motorhead, Ramones och Böhse Onkelz. Till det säger Pe; -Jag var en del av Böhse Onkelz, så det är inte så konstigt att liknelsen finns där. Ramones var och är för mig en källa till inspiration. Just nu lyssnar dock Pe mer på band som Bad Religion, Gluecifer, och The Real McKenzies. -Mestadels är det enskilda låtar av olika slag, de måste vara stilfulla och eleganta, men samtidigt inte pinsamma.

Debut ja, men knappast en nybörjare

För dig, som kanske inte vem Pe är, kommer här en "crash-course" i tysk musikhistoria. Pe, som egentligen heter Peter Schorowsky, var från starten 1980 trummis i ett av tysklands absolut största band; Böhse Onkelz (De elaka farbröderna). Det är svårt att prata om dagens tyskspråkiga musik utan att nämna Onkelz. En uppsjö av dagens tyska band har Onkelz att tacka för sina karriärer. Musikstilen är hard rock, heavy metal och punk. Bandet sålt skivor i miljoner och i stort sätt varje skivsläpp sedan mitten av 90-talet har landat på förstaplatsen på tysklandslistorna. Vad sägs om 15 guldskivor och 8 platinaskivor? Inte illa, för ett band som de flesta i Sverige aldrig har hört talats om. Skaran av fans fortsätter att växa än idag. Onkelz gjorde sin sista konsert år 2005 inför 120 000 personer på racerbanan Lausitzring. Jag var naturligtvis tvungen att fråga hur känslorna var, när de klev av scenen för sista gången tillsammans. -Lättad, förklarar Pe eftersom det var mycket att ordna i förväg. Konserten var gigantiskt stor och vid såna tillställningar vill man inte gärna göra bort sig. Jag kände mig fri, men plågades också av en känsla av osäkerhet: hur jag ska förtjäna mitt uppehälle….

En ära att vara en Onkel, men saknar inte spelandet och turnerandet

Det råder inget tvivel om att bandet fortfarande hör till den absoluta toppen av tysk musik. Hur känns det att ha varit en del av detta, kan man ju undra? -Det är en stor ära och ett erkännande, förklarar Pe. -Jag glömmer dock ofta bort det och det är först när någon frågar en sådan fråga, som det slår mig igen. I efterhand har tre av medlemmarna gått ut med att en av anledningarna till splittringen, var att sångaren Kevin Russell åter igen ramlade ner i drogernas träsk. -Allt var i slutet mycket ansträngande och ibland mycket stressande. Jag njuter nu av min frihet.

Flera år att sammanställa "Dreck und Seelenbrokat"

Pe har under hela karriären hållt sig i bakgrunden och låtit sina bandmedlemmar sköta det mesta av pratet i mikrofonerna och med media. Till skillnad från de andra medlemmarna, som har släppt skivor och varit på löpsedlarna av olika anledningar har i allafall jag inte hört mycket från Pe sedan sista konserten 2005. När jag ställde honom den frågan visade det sig dock att det ändå har varit en del aktivitet från trummisen. -Efter splittringen gjorde jag ett instrumentalt album. Det var musikaliska kollage av sextiotalets garagerock med surfgitarrer, blåsinstrument, organ och även violiner. I mitten av 2008 tröttnade jag dock på det och beslutade att göra vad man nu hör på Dreck und Seelenbrokat, säger Pe.

Nytt band och nya utmaningar i studion

Pe har nu nya personer att spela med i studion. -Det var mycket trevligt. De var alla mycket sympatiska och de är proffs. De genomförde sina delar mycket bra. Pe ger även förklaringen till varför han själv inte spelar trummor på skivan. -Jag hade inte så mycket studiotid till förfogande. Jag skulle ha behövt två veckor för att sätta trummorna. Peter Zettl är en utbildad trummis och han satte det på 3,5 dagar…Pe hade dock redan komponerat trummorna till låtarna, så Peter kopierade det. -…men han kunde vara lite flexiblel vid utfyllnaderna och stoppen, fortsätter Pe. Det mesta av musiken på Dreck und Seelenbrokat hade Pe redan skrivit innan de gick in i studion. -Några låtar justerades i studion. Michael Mainx, min producent har vid 2-3 sånger lagt till ett mittparti. I studion gjordes annars inga låtar. Hur gick då låtskrivandet till? -De flesta texter gjorde jag innan musiken. Jag hade även en takt och en melodi i huvudet och för att komma ihåg det använde jag software-intstrument och gitarr, svarar Pe.

Just studiotiden visade sig vara en av de stora utmaningarna för Pe och Michael Mainx. -Studioinspelningarna sträcker sig över två år, eftersom studion och producenten Michael Mainx hela tiden var uppbokade. En annan utmaning var sången. Efter att i nästan 30 år ha suttit bakom trummorna längst bak på scenen ställer sig alltså Pe nu längst fram vid micken. -Det var mycket svårt. Jag var ju tvungen att börja från grunden med sjungandet. Det finns ungefär 7-8 regler när man sjunger. Att hålla reda på alla på en och samma gång är inte lätt, förklarar Pe. Om han vid något tillfälle blev nervöst svarar Pe öppet; -Ja, det uppstod en 2-3 situationer under inspelningarna, där jag inte längre kände hur jag skulle gå vidare. Tanken slog mig då att strunta i allt. Det var mig en jävla tur att inte det hände, tänkte jag för mig själv. Farben deines Ichs, fortsätter Pe, hotades att falla bort från skivan eftersom jag var tolkade låten för snabbt. Det var först i slutet, när jag var mer avslappnad, som jag fick kläm på det.


(Peter "Pe" Schorowsky, Pressbild 2012)

Nuet och framtiden

Vad händer nu då? Ska Pe ut på turné för att promota sin debutskiva? Inte alls. Han ska direkt in i studion igen för att spela in ytterligare en skiva. I andra intervjuer har jag läst att 12 låtar är alldeles för få för att turnera med, och att börja spela som förband igen känns inte aktuellt för Pe.

Lite om Pe's forna bandkollega Kevin Russell. På nyårsafton 2009 blev Kevin arresterad för att ha smitit från en olycksplats och för att han hade kört bil drogpåverkad. Hans bil hade rammade en annan bil, som voltade och fattade eld. Personerna i den andra bilen överlevde dock. För det blev Kevin dömd till sitta i två år och tre månader på ett fängelsesjukhus. På Onkelz hemsida rapporterades det i mars 2012 att Kevin nu mår bättre och går på avvänjning. Pe och Stephan Weidner (bassist i Onkelz) var och besökte honom och jag frågade hur det var. -Han var som förvandlad och som en ny människa. Han var inte längre den zombie, som man ofta träffade honom som. Han var klar och fullkomligt med i "nuet". Han strålade bara av livsglädje. Det var en fröjd att se och höra honom så.

Avslutningsvis var jag tvungen att höra om varför ett bra band som Onkelz aldrig kom till Sverige? Pe har svaret: -Det kommer för lite folk där. Det blir för höga omkostnader. Då tycker jag att trycket från svenska fansen borde bli större.

Vi på ROCKBLADET önskar PE all lycka och framgång med DRECK UND SEELENBROKAT.

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)

MER SAKER OM PE SCHOROWSKY PÅ ROCKBLADET:


(Dreck und Seelenbrokat, album cover)

Läs ROCKBLADETS recension av skivan här.

Hör smakprov och köp skivan här.

PE FACEBOOK

Videon till öppningsspåret Nur noch'n Tag

Relaterade artiklar