KONSERTRECENSION: The Hives – Gröna Lund 21/9 – Regn och kyla botas med The Hives

”Släpp stämskruven och kom in i matchen", citatet från grandmaster Almgren summerar The Hives. Det har aldrig handlat om att tillfredställa branchen. Snarare tvärt om. Att leverera underhållning och attityd i en mix av punk, pop och rock handlar till en stor del om att ta avstånd från musikens finrum. The Hives leder den ligan.


(Pelle Almqvist / The Hives / Gröna Lund 2012, Foto: Mattias Nordenling / Rockbladet)

Det finns något så befriande och underbart i att bara skita i etablissemanget och bara fokusera på skivköparna och kidsen i publiken framför. Den tragiska sanningen är att det finns nog inga som tycker så illa om musik som folk i musikbranchen. Just denna kväll är det mer uppenbart än någonsin att det krävs ett enormt ego för att gå sin egen väg i denna ”hellre fria än fälla” infesterade branch. 

På vägen till Gröna Lund denna sena höstkväll funderar jag på om det ens kommer att bli någon konsert. Biltermometern visar 9 grader och regnet piskar som ett monsun mot framrutan. ”Kommer det ens att vara nån där” snurrar i mitt huvud. Ack så fel jag hade. Väl framme vid fotodiket konstaterar jag att att det är i det är knökfullt framför scenen. Stämmningen är på topp och ingen tycks bekommas av vinterkyla och det iskalla regnvädret som vräker ned. Är det jag som börjar bli gammal?!?

Efter den obligatoriska förseningskvarten rullar egoparaden igång. Bandet är, turneavslutningskvällen till ära, iförda ändamålsenlig smoking. ”Come on” inleder likt senaste alstret ”Lex Hives” denna kväll. Chris Dangerous svänger på sitt eget sätt, precis som resten av The Hives. Som helhet är punkattityden på 11, självkänslan å egot på 13. Kvällens repertoar plockas från hela karriären. Höjdpunkterna kommer kanske inte helt oväntat i spåren ”Walk Idiot Walk” och ”Hate To Say I Told You So”. För mig dyker kvällens mest otippade suprise upp i form av den största moshpiten jag någonsin beskådat på Grönan .. till The Hives…, Really!?!!?

Senaste singeln ”Go Right Ahead” fäster dock inte riktigt som jag hade förväntat mig. Den faller mest platt och upplevs som blank och oinspirerad. Bortsett denna finns det inte många låga punkter denna kväll. Maskinen Hives med Howlin P i fronten gör detta såå bra. Svensk liveunderhålling i världsklass. Jag drar gärna parallellen mellan Pelle och Robbie Williams; ingen av dem är någon större begåvning sångmässigt, men totalt oslagbara på en scen med en mick i handen.

Det tydligaste betyget denna kväll, är att trots kyla och spöregn, är det INGEN som lämnar Gröna Lund förrän Fagerstaborna klivit av gröna Lunds blomprydda scenen.
I min värld är det så gott betyg man kan få en kväll som denna..

Event: The Hives 
Arena: Stora Scen / Gröna Lund / Stockholm 
Datum: 2012-09-21 
Betyg: 7/10
Bäst: ”Hate to say I told you so” 
Bästa minne: Moshpiten 
Skribent / Foto: Mattias Nordenling (mn@rockbladet.se)

 

ALLA KONSERTBILDER – BILDGALLERIET

  • RLU-Sticky-Egress
The Hives @ Gröna Lund (2012-09-21)

Event: The Hives Arena: Gröna Lund - Stora Scenen Datum: 21/9-2012 Fotograf: Mattias Nordenling (mn@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – THE HIVES

Medlemmar
Howlin' Pelle Almqvist – Vocals
Nicholaus Arson – Guitar
Vigilante Carlstroem – Guitar
Dr. Matt Destruction – Bass
Chris Dangerous – Drums

HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar