EGRESS: Released – Live & Unsigned 2012 – Definal1 – The Drake Equation blev det första finalbidraget

The Drake Equation vann den första delfinalen av Released Live and Unsigned på Harry B James i Stockholm i Lördags. Killarna i The Drake Equation var grymt glada och fortfarande aningen överraskade när jag kort därefter fick möjlighet att ställa fem snabba frågor till bandet. Läs vidare om hur Rocklbadet Crew upplevde första delfinalen i Released – Live & Unsigned 2012.

Annons 

 


(The Drake Equation, Foto: Linda Hasselblad / Rockbladet)

VINNARINTERVJU – THE DRAKE EQUATION

1. Hur känns det nu direkt efter vinsten?
Helt jävla sanslöst. Jävligt overkligt och fortfarande pirrigt. Man kan inte riktigt greppa det liksom. Ändå känns det här som frukosten man käkar innan ett stort träningspass för det här är ju som en uppvärmning inför själva finalen.

2. Vad gjorde att ni stod ut bättre än de andra banden?
Vi var riktigt bra. Bara rå energi från början till slut. Pang, pang, pang bara. Det är lite så vi kör.

3. Har ni preppat er och låtarna extra inför tävlingen?
Vi har repat väldigt mycket inför det här. Vi har verkligen satt oss ner och planerat upplägget, vilka låtar vi ska köra och sen kör vi ju sånna här set i lokalen när vi repar så det sker naturligt. Sen är det mycket instinkt.

4. Hur ser ni på era chanser i finalen?
Vi tar det som det kommer. Vi vet ju inte vilka andra som har gått vidare än så vi får se. Men vi kör fullt ös. Vi kör alltid 310% och bättre än så blir det inte. Nej, vi kan inte köra mer än 310%. Hahaha. Där tar det faktiskt stopp. Där kan man börja sprängas om man inte är försiktig. Haha.

5. Har ni några förväntningar eller någon plan inför finalen?
Vi får göra det bättre än vad vi gjorde nu.
Köra ännu hårdare. Nu körde vi ju bara 100%. 310% är ju en väldig skillnad så vi kommer köra till maxgränsen

 

HUR KÄNDES EVENTET I STORHET?

Många krogbesökare har kommit till Harry B James ikväll för att se banden tävla om den första finalplatsen och stämningen känns som att den är på topp. Banden peppar varandra inför gigen och de är både förväntansfulla inför det kommande resultatet som de är taggade att få köra sina låtar inför publik och jury. Headline-bandet Pray For Locust kör igång medan omröstningen håller på för fullt och nu röjer både deltagare och krogbesökare loss tillsammans med bandet. När sedan The Drake Equation koras som kvällens vinnare höjs stämningen än mer och jag kan erkänna att även jag gladdes med bandet när jag såg vilken glädje beskedet innebar för dem..

Released Live And Unsigned är den enda arrangerade metal-tävlingen i sitt slag och det är en mycket uppskattat och efterlängtat event. Det finns en stor efterfrågan av den här typen av musik och det är inte bara de aktuella banden som skulle glädjas om den här typen av event får mer utrymme i media. Nej, efter mitt besök på Released i lördags är jag övertygad om att detta event kommer att fortsätta växa i popularitet.

RECENSIONER AV SAMTLIGA BANDENS INSATSER!

EVASIVE
Första bandet upp på scen är Evasive från Nyköping. Evasive beskrivs som en förkroppsligad småstadsfrustration vars texter beskriver deras historia om vad som händer i stadens utkanter.. De sätter ribban högt för de andra deltagarna, men frågan är om det inte är Evasive’s trummis, Ville Nyström, som har mest energi på scen. Sångaren, Jimmie Andersen, har en väldigt säregen röst som passar perfekt i bandets tunga, melodiösa metalsound och när han ensam kör introt till ”Save Me” måste det väl vara fler än jag som får gåshud..?


(Jimmie Andersen & Ville Nyström, Evasive, Foto: Linda Hasselblad / Rockbladet)

HIGHRIDE
Nästa gäng att entra scen är stockholmsbandet Highride. Highride’s sound beskrivs nog bäst som punkigt rock n’ roll och de har en image som matchar soundet perfekt. Det märks att Highride har många fans på plats på Harry B James ikväll. Det blir ett väldigt tryck framme vid scen när bandet drar igång och sångaren Peter Waljus känns som en självklar frontman.
De är tighta, taggade och fulla med attityd.


(Peter Waljus, Highride, Foto: Linda Hasselblad)

THE DRAKE EQUATION
Tredje bandet upp är The Drake Equation från Västerås. The Drake Equation spelar melodiös metalcore med tunga riff som varvas med Anton Svensson och Mattias Tiselius’ sång och Dennis Anderssons djupa growl. Soundet beskrivs som unikt och kombinerat med den väldiga energi de sprider från scen förstår jag varför de här killarna redan har delat scen med bland annat Adept och The Haunted. The Drake Equation får på något vis scenen att kännas större och viljan att slå igenom går det inte att ta miste på.


(Dennis Andersson, The Drake Equation, Foto: Linda Hasselblad)

CONSUELA
Sist ut i kvällens startfällt är Consuela, ett hårdrocksband från Örnsköldsvik. Consuela’s sound kan jämföras med band som Amaranthe och låtarna lyfts fram bra av sångarna Sara Grundström och Oscar Sundelin. Bandets keyboardist, Per Brudsten, är musikaliskt talanterad samtidigt som han har livfullt minspel på scen. Medlemarna i Consuela är duktiga över lag och de har en ren glädje över att stå på scen, men de håller inte riktigt hela vägen. Det kan mycket väl vara nerverna som spökar, men det kändes inte som att de var riktigt samspelta och redo i lördags. 


(Sara Grundström och Oscar Sundelin, Consuela, Foto: Linda Hasselblad / Rockbladet)

 

Skribent / Foto: Linda Hasselblad (lh@rockbladet.se)
Rockbladet-Crew för kvällen: Micke Andersson, Linda Hasselblad, Fredrik Brolin

Vi ses vid nästa delfinal som äger rum på Debaser i Malmö den 27 oktober.
Läs mer om den genom att klicka på länken.

Relaterade artiklar