INTERVJU: DANKO JONES – John Calabrese – Basisten pratar varmt om Sverige

Danko Jones startade sin Europa-turné i Finland, Sverige och Norge. Dagen innan var bandet och produktionsrepade i Stockholm, då fick vi en pratstund med John Calabrese, tillika basist I bandet. Det blir prat om förälskelsen till Sverige, upplevelsen på Sweden Rock Festival och relationen till Lemmy i Motörhead.


(Danko Jones, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Måndag förmiddag åker jag till Stockholm för en intervju med John Calabrese från Dank Jones. Jonas Lööw från Rockbladet får agera fotograf dagen till ära. Vi möts på hotellet. Vi behöver inte vänta många sekunder innan Per Bussmann (Triada) och Danko Jones kommer in genom entrén. Vi hinner som hastigast hälsa på Danko innan han försvinner upp på rummet.

 


(John Calabrese, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Per fixar oss en plats för intervjun och plundrar baren på kaffe och bordsvatten. Vi behöver inte vänta på John som kommer
som på beställning. Vi frågar om vi får ta bilder under samtalet och det är helt ok säger en avslappnad JC.

John börjar berätta att han och Danko kom till Stockholm på söndagskvällen. De flög från Toronto via Köpenhamn till Stockholm. Måndagen går åt till att göra intervjuer och framför allt gå igenom utrustningen och se till att allt finns och fungerar. Tisdag kväll spelar de i Helsingfors och sedan onsdag i Stockholm.

John säger att Danko Jones startade som band 1996.


(Lasse Turunen / Rockbladet, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Vad är det med trummisarna som kommer och går?
JC drar ett långt utlägg om trummisarna och deras tid i bandet. Det får mig att inse att de trots allt varit med relativt länge.
Båda trummisarna Dave och Damon var med i fem år var, innan Atom som nu spelar med dem tog över.

-Atom har varit med sedan juni förra året.

När hade ni tid att skriva material till nya skivan? Ni har ju varit på turné hela tiden.
-Så fort Atom hade kommit med i bandet så började vi att spela in alla jam och rep under turnén och det blev mycket material som vi sedan hade till skivan. Innan Gröna lund spelningen så var vi tre dagar i studio or repade låtar. Utifrån allt material så hade vi kanske femtio möjliga låtar som kokades ned till trettio och med oss till studion i Toronto så hade vi femton låtar.

-Varför trio ?
– Det är det mest grundläggande som behövs för att spela det blir hårdare och råare. Men det hörs också om man spelar bort sig. (Höga skratt) Vi kan leverera det som finns på skivorna även på konserterna.

-Lemmy är med i er video!
-Ja han är en inspiration för bandet och det är de andra i Motörhead också. Vi har turnerat ihop och det fungerar alltid bra. Vi ser upp till Motörhead.

-Ni spelade samtidigt som Motörhead på Swedenrock 2003. Det kanske var lite olyckligt?
– Ja, fast vi träffade Lemmy efteråt som sa att han hört att vi hade haft en bra spelning.

-Ni gör era skivor i Sverige.
-Ja vi ligger på ett svenskt skivbolag Bad taste records. Vi har sedan starten varit här i Sverige för att göra våra skivor och lärt känna massor av bra människor inom branschen. Sverige har en bra musikscen som tilltalar oss. Vi har återvänt hit under tio år så Sverige har blivit som ett andra hem för oss. Vi har träffat massor av trevliga människor och fått flera vänner som till exempel BackYard Babies , Opeth, Entombed och In Flames. De är alla band som vi gillar och det kommer massor av bra musik från svenska band. Dregen är den som såg oss på Malmöfestivalen när vi var nya. Han bad oss senare att åka på turné med dem. På tal om Dregen så håller han på med en soloskiva just nu.

DANKO JONES @ DebaserMedis 2012 - NS - Bild10
(John Calabrese / Debaser Medis 2012-10-17, Foto: Ninnie Schröder / Rockbladet)

Jag frågar om låten Legs för den är lite annorlunda.
-Ja den är lite mer smutsig , den kommer från ett riff som vi hade med när vi gjorde ”Bellow The Belt” och vi visste då inte vad vi skulle göra av den så den låg där och mognade. Så nu var det dags att plocka fram den och la till det där, Olalllalla. Allt annat på skivan är nytt som kommit under året.

Vi pratar lite om vad som gör att Danko Jones låter som de gör. JC säger att rock ska vara roligt och enkelt.
– Its so simple that anyone can screw it up. Det är vad rock borde vara. Att spela enkelt är oftast svårast. Vi vill inte lägga på massor av saker på skivorna som vi sedan inte kan spela live. Vi blandar gärna in sådant vi själv gillar.


(John Calabrese /Danko Jones, Lasse Turunen / Rockbladet, Foto: Jonas Lööw / Rockbladet)

Jag berättar att jag såg själv dem nere på Swederock i år och det var så fullt framför scen att jag fick stå ute i björkskogen och lyssna.
-Borde ni inte ha uppträtt på den stora scenen?

JC svarar att de är glada för vilken scen de än får. När det kommer till kritan så är det uppträdandet för den hängivna publiken som räknas.
-Det kom massor av publik och vårat jobb är att ge dem en bra show. Men visst var det fullpackat. Vi vill att det ska var kul att gå på Danko Jones. Det finns band som saknar kommunikation på scen men det gör inte vi. Publiken ska se att vi är där för ge dem allt.
Swedenrock är en festival med många bra band och vi älskar att spela där. Vill de ha oss så kommer vi gärna tillbaka. Vi har tur som är så omtyckta här i Skandinavien. 

Skribent: Lasse Turunen (lt@rockbladet.se)
Foto: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se), Ninnie Schröder (ns@rockbladet.se)

Läs även recensionen från konserten på Debaser Medis den 17/10-2012.

 

BANDFAKTA – DANKO JONES

MEDLEMMAR
Danko Jones (Vocals, Guitar)
John Calabrese (Bass)
Atom Willard (Drums)

HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar