SKIVRECENSION: CORRODED – State Of Disgrace

Då var det äntligen dags för ytterligare en käftsmäll från de stenhårda gubbarna från Ånge. Vi pratar givetvis om Corrodeds nya album State of Disgrace. Den här gången bjuder de på många riktigt bra överraskningar. Både coola instrumentala inslag och en ballad tillsammans med klassiska Corroded-tongångar.

Annons 

 

När du provar viner behöver du skölja munnen med vatten sägs det. Det måste vara en tanke Corroded tänkt på när de valde det instrumentala inledningsspåret Orderint Dum Metuant. Jag fick direkt en hjärn-rensande känsla, en total reset. Nu finns där inga distraktioner från omgivningen. 

När väl de thrashiga riffen på spår två, Let Them Hate As Long As They Fear, smäller igång känner jag direkt en så behaglig känsla över att den här speciella Corroded-energin fylls på i hela kroppen. Helt enkelt ett perfekt start-spår. Skivan fortsätter med More Than You Can Chew, ett spår som får alla oss Corroded-älskare att känna igen oss. Det är en låt som både har tunga riff tillsammans med en glad melodi. Ett riktigt skönt crescendo i refrängen.

På de tidigare skivorna har det alltid varit ett liknande sound över hela plattan, men på State Of Disgrace kommer du få höra en helt ny sida av gubbarna från Ånge.
De har vågat ta sig ur gruvan för att se vad världen mer har att erbjuda. Slutresultatet blev helt magnifikt. Jag som verkligen diggat Corroded sedan dag1, måste erkänna att jag blev lite nervös när jag lyssnade igenom skivan första gången. Skulle jag mäkta med deras utveckling och ändå känna att det finns en Corroded-feeling genom "temat"?
De har absolut inte tagit bort det viktigaste, vilket är den sanna band-sound-själen. Utan de har byggt riffen på samma sätt som förut, men nu har de även vågat utveckla dem, kombinera det med andra element än bara det råa metalliska riff-soundet. 

Tillbaka till albumet, I Will Not är låt som visar på en annan sida av bandets kompetens. Den för oss mer tillbaka till 70-talets hårdrock. Den har ett groove som gör att jag inte kan stå stilla. Refrängen har ett högt tempo att jag ibland undrar om inte Jens skulle kunna testa på en karriär som rappare.

Uncommon Sense och As I Am tar oss tillbaka till början av 90-talet, då grungen började ta över musikvärlden. En stark Soundgarden-känsla. Uncommon Sense innehåller även exotiska Eastern-element som en sitar, ett perfekt instick.

I Am God, skivans första singel som släpptes i början på sommaren, den har alla signum för att vara en klassisk låt av Corroded. Det är full power från alla håll, de sparar inte på krutet någonstans. Jens klargör helt enkelt att "Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig".

Believe In Me har en rå och kaxig attityd i verserna för att mynna i en mer melodiös refräng. Den innehåller många snyggt inmixade smått psykadeliska gitarr-inslag. Refrängen sätter sig riktigt bra, skönt groove genom hela låten.

Beautiful Revolution, då är det dags för Corroded att ge sig ut på ballad-vägarna. För mig var en ballad helt oväntat, men låten sätter sig direkt. Jens har en enorm dynamik och kraft i sin röst som tillsammans med de långsammare och tunga riffen skapar en riktigt bra magi. Jag fick gåshud av den redan vid första lyssningen. Ser fram emot att få höra den live, och att Jens sjunger den med riktig ballad-känsla.

Clean My Guns har en skön mix mellan Corroded och Soundgarden, gitarrerna känns nedstämda ytterligare ett par steg. Basen mullrar härligt.

Avslutningen med Stop Me From Screaming tar oss tillbaka till ursprunget, dvs det tunga, råa, thrashiga soundet som vill mangla sönder allt som kommer i dess väg.

Hela skivan andas 100% Corroded, vi kan kalla det för Corroded 2.0. Den stora skillnaden från de äldre alstren är att allting har slipats och slipats, allt för att få till det perfekta soundet, den perfekta variationen på låtar, den perfekta sången, det perfekta riffen. De har vågat blanda det starka Corroded-soundet med många andra inspirationskällor i lagom dos. Jag gillar verkligen band som vågar gå utanför boxen och testa andra saker, annars är jag säker på att man stannar i sin musikaliska utveckling.

För att slutligen summera mina intryck så säger jag bara en sak:
Hej Världen, Corrodeds – State Of Disgrace är ett album varje Metal-Head ska ha i sin skivhylla.

Skribent: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)
Foton: Corroded

FAKTA
BAND: Corroded
ALBUM: State of Disgrace
SKIVBOLAG: Ninetone Records 
PRODUCENT: Patrik Frisk
RELEASEDATUM: 2012-10-03
BETYG: 9/10
BÄSTA LÅTARNA: More Than You Can Chew, Beautiful Revolution, Uncommon Sense

KÖP SKIVAN VIA:

LÅTLISTA
1. Orderint Dum Metuant
2. Let Them Hate As Long As They Fear
3. More Than You Can Chew
4. I Will Not
5. Uncommon Sense
6. I Am God
7. Believe In
8. Beautiful Revolution
9. Dirt
10. As I Am
11. Clean My Guns
12. Stop Me From Screaming

BANDFAKTA:

MEDLEMMAR
Jens Westin: Vocals, Guitar
Tommy Rehn: Guitar,Backing vocals
Peter Sjödin: Guitar
Bjarne Elvsgård: Bass
Per Soläng:Drums

| HEMSIDA | FACEBOOK |


 

Relaterade artiklar