Skivrecension: Frei.Wild – Feinde deiner Feinde

FREI.WILD kommer från Italien, eller närmare bestämt från den italienska delen av Sydtirol. Deras förra skiva, Gegengift (2010) nådde ända upp till andraplatsen på Tysklandslistorna och med två år av utmärkelser och utsålda konserter kan grabbarna från Brixen känna sig rätt nöjda. Det räcker dock inte för FREI.WILD, som nu släpper deras senaste alster FEINDE DEINER FEINDE. 16 låtar, som inte lämnar någon älskare av bra musik oberörd. Till er som ännu inte känner till detta band, säger jag; Gör er redo för FREI.WILD!

Annons 

 

FreiWild - Feinde Deiner Feinde Album
(Frei.Wild – Feinde deiner Feinde CD)

Det finns många skivor och band som passerar genom en människas öron genom åren. Några lämnar ett avtryck som stannar livet ut medan andra blott susar förbi utan ens lämna en bris efter sig. Frei.Wilds åttonde skiva Feinde deiner Feinde är en av de skivor, som absolut kommer att lämna ett avtryck hos mig och som inte kommer att gå bort i första taget. Skivan är en rejäl spark mellan benen och innehåller 16 fantastiskt bra producerade låtar. Den lite dyrare varianten “Special Edition” innehåller ytterligare 5 bonuslåtar och en DVD med en massa videos samt en "Making of.." på. Musikstilen är en blandning av rock, punk och metal (även om de inte vill kännas vid sin flört med metal). Man bjuds inte bara på snygga arrangemang, jordnära texter, mycket rockande och härligt medryckande refränger, utan även snygga ballader och omväxlande musikstilar. Den avgrundsröst som sångaren och tillika låt- och textskrivaren Philipp Burger besitter går det inte att inte gilla.

Det märks verkligen att Frei.Wild har tänkt igenom allt med denna skiva. Frei.Wild vet också vad fansen gillar, då nästan alla refränger på ett typsikt Frei.Wild maner passar bra till sjunga med till under såväl liveframträdanden som hemma. Om man inte gillar det, så kan man lyssna på något annat. De videos, som än så länge har släppts till låtarna Feinde deiner Feinde samt Mach dich auf är välproducerade och genomtänkta (se dem i slutet av denna artikel). Texterna handlar om livet i största allmänhet med dess mentala berg- och dalbana. Några låtar är kritiska mot samhälle och mot media, som i många fall inte har behandlat Frei.Wild väl medan andra handlar om att stå upp för vad du tror på. Ett av de återkommande budskapen är att säga vad man tycker istället för att bara nicka och acceptera allt. Detta tema behandlas i låten Nur Dumme sagen Ja und Amen. Jag bara älskar den ilska som den annars väldigt enkla refrängen i Wir gehen wie Bomben auf euch nieder utstrålar. Mycket är givetvis tack vare Philipps röst men för mig talar den ett nu-får-det-fan-vara-nog,-vi-kommer-aldrig-att-ge-oss budskap. Inte helt olikt Halt deine Schnautze från 2008 års skivsläpp Gegen alles, Gegen nichts. Feinde Deiner Feinde handlar dock inte bara om att kasta skit på allt och alla, utan Frei.Wild visar även en djupare sida. Den fantastiskt vackra balladen Aus Traum wird Wirklichkeit, är Philipps egen kärleksförklaring till sin dotter. Den beskriver de känslor han fick när hon kom till världen. Vilken förälder kan inte relatera till det? Stråkarna i låten gör den till en given del av en konsert. Hade det varit för 20 år sedan hade publikhaven i arenorna varit fulla av tända och för varje sekund allt hetare cigarettändare under den här låten, men nu, år 2012 så blir det nog ljuset från en “app” i en Smartphone som får stå för stämningen istället. I Wer weniger schläft, ist länger wach lägger bandet in SKA influenser och en blåssektion.

Jag skulle kunna sitta här och rabbla upp detaljer om passager på Feinde deiner Feinde hela veckan. Jag överlåter det till er att uppleva istället. Enligt min mening är det här en fantastisk skiva, och något så ovanligt som en bra uppföljare till en storsäljare. Även om Frei.Wild sjunger på tyska kommer de garanterat att göra avstamp hos många även här i Sverige. Kom ihåg att det var på ROCKBLADET som du läste om det först.

FreiWild Promobild 1
(Frei.Wild Promobild 2012)

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)

FAKTA
Band: Frei.Wild
Album: Feinde deiner Feinde
Skivbolag: Rookies & Kings
Release date: 2012-10-05
Rate: 10/10
Bästa låtar: Jag skulle kunna välja alla, men Aus Traum wird Wirklichkeit

KÖP SKIVAN VIA:

LÅTLISTA

1. Wir reiten in den Untergang
2. Wer nichts weiss, wird alles glauben
3. Feinde deiner Feinde
4. Zwischen Trauer, Liebe und Schmerz
5. Aus Traum wird Wirklichkeit
6. Wer weniger schläft, ist länger wach
7. Nur Dumme sagen ja und Amen
8. Der Staat vergibt, dein Gewissen nicht
9. Mach dich auf
10. Vorne liegt der Horizont
11. Wir gehen wie Bomben auf euch nieder
12. Zieh mit den Göttern
13. Oft bekriegt, nie besiegt
14. Gutmenschen und Moralapostel
15. Wir gegen alle
16. Unendliches Leben
17. Nennt es Zufall, nennt es Plan (Bonustrack)
18. Steine deiner Mauern (Bonustrack)
19. Hier geboren und dock verloren (Bonustrack)
20. Ebbe und Flut (Bonustrack)
21. Krieger des Lichts (Bonustrack)

BANDFAKTA:

MEDLEMMAR
Philipp Burger – Sång och Gitarr
Christian Fohrer – Trummor
Jochen Gargitter – Bas
Jonas Notdurfter – Gitarr

|HEMSIDA |FACEBOOK |TWITTER|

VIDEO: Feinde deiner Feinde

 

VIDEO: Mach dich auf

Relaterade artiklar

Be the first to comment

Leave a Reply