Intervju: Philipp Burger – Ta oss till Sverige, vettja!

Vi känner till Nenas luftballonger, vi känner genom spelet Guitar Hero till Die Toten Hosen och vi känner till Rammstein. Alla dessa är eller har varit storsäljare och de skriver musik med tyska texter. Det finns fler och ROCKBLADET har funnit dem åt er. FREI.WILD är ett av dem. De är med sitt senaste alster FEINDE DEINER FEINDE i dagsläget en av de mest säljande rockakterna i Tyskland. I dagarna har deras turné kickat igång. 120 000 sålda plåtar till de 10 först annonserade konserterna, som utgör den första delen av bandets höst- och vinterturné. Detta är bara början. ROCKBLADET fick kort innan turnéstart möjlighet att ställa några frågor till frontmannen och låtskrivaren PHILIPP BURGER. Vad hade den kariskmatiske sångaren att säga i sin och bandets allra första kontakt med svensk media? Finns det möjlighet till konserter på svensk mark?

Annons 

 

Philipp Burger Alpen Flair 2012 bild 3
(Philipp Burger @Alpen Flair 2012. Foto: Holger Fichtner)

Att göra ett uppföljare

Föregångaren till den nya skivan Feinde deiner Feinde heter Gegengift. Den släpptes 2010 och blev en superhit och nådde 2a placeringen på listorna. Det följdes upp med en utsåld turné. Vi har genom året varit med om åtskilliga band, som inte lyckats följa upp en riktig storsäljare. Vid allt för många tillfället har den storsäljande skivan också blivit det sista av kvalitet som banden har levererat. Hur tacklar Frei.Wild denna denna uppgift att göra en uppföljare? –Det var en utmaning, som vi gärna antog, säger Philipp. –Det är faktiskt så att vi varje gång har lyckats toppa föregångaren. Vissa genom att produktionen har blivit bättre medan vissa genom att låtarna har varit bättre. Denna gång, fortsätter Philipp kunde vi genom låtskrivandet på nytt och för åttonde gången i rad överträffa oss själva, vilket visserligen förvånade även oss men vi är mycket lyckliga över att det blev så. Det var i allafall en fantastisk tid och dessutom kunde vi lära oss en hel del.

Hur känner man sig direkt efter ett skivsläpp? –Vi är som bortblåsta av recensionerna och av den bombastiska försäljningen, menar Philipp. –Att plattan nu äntligen är ute lugnar nerverna oerhört, men det är väl förståeligt? Det kan jag mycket väl tänka mig. –Det har verkligen varit helt underbara månader mellan turnerandet, studiosessioner och en jävla massa bira, som det ska vara. Titelspåret Feinde deiner Feinde släpptes som första singel från skivan med tillhörande video. Det gav fansen en försmak av vad som komma skulle. Fick de ta del av några reaktioner från fans och media? –Ja, och de har varit alltför bra, säger Philipp. Och videon, som bröt igenom miljongränsen på bara ett par dagar var värd arbetet och framför allt priset (faan, vad det var dyrt). Media har också för att vara helt ärlig rapporterat bra om den, fortsätter Philipp -Nästan för bra, det är vi ju inte allt för vana vid.

Under inspelningen av nya skivan tog bandet hjälp av Matt “Gonzo” Roehr (Gitarrist i Böhse Onkelz). Hur var det? –Det var grandiost, säger Philipp lyriskt. Gonzo är inte vilken gitarrist som helst, utan han var gitarristen i vårt absoluta favoritband. Att nu ha med honom på plattan och dessutom ha fått hjälpa till med att producera hans egen platta, var verkligen en stor sak för oss. Vi är utan tvekan oerhört stolta över detta och vi har dessutom fått en god vän vid vår sida, vars ideal är väldigt lika våra. Han är ärlig och lever kompromisslöst med denna ärlighet. Samarbetet slutar inte där, utan Gonzo är med som förband under den kommande turnén, vilket gläder både Philipp och de andra i bandet.

Vi vill inte bli överskattade

Frei.Wild har tagit de flesta rockälskare i den tyskspråkiga delen av Europa med stormsteg. Inte bara genom sina framträdanden på stora festivaler som till exempel Wacken Open Air, utan även med sina egna slutsålda turnéer och storsäljande skivor. En av de största utmaningarna, när jag började med embryot till denna text, var hur jag på ett trovärdigt sätt skulle beskriva Frei.Wild utan att låta för euforisk men samtidigt ge bandet den presentation som gör dem rättvisa. Jag vill, precis som med varje band jag presenterar, på ett trovärdigt sätt förmedla det jag har funnit och samtidigt bidra till att ROCKBLADETS läsare finner ny musik genom oss. Hur skulle bandet själva vilja bli beskrivna för den svenska publiken? – Gör det med hjärta och sanning. Vi vill inte bli överskattade, säger Philipp ödmjukt. -Berätta helt enkelt om ett tyskspråkigt rockband som egenhändigt gör låtar som gärna fastnar. Sedan kan folket själva avgöra. Det låter ju vettigt. – Det gömmer sig ingen storartad filosofi bakom musiken. fortsätter Philipp. –Det handlar med om texter ur livet, som är sammansatta med tysk rockmusik. Personligen är jag övertygad om att det är just musiken och de trallvänliga refrängerna som till slut kommer att vara porten in till Frei.Wild för det svenska folket.

Philipp Burger Alpen Flair 2012 bild 1
(Philipp Burger @Alpen Flair 2012. Foto: Holger Fichtner)

Turnélivet

Jag anser att många av låtarna på senaste plattan passar utmärkt till allsång under livekonserter. Var det meningen? –Naturligvis, vi är ett liveband. Den röda tråden med albumen är att låtarna ska gå att spelas live, förklarar Philipp. Vad är det bästa med att vara på turné? –Det är den där känslan efter varje lyckad konsert. Belåtna ansikten och känslan av att ha givit ditt bästa, förklarar Philipp. Även de stora artisterna måste ju drömma om att få spela någonstans. –Åh, det där har jag egentligen aldrig tänkt på, men huvudscenen på Wacken Open Air är och förblir något som står högt upp på listan. Det skulle verkligen vara intressant att se bandet på svensk mark.

Men innan dess skall bandet ut på turné i Tyskland, Österrike och Schweiz. Den startade den 1 november i kulthallen Westfalenhalle i Dortmund (någon som känner igen den från någon festival från tidigt 80-tal, kanske?). Hur känns det så här precis innan turnén sätter igång? -Du, helt ärligt, så är det blandade känslor, förklarar Philipp. –För det första så överväger naturligtvis förväntan och för det andra rädslan över att sabba något. Vi intalar oss själva den optimism, som vi egentligen alltid har haft. ROCKBLADET kommer att rapportera från denna turné lite längre fram. Vad kan man förvänta sig från en konsert med Frei.Wild? –Bira, tuttar och rock ‘n roll, svarar Philipp. Mina spontana reaktioner till det svaret var “Yes, tre favvosaker” och “Faan, varför åker jag inte på hela turnén?”. –Det kommer att bli megakonserter, stora, gigantiska och med den högljuddaste kören i världen, den med Frei.Wild fansen, lovar Philipp. I december blir det en X-Mas turné och därefter ger blir det lite akustiskt. Själv trodde jag att det skulle bli en akustisk turné, pga att i super-duper-deluxe boxen av Feinde deiner Feinde ingår bland mycket annat även en biljett till valfri konsert under den akustiska turnén. Philipp förklarar dock –Det är faktiskt så, att det är EN sådan konsert planerad, inte en hel turné. Well, well,  jag erkänner, att även en diamant som jag kan få repor. –Vi kommer dock, fortsätter Philipp att börja förbereda oss med den först efter decembertturnén. Tills dess koncentrerar vi oss bara på de inplanerade turnéerna. Men några festivalspelningar blir det väl nästa sommar? –Helt ärligt, så kan jag inte berätta något om den saken, säger Philipp. -Det ligger för tillfället inte ens i mina händer. Men några riktigt stora historier planeras. Du får se till att ta oss till Sverige, ler Philipp. Sweet!

Italienarna känner inte till oss

Bandet har verkligen ambitioner att vidga sina vyer utanför det område av Europa, där man normalt pratar tyska. Philipp och hans kollegor i bandet är själva alla italienare. De kommer från Brixen, en stad i den italienska delen av Sydtirol. Hur ser det ut på hemmaplan för dem? Tyska är ju inte direkt ett språk i majoritet i Italien. Känner italienarna till Frei.Wild? – Nä, egentligen inte, förklarar Philipp. Det är verkligen synd. Det skulle vara riktigt roligt att till exempel få uppträda på Colosseum i Rom. Vem vet, någon gång kanske det händer?  I våras gavs lyckade konserter i både England och i Holland. Detta gav bandet blodad tand för fler gig utanför den tyskspråkiga delen av Europa. Blir Sverige nästa mål, tro? –Utlandskonserterna var alla oförglömliga, säger Philipp. -För det första tack vare att de var annorlunda än allt vi har gjort tidigare, för det andra var de mer familjära än de riktigt stora sakerna. Som sagt, Sverige fattas fortfarande, tillägger Philipp med ett leende. På frågan om bandet tänker fortsätta att spela i utlandet svarar Philipp med ett glasklart –Absolut. Det skulle ju vara sjukt kul att se bandet på svensk mark.

Min avlutande fråga blev faktiskt signerat min lillgrabb. Vilket fotbollslag håller du på? –Inget, förklarar Philipp. Jag föredrar landskamper och då är det det tyska landslaget som är mest intressant. Jag kan bara hålla med om att tysk landslagsfotboll, efter 4-4 mot Sverige blev sjukt intressant.

Vi på ROCKBLADET önskar FREI.WILD all lycka och framgång med FEINDE DEINER FEINDE och med konserterna.

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)

MER SAKER OM FREI.WILD PÅ ROCKBLADET:


(Feinde Deiner Feinde Album)

Läs ROCKBLADETS recension av skivan här.

Relaterade artiklar