KONSERTRECENSION: Thin Lizzy – Sala Folkets Park – 20/11

Detta var en stor dag i mitt liv, trots vetskapen om det Thin Lizzy som jag är uppväxt med aldrig kommer att återförenas. Här har vi åtminstone 3 originalmedlemmar varav två av dem är giganter i mina ögon. Scott Gorham som har varit en stor influens och förebild för mitt eget gitarrspelande och Darren Wharton som med sitt DARE har varit en milstolpe i den melodiösa AOR värld jag vuxit upp i.

Annons 

 


(Foto: Patrik Hellström)

Jag har pratat med folk som såg denna uppsättning av Thin Lizzy på Sweden Rock Festival 2011 och majoriteten av dem var slagna av hur bra det var och hur bra Ricky Warwick mantlade den mäktige Phil Lynnots roll. Jag har varit mer än skeptisk till hur Ricky ska kunna gestalta Phil, Ricky med sin raspiga rockstämma vilken jag endast kan relatera till hans tidigare band The Almighty vilka inte hade ett uns av Thin Lizzy i sig. Jag åkte dock till Folkets park i Sala denna mörka novemberkväll med förhoppningen att få se en sjujävla rockshow, ett smörgåsbord av väl framförda hits och ett krossande av fördomarna att detta bara är en blek coverbandskopia av de forna hjältarna.


(Foto: Patrik Hellström)

Efter några långa timmars väntan dämpas tillslut belysningen och, nästan drunknat i folkets jubel, drar mina barndomsidoler igång med Are You Ready. Ljudet är sådär och jag har svårt att urskilja Rickys sång då allt grötas ihop och låter rumligt. Låt två på kvällens setlist är den fenomenala Jailbreak och nu har ljudteknikern fått ordning på frekvenserna och ljudet är betydligt bättre. Här hörs även Rickys sång väldigt bra och han framför låten med mer än godkänt i betyg. De kör vidare med Don't Believe a Word och Killer On The Loose och i gitarrduellerna mellan Scott Gorham och Damon Johnsson briljerar de båda herrarna och vi överöses av spelglädje och en riktigt bra rockshow. I den vackra Still In Love With You delar Ricky och Darren på sången men jag önskar innerligt att Darren skulle ha skött hela sångbiten själv, Ricky förstör den fantastiska låten med sin sång och det enda som räddar låten är, som sagt, Darrens sång insats samt, återigen, det enastående gitarrspelet från Scott och Damon.

Tyvärr måste jag dock säga att går du dit för att lyssna och uppleva Thin Lizzy så som affischerna så stort stoltserar med så blir i alla fall jag besviken. Är du där för att se Scott Gorham och Darren Wharton framföra låtar de var delaktiga i på 80-talet får du precis det du betalat för, går du dit för att få höra Thin Lizzys låtar framföras av ett proffsigt coverband eller besöka en bra rockshow så blir du mer än nöjd. Jag måste tyvärr säga att allt för ofta förstör Rickys sång det som Phil en gång gjorde odödligt och jag, som gick dit för att uppleva Thin Lizzy, känner att jag blir besviken. Allt är dock framfört med briljans, låtvalet i sig är sjukt bra och bandet är grymt tajt så slår man bort att det är Thin Lizzy man ser så kan jag lova att man blir mer än nöjd…men trots allt, gör det under ett annat namn anser jag.


(Foto: Patrik Hellström)

Bandet säger att detta är de sista gigen de gör under namnet Thin Lizzy och att det nya materialet kommer att släppas under ett annat namn och det tycker jag är ett strålande beslut. Jag misstänker att det är fler än jag som möts av samma känsla när de går och ser Thin Lizzy med denna uppsättning, med en svag förhoppning om att få uppleva det som formade twin guitar genren i mitten av 70-talet.

Konsert/Event: THIN LIZZY
Arena: FOLKETS PARK i Sala
Datum: 20/11-2012
Betyg: 6/10
Bästa låt: Jailbreak
Bästa minne: Att få se Scott Gorham och Darren Wharton framföra barndomsminnen

Skribent: Carl Berglund (cb@rockbladet.se)
Foto: Patrik Hellström

LÅTLISTA:
Are You Ready
Jailbreak
Don't Believe a Word
Killer On The Loose
Chinatown
Dancing in the Moonlight
Massacre
Angel of Death
Still in Love With You
Whiskey in the Jar
Sha La La (Brian Downey trumsolo)
Suicide
Cowboy Song
The Boys Are Back in Town
Encore:
Rosalie
Black Rose

BANDFAKTA – THIN LIZZY

MEDLEMMAR
Ricky Warwick – lead vocals, rhythm guitar
Marco Mendoza – bass guitar, backing vocal
Scott Gorham – lead guitar, rhythm guitar
Damon Johnsson – lead guitar, rhythm guitar
Darren Wharton – keyboard, backing vocal
Brian Downey – drums

Relaterade artiklar