REPORTAGE: ELIZE RYD – The rising Queen of Metal – Del1

READ THIS ARTICLE IN ENGLISH.

I slutet av sommaren 2011 träffade jag det svenska metalbandet Amaranthe för första gången. Jag möttes av ideligen öppna armar från alla i bandet förutom den kvinnliga frontfiguren Elize. Hon ställde sig hellre lite mer anonymt i bakgrunden. Så vem är då den här mystikens lady som inte bara har en enastående sångtalang utan också har en grym förmåga att trollbinda sin publik?


(Elize Ryd, Foto: Amalie Stepperud Antonsen)

Hårdrocksvärlden är till största delen dominerad av män. Som tur är finns det några undantag där Elize är ett av dem. Hon är en person som älskar att hålla på med många saker samtidigt. Elize är den kvinnliga frontfiguren tillika sångerska i det svenska pop-metal-bandet Amaranthe, men även bakgrunds-sångerska i det amerikanska bandet Kamelot. Förutom dessa två stora saker skriver hon även material till egna låtar, deltagit i musikaler och många fler andra projekt.

Jag har många gånger ställt mig frågan ”Hur glamoröst är det egentligen att vara ensam kvinna i en så mytomspunnen och mansdominerad värld?” Under de flertalet telefonsamtal vi haft beundras jag hela tiden över hennes stora passion till livet, musiken och kärleken. Det finns liksom ingen hejd på positivismen. Jag fick nästan känslan över att det är lite väl bra för att vara sant, men så icke i det här fallet. I det här exklusive reportaget kommer du kunna lära känna Elize lite bättre både på det personliga med också det professionella planet. Så vi tar allting från början.

JONAS: Ditt musikaliska intresse började tidigt, kan du berätta lite om det?

ELIZE: Hela min familj har sysslat med musik på ett eller annat sätt. Så man blev väl färgad redan i magen kan jag tro. Livet började i princip med att jag och min äldre syster satte upp teaterpjäser och sångföreställningar hemma. Vi sjöng och uppträdde hela tiden. Mamma uppmuntrade oss mycket, hon sydde kläder, riggade scenen och skaffade oss den rekvisitan vi behövde. Hon var själv på väg att lyckas som artist som ung, vilket föll sig naturligt då även hennes båda föräldrar var artister, mormor sångerska och ballerina, och morfar känd jazzgitarrist. Hade hon inte fått sitt första barn i väldigt tidig ålder hade hon garanterat jobbat som artist idag. Men istället blev det vi, hennes tre barn, som förde drömmen vidare. Mitt första offentliga framträdande gjorde jag när jag var 4 år. Jag började komponera egen musik och skriva dikter när jag gick i första klass. När jag var 12 år ställde jag upp i en talangtävling som jag vann. På platsen fanns en agent som gav mig mitt första riktiga musikaljobb i en föreställning som spelades flertalet gånger på Exercishuset i Göteborg. Jag sökte och kom in på Musikal-programmet på gymnasiet, därefter jobbade jag en sommar som entertainer innan jag sökte och kom in på Dansforums Performing Arts School. Jag har som sagt under hela min barndom och unga vuxna liv strävat efter att komma dit jag är idag.


(Elize Ryd / Amaranthe / Metallsvenskan 2012, Foto: Micke Andersson / Rockbladet)

JONAS: Har det alltid var självklart för dig att hålla på med musik och kan du beskriva på vilket sätt den betyder för dig?

ELIZE: Det har alltid varit självklart för mig att hålla på med musik, jag är en tvättäkta estet. Musiken har betytt väldigt mycket, att lyssna till och skriva egen musik är otroligt stimulerande, det har alltid varit mitt sätt att uttrycka mig, förmedla tankar och känslor på. Musik och estetik är min största inspirationskälla och drivkraft i livet.

JONAS: Hur såg dina musikaliska drömmar ut i tonåren?

ELIZE: Jag fick mycket stöd och beröm för min talang hemma och i skolan, men jag var ändå extremt självkritisk och tvivlade ofta på mig själv. Glädjen i att sjunga fick mig att fortsätta. I tonåren var jag inte en klassisk tonåring, jag flyttade hemifrån när jag precis hade börjat gymnasiet istället för att flytta med min mor till Norrland. Jag valde att stanna i Göteborg för att kunna göra det jag älskade. Det bidrog ju självklart till att jag fick ta ett helt annat ansvar än de övriga i min ålder. Jag och min syster som även hon valde musikutbildningen på Hvitfeldtska före Åre, sjöng mycket tillsammans hemma. På fritiden jobbade jag som diskplockare, servitris, städerska m.m. Jag hade en klasskompis som var väldigt driftig, hon drog med mig ut på diverse gigs. Vi sjöng tillsammans på event, klubbar och bröllop. Det var för mig då som ett litet smakprov på drömmen, som alltså alltid har varit att jobba med musik på ett eller annat sätt.


(Elize Ryd, Foto: Johan Carlén)

JONAS: Vilka influenser har du, både personliga och musikaliska?

ELIZE: Jag har många musikaliska influenser, men kanske allra mest från Disney och Broadway. Freddie Mercury i Queen har för mig världens bästa röst, jag önskar verkligen att jag hade kunnat sjunga som honom. ABBA var mina absoluta idoler som liten, de har influerat mig stort. För övrigt influeras jag av sådan musik jag anser vara bra och betydelsefull för mig, oavsett genre. Just nu består min personliga influenser av personer som jag har lärt känna i female metalbransch. De är Alissa White-Gluz, Amanda Somerville, Anette Olzon och Simone Simons. Jag ser verkligen upp till dessa tjejernas styrka och underbara personligheter.

JONAS: Du är utbildad musikalartist, berätta lite om det? 

ELIZE: Jag har gått en treårig artistyrkesutbildning i Göteborg på en skola som heter Performing Arts School. Det var en grymt bra men hård skola, det finns inte mycket som känns jobbigt i det här yrket efter den utbildningen om man säger så, haha. Klarar man den, klarar man allt. Vi studerade scenspråk, teater, sång och körsång. Fick även utbildning inom anatomi och träningslära då vi jobbade med kroppen på elitnivå. Kunskaper inom Psykologi, så som hur man handskas med motgångar, nervositet, jobbar i grupp och uppnår sina högsta mål, ensam eller tillsammans. Jag är utbildad balett, modern, jazz och stepp -dansare. Totalt tränade jag sexton timmar i veckan, 19 h som mest. Under utbildningen fick vi även hjälp med att söka jobb, s.k audition träning. Jag fick anställning på Cabaret Lorensberg direkt efter utbildningen som är en välkänd språngbräda för artister som vill slå sig in i branschen. Min plan då var att samla erfarenhet för att senare söka musikaljobb i Tyskland, England och USA. Men livet fick en annan vändning då jag kom in på andra spår…


(Elize Ryd, Foto: Amalie Stepperud Antonsen)

JONAS Lyckas du fortfarande förena dessa två saker, musikalkarriären med att spela i band? 

ELIZE: Absolut, jag gör mitt bästa. Jag jobbar med bandet Kamelot för fjärde året i rad nu, och deras musik är väldigt musikal-inspererad. Varje skiva bygger på en historia, och mitt jobb är att illustrera de olika karaktärerna i den. Jag står för det teatraliska och visuella i deras show. Det känns riktigt roligt att få utlopp för mina teater, och ibland även danskunskaper där. Jag jobbar i den mån jag har tid med olika showprojekt där jag sjunger, körar och dansar bakom svenska, samt internationella artister. (Mer detaljer kring detta finn att läsa om på min hemsida: Kamelot.com/elizeryd).

JONAS: Din fantastiska röst skulle lika gärna kunnat bana väg för en solokarriär med storslagna pop-ballader, men du verkar attraherats mer av Hårdrock och Metal. Vad har du för relation till den tyngre genren? 

ELIZE: Tack så mycket! (ler) Min bror, Johan Carlzon, startade sitt första Sludge/Hardcore band när han var 18 år, han var Sveriges bästa growlare och har inspirerat många i den genren. Han startade senare bandet Abandon, där han blev mest framgångsrik, men även genom sin medverkan i Relevant Few. Som säkert många känner till gick han bort för 3 år sedan. Att jag valde hårdrocken ligger mycket i att jag ville hedra honom och den musiken han trodde på. Både min bror och far var stora fans av band som Kiss, AC/DC, Dio, Metallica och Iron Maiden, så den musiken har jag fått lyssna på under min uppväxt och kan i princip utantill. Tack vare att de båda har spelat och tyckt mycket om den musiken har den alltid känts speciell, äkta och mer betydelsefull än annan musik. Min syster, Elina Ryd, är en extremt talangfull Jazzsångerska idag, jazz är även det en musikstil jag ser upp till och respekterar på ett liknade sätt.


(Elize Ryd, Intervju, Foto: Micke Andersson / Rockbladet)

JONAS: Har du några stora hårdrocks-förebilder?

ELIZE: Kiss är en förebild, dom vågade vara annorlunda.

JONAS: Blir du jämförd med andra kvinnliga sångerskor, i sådant fall vilken/vilka?

ELIZE: Jag har fått höra att jag liknar Celine Dion och Sharon den Adel på rösten, och det tar jag verkligen som en komplimang.

JONAS: Om vi går in på din kontakt med Jake o Olof, när och hur träffade ni varandra första gången?

ELIZE: Som med mycket här i livet var det slumpen som gjorde att vi träffades, eller ödet även kallat. Jag träffade Jake på en nattklubb i Göteborg, han var där med en gemensam vän jag hade spelat med tidigare. Vi snackade musik förstås, och jag berätta bland annat att jag precis hade lagt sång på Falconers nya platta, och då frågade han om jag hade möjlighet att gästa på en låt på Dreamlands nya skiva. Det visade sig vara en fantastisk fin låt han hade skrivit som faktiskt fortfarande är en av mina favoritballader. Självklart tackade jag ja och en vecka senare var jag i Joacim Cans studio och spelade in låten "Fade Away". Via Jake kom jag i kontakt med Olof som skriver musik och spelar Gitarr i bandet Dragonland, han ringde och frågade om jag ville lägga rösten på två låtar ("Cassiopeia" och "Too late for sorrow"), vilket jag självklart ville. Det tog alltså inte lång tid så var jag i studio Fredman för att meverka på en 3:e hårdrocksplatta. Jag och Olof blev jättebra vänner och träffades ofta efter inspekningen och skrev musik tillsammans för skojs skull. Det var så våran starka vänskap, och samarbetet började.

JONAS: Jag har läst om att du blev tillfrågad att ta över efter Tarja Turunen i Nightwish, vad hände med det? 

ELIZE: Ja, det gick ganska bra för mig i den uttagningen. Det var Jake och Olof som anmälde intresse i mitt namn, jag hade ingen aning om vilka Nightwish var på den tiden jag själv inte jobbade i branschen (säger hon med ett skrattandes). Jag var alldeles för ung och saknade den erfarenheten de istället fann hos Anette. Olof lovade att han skulle starta ett nytt band som jag kunde sjunga i som plåster på såret (säger hon skrattandes). Jag uppträda med bandet i Denver under supportturnén med Kamelot i USA, då sångerskan blev akut sjuk.

JONAS: Vilka andra band har du samarbetat med?

ELIZE: Förutom Falconer, Dragonland, Dreamland och Kamelot är det Takida, Renegade 5, Houston och ett nytstartat projekt jag medverkar i skapat av Chris och Tomas i Takida, som heter Dreamstate. Första singeln heter Revolution, den finns redan ute, men en ordentlig release samt musikvideo kommer senare.


(Elize Ryd, Foto: Johan Carlén)

JONAS: Hur är du som person, berätta lite kortfattat?

ELIZE: Jag är en spontan, glad, livfull och kärleksfull person. Engagerad och seriös, gillar inte att lämna saker och ting åt slumpen. Jag är en person som styrs av känslor.

JONAS: Har du något annat intresse bortsett från musiken? 

ELIZE: Förutom då dans och teater har jag ett stort intresse av djur och natur. Jag bryr mig mycket om naturen och djurens rätt. Jag gör det jag kan, främst genom att stödja olika organisationer. World Wild Life Found (WWF), Green Peace och Animal Rescue Foundation (ARF) är några av dem, men även genom att prata om det kan jag förhoppningsvis inspirera andra till att vilja hjälpa. Min mor jobbar för en organisation som tar han om, och omplacerar vanskötta djur över hela världen. Hade jag inte ständigt varit på turné hade jag adopterat många hundar. Andra intressen är träning, mode, hälsa och konst.

JONAS: Har du någon annan dold talang som du vågar berätta för Rockbladets läsare?

ELIZE: (småler). Jag målar mycket, vissa av mina tavlor vill folk köpa, så jag antar att de utstrålar någonting speciellt. Jag tänker definitivt utveckla detta när jag har tid. Det är inte helt olikt att skriva musik, istället för att beskriva en känsla med ord och melodi sätter man den på ett papper.

Där avslutar vi den första av två delar om Elize. Den andra och sista delen, som kommer i slutet av veckan, kommer Elize bland annat få berätta om hennes tankar kring sina framgångar hon haft med båda banden Amaranthe och Kamelot.

LÄS ANDRA DELEN HÄR.

Hon kommer även att berätta hur det är att turnéra som ensam tjej. Hon är just i detta nu på världsturné tillsammans med Kamelot, där de har gjort ett antal spelningar i USA och drar snart vidare ut i Europa.

Se hela turnéplan på www.kamelot.com/site/tour/.

Du kan följa ElizeFacebook www.facebook.com/ElizeRydOfficial

Mer info om Amaranthe finner du på www.amaranthe.se

Mer info om Kamelot finner du på kamelot.com

Skribent: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)
Foto: Micke Andersson (ma@rockbladet.se), Amalie Stepperud Antonsen, Johan Carlén

 
(Elize Ryd, Jonas Lööw / Rockbladet, Foto: Micke Andersson / Rockbladet)

Relaterade artiklar