INTERVJU: NONEXIST – Igår, idag och imorgon

NONEXIST har nu efter ett decennium äntligen släppt en uppföljare till Deus Deceptor. ROCKBLADET’s Fredrik Brolin ville veta mer om hur allt gick till och varför det har dröjt så länge, så han tog kontakt med Johan Reinholdz för att ställa några frågor.

Fredrik: Grattis till plattan. Den låter riktigt stark. En snygg och skön blandning av flera olika grenar inom metal. I like.

Johan: Tackar och bockar!

Fredrik: Den känns verkligen ”Tillbaks till det förflutna och iväg in i framtiden”, om man kan uttrycka sig så. Man känner igen mycket av den äldre metalen i musiken samtidigt som ni gör den anno 2012. Var det er mening?

Johan: Jo, det kan man säga. Vi ville blanda det bästa av old-school death- och thrashmetal med grejer som också kändes nya och fräscha. Det är så här vi tycker riktigt hård metal ska låta – snabbt, hårt, catchy och med melodiska inslag så att man inte tröttnar.

Fredrik: Vad har ni fått för respons än så länge?

Johan: Den har varit bra. Har dock inte hunnit läsa så många recensioner än så länge.

Lite om hur inspelningsprocessen gick och om ert låtskrivande.

Fredrik: Skriver ni tillsammans eller på egen hand?

Johan: Jag skrev allt utom texten till ”Presence Everlasting”. På nästa platta kommer Liiva att bidra med en hel del texter och kanske musik också, vi får se!

Fredrik: Har ni diktatur eller demokrati kring de delar ni själva skriver?

Johan: Liiva kom ju med i bandet igen nu när plattan var färdigskriven i princip så det blev så att jag gjorde det mesta. Men annars är det ingen diktatur.

Fredrik: Kan ni berätta lite kring hur upplägget kring inspelningen av en låt ser ut hos er?

Johan: Det är rätt standard – börjar med trummorna. Sen en kompgitarr i var högtalare och efter det bas. Lead-gitarrer sen och till sist sång-pålägg. Allt läggs efter separat efterhand inget ”live” så att säga.

Fredrik: Var spelade ni in plattan?

Johan: I min studio Multipass Studios.

Fredrik: Hur lång tid tog det?

Johan: ”Collective Coma” och ”Dark and Tortured Universe” spelades in 2009 och de sista låtarna sattes på tape 2011 så 3 år cirka.

Fredrik: Hur kommer det sig att det tog 10 år att göra en uppföljare till Deus Deceptor?

Johan: Efter första plattan så rann det liksom ut i sanden. Liiva slutade och Matte Modin hade jag ingen kontakt med direkt, vi sågs bara när vi spelade in plattan i Abyss Studios. Så det blev jag själv kvar. Jag hade fullt upp med Andromeda och skivbolaget som Nonexist och Andromeda låg på gick i graven. Vi hittade nytt bolag med Andromeda men Nonexist stannade upp. Men jag fortsatte skriva låtar och hade material klart cirka 2003 till en andra fullängdare. Planen var hela tiden att göra en uppföljare och 2006 fanns det även intresse från ett bolag att skriva kontrakt. Vid den tidpunkten var Liiva dock inte intresserad av att komma tillbaka så det rann återigen ut i sanden.

Sen 2009 skrev jag och spelade in lite fler låtar, som jag blev riktigt nöjd med. Jag lyssnade igen en del gamla låtar, de hade hunnit bli en hel del stoff under åren som gått. Jag kom fram till att det inte höll måttet, gjorde om vissa av dem och skrev några nya. Jag kom även på titeln ”From My Cold Dead Hands”, började leka med idén att spela in några cover-låtar och genast kändes det att den andra plattan var mycket närmare ett förverkligande. Jag kontaktade Liiva igen och nu var han peppad igen att gå med i Nonexist. Vi fick ett kontraktsförslag av amerikanska Pivotal och här är vi nu med plattan i hand!

Fredrik: Vilka var de största skillnaderna att spela in denna platta jämfört med er debutplatta för 10 år sedan?

Johan: Låtskrivandet var inte så olikt denna gången jämfört med första plattan. Dock inspelningen. ”Deus Deceptor” spelades in i Dalarna i Abyss Studios. Mitt ute i skogen ligger den och man fick lite ”cabin fever”. Jag var där ensam, förutom producenten då, stora delar av de två veckor det tog, det var lite spooky. Skrämde upp mig själv med att kolla på UFO-dokumentärer och sånt, hehe… Denna gången spelade vi in hemmavid så det var mer behagligt. Dock gjorde detta att det tog längre tid eftersom pengarna inte tickade iväg som de gjorde i Abyss.

Fredrik: Upplevde ni något speciellt i studion, som var svårt att få till som ni ville ha det? Om ja, hur tacklades det?

Johan: Inte mycket. Det gick rätt smooth det mesta faktiskt. Dock var det lite kämpigt ibland när jag skulle lägga mina sångpartier. Jag har inte sjungit så mycket förr, började för några år sedan och detta var första gången på platta. Det blev en del omtagningar. Sen var det första gången jag mixade ett album och helt själv dessutom. Det var nervigt men väldigt kul och lärorikt!

Fredrik: Vilken låt är ni mest nöjda med? Vad är det som gör att just den seglar upp som personlig favvo?

Johan: Liivas favorit är ”Flesh Falls from the Bone”. En riktigt snabb rackare med mycket grind och thrashiga riff och catchy refräng. Hinner även få med ett lite goth-aktig parti samt stäm-gitarrsolo i denna cirka 3 minuter korta låt, hehe. Vet inte om jag har en favorit. Kanske ”Presence Everlasting”, den är rätt ”hitig” faktiskt och det händer dessutom en del oväntade grejer, vilket alltid är trevligt!

Lite om NONEXIST

Fredrik: Ser ni er som ett band eller som ett projekt?

Johan: Det har väl varit ett projekt fram tills nu när vi har gig inbokade och en live-line-up. Nu känns det mer som ett band. Men vi kommer inte att skriva låtar ihop hela line-upen. Sånt är jag trött på.

Fredrik: Skulle ni kunna berätta lite om er historik tillsammans? Hur träffades ni och vad gjorde att ni först började spela tillsammans?

Johan: 1999 hade jag fått kontrakt med Andromeda på ett bolag från Höganäs som hette WAR-music. De hade bl a Darkane, Naglfar, Carnal Forge, Defleshed och några andra. Jag spelade upp lite hårdare, snabbare demos som jag gjort för chefen på WAR – Bengt ”Wez” Wenedikter. Han tyckte det var coolt och ville att jag skulle ge ut de på platta och vi skrev kontrakt. Precis som med Andromeda så fanns låtarna innan medlemmarna, hehe. Johan Liiva hade precis fått sparken från Arch Enemy och flyttat till Höganäs faktiskt. Wez och Liiva kände varandra sedan innan eftersom Arch Enemy gav ut sitt första album på Wrong Again Records, som var Wezs tidigare bolag. Wez spelade upp mina demos för Liiva och frågade om han var sugen på att sjunga – och det var han! Sen ringde Wez upp Matte Modin från Defleshed och kollade om han ville lägga trummor, jag skickade låtarna till Matte och han övade in dem. Liiva skrev texterna och vips! var vi i Abyss och spelade in ”Deus Decptor”. Inte en enda repning! Rätt märkligt, men det kändes coolt! Liiva var ju lite av en idol för mig. Jag hade lyssnat på Carnage, Furbowl och framför allt Arch Enemy, så det var en stor grej för mig.

Fredrik: Vad för egna influenser har ni som ni skulle vilja lyfta fram? Vilka band/artister har betytt mycket för er från det att ni var smågrabbar tills det att ni växte upp och gick in i branschen själva?

Johan: Kan bara tala för mig själv… Vad gäller Nonexist skulle jag vilja nämna Metallica, Megadeth, Morbid Angel, Merciless, Dissection, Slayer, King Diamond, Pantera, Sepultura, Massacre, At the Gates, Mercyful Fate, Iron Maiden, Death, Deicide, Celtic Frost, Terrorizer, Entombed, Fear Factory, Dismember, Atheist, Edge of Sanity, The Crown, Meshuggah, Dimmu Borgir, Grave, Carcass, In Flames, Dark Tranquillity, Emperor, Dark Angel, Soilwork, Embraced, Malevolent Creation, Nevermore, Opeth, Lock-Up… och ett gäng till! Vad gäller Andromeda skulle jag lista en hel del andra influenser, det beror alltså på vilken genre jag skriver i.

Fredrik: Vad lyssnar ni på nu för tiden?

Johan: Allt möjligt… Lyssnar mycket på Moby ”Wait for Me” och Eddie Vedders soundtrack till filmen ”Into the Wild”. Även Septic Fleshs ”The Great Mass” och Chopin har gått varma i stereon.

Fredrik: Vad lyssnar ni på när polarna inte är i närheten?

Johan: Samma som annars.

Fredrik: Vad lyssnar ni absolut inte på?

Johan: Har inga såna regler…

Framtiden

Fredrik: Ni har även promotats utomlands, ibland annat Tyskland. Hur har det gått? Hur har responsen varit där?

Johan: Mycket bra tycker jag!

Fredrik: Var annars kommer ni att promota plattan?

Johan: Vet ej exakt. Tror bolaget har mer koll på det där…

Fredrik: Var har ni er största fanbase?

Johan: Svårt att säga. England, Sydamerika och USA skulle jag tro.

Fredrik: Vad händer för NONEXIST härnäst? Vad är framtidsplanerna?

Johan: Nonexist platta nummer tre är tänkt ska spelas in nästa höst. Sen vill vi ut och spela mer live. Lite sommarfestivaler hade varit högst angenämt, kanske även en mindre turné. Vi får se!

Läs ROCKBLADETS tidigare saker relaterade till NONEXIST här

www.johanreinholdz.com
www.johanlliva.se
www.pivotalalliance.com

Relaterade artiklar