KONSERTRECENSION: GHOST – Cupolen/Linköping – 15/12

Ghost ska spela i Cupolen i Linköping. Det sägs att detta är deras hemstad. I kön står jag tillsammans med en som säger sig känna allihop i bandet. Han slår genast ihjäl flera myter jag hört om GHOST. Han kan namnge dem allihop och berättar lite olika saker om dem, men jag tycker vi håller det hemligt.


(GHOST – Cupolen / Linköping / 2012-12-15, Foto: Gunilla Holz)

Jag kan inte låta bli att undra över valet av plats. Många kristliga aktiviteter har förekommit i just dessa lokaler. Det känns som att vi och GHOST är här ikväll av flera olika orsaker. Men min uppfattning är att vi äntligen kan besudla något kristet, (vilket ger en bra känsla). Jesus ut och Satan in. GHOST börjar konserten med sitt nu välkända intro som satte publiken i rätt stämning för att ta emot antikrist. Publiken är riktigt sugna på GHOST, bandet behöver inte kämpa för att få med publiken. Det är hårt, samtidigt som melodiösa slingor lindas in i musiken. Det blir genast så där härligt obehagligt som det ska vara. Bandet är taggat och vill verkligen leverera ikväll. Ljudet är högt och sången hörs bra. Allt faller på plats ikväll, det är mycket bra.

Ghost spelar igenom alla låtarna från första skivan och kryddar till det lite med Beatles gamla Here comes the sun. Nu är det dags att vi går in i en ny era. Papa Emeritus I lämnar över till Papa Emeritus II. Sen får vi höra Secular Haze från den kommande skivan. Den gör sig riktigt bra live! Pampigt med inslag av en galen tivoliorgel. Åter igen härligt obehagligt. Det finns ett klipp på youtube om detta. (se länk på Facebook) Jag vet inte vad jag ska säga men, skulle du ha sett GHOST någon gång i ditt liv så var det nog denna kväll. Jag ser gärna GHOST igen. Så bra är det. Den lilla satanisten i mig vill bara ha mer. Om jag fick ge ett betyg så kan det inte bli annat än nio av tio. En stackars poäng faller bort för att det var så mycket olika besked om huruvida vi fick fotografera och inte fotografera. Order och kontraorder om varann. Ja, det kunde blivit hur mycket bilder som helst. Bandet är mycket fotogeniska.

Skribent: Lasse Turunen (lt@rockbladet.se)
Foto: Gunilla Holz (gh@rockbladet.se)

Band: GHOST
Datum: 15 december, 2012
Plats: Cupolen Linköping
Tid: drygt 2 timmar.
Publik: Fullt hus.
Betyg: 9/10

HELA BILDSERIEN KAN DU SE NEDAN:

SETLIST
(With Papa Emeritus I)
Masked Ball – (Jocelyn Pook song)
Con Clavi Con Dio
Elizabeth
Stand by Him
Death Knell
Satan Prayer
(With Papa Emeritus II)
Genesis – (Introduction of Papa Emeritus II)
Secular Haze
I'm a Marionette – (ABBA cover)

Encore:
Ritual 

Relaterade artiklar