KONSERTRECENSION: Opeth – Örebro – 1/12

Sveriges sanna stoltheter i Opeth har alltid legat steget före den övriga metalvärlden och är idag ett av världens största dödsmetalband.
 Förra året släpptes gruppens tionde album ”Heritage” som gick upp på Billboardlistans nummer 19. Det var många år sedan ett svenskt band kunde stoltsera med en sådan bedrift. Nu landar dem i Örebro!

Annons 

 


(Opeth – Mikael Åkerfeldt, Foto: Torbjörn Skogsberg)

 

Jag började lyssna på OPETH efter att de hade släppt deras senaste album HERITAGE (2011). Jag fastnade för deras mycket speciella musikstil som innehöll många olika genrer såsom jazz, folkmusik, klassisk musik och 70-tals prog-rock. Mycket ovanligt tyckte jag och efter jag lyssnat in mig på den plattan gick jag över till deras genombrottsalbum Blackwater Park från 2001 och då hände något. Vilket mörkt album!!! Jag visste att de hade growlsång och jag som aldrig riktigt hade hört något liknade började lyssna på allt gammalt material, och här står jag idag och har sett dem live för första gången på Club 700 i Örebro.

Det första jag lägger märke till är att det är lite folk i lokalen och jag tänker efter varför? Men innan jag vet ordet av har lokalen fyllts av människor i alla åldrar, allt mellan 13-65,  vilket gör mig glad.


Musiken i högtalarna tystnar och det blir mörkt och lokalen fylls med rök och ut stiger frontmannen Mikael Åkerfeldt och hälsar oss välkomna och drar iväg låten The Devil's Orchard, som är en av mina favoritlåtar från senaste plattan. Energi finns i allt de gör och de är otroligt musikaliska. Jag kan inte för tillfället komma på något band i världen som är så musikaliska som de är, de vet exakt vad de gör och publiken, som kanske inte såg ut att ha så kul, men som ändå är där för att se de och supporta dom, är med på noterna.”Gemenskap” är ordet, för att beskriva stämningen.

Jag tycker att mellansnack är mycket viktigt och det lyckades frontmannen Mikael Åkerfeldt riktigt bra med. Han sa själv mellan låtarna att de har spelat in mycket av sitt material här i Örebro och att han hade ett sidoprojekt som han tidigare i år hoppade av som hette ”Bloodbath” och så här sa han:
Klockan var 05.00 på morgonen och vi var alla lite bakis och så tog vi en kebab på torget som jag senare spydde upp på en vägg och så la vi sång på plattan med Bloodbath.” Så talar en mellansnackskung.

Efter att den lugna balladen Hope Leaves, som är en mycket bra låt med en slinga av mycket vacker sång och gitarr igenom hela låten tonar ut, så kommer det jag har väntat på. Från den lugna balladen till den stenhårda Deliverence som för mig är deras absolut bästa låt genom alla tider, det tunga ljudet av gitarrerna och trummorna ger mig gåshud men efter en liten stund så vet man att nästan alla Opethlåtar har en akustisk del i låten som än en gång ger mig gåshud.

Efter låten Reverie/Harlequin Forest tonar ut så säger de tack och adjö för en bra kväll, men det gillar inte publiken! Efter nästan exakt 3 minuters tystnad så springer alla in på scen igen och frågar publiken om de vill höra en sista låt. 

”Nu kommer vår sista låt som är vårt stora genombrott Blackwater Park.”

Efter ca. 12 minuter av sista låten så är kvällens spelning över och jag åker hem och har grymt ont i nacken men på ett härligt sätt, ”Opeth” är ett band som ni måste se innan ni dör.

Skribent: Jim Bergqvist (jb@rockbladet.se)
Foto: Torbjörn Skogsberg (ts@rockbladet.se)

SE HELA BILDSERIEN NEDAN:

Event: Opeth / Heritage Tour 2012
Arena: Club 700 / Örebro

Datum: 2012-12-01
Betyg: 9/10
Bästa Låt: Blackwater Park

SETLIST
The Devil's Orchard
Ghost of Perdition

White Cluster

Hope Leaves
Deliverance

Hessian Peel
Häxprocess
Reverie/Harlequin Forest
Blackwater Park

BANDFAKTA – OPETH

MEDLEMMAR
Mikael Åkerfeldt – sång och gitarr
Martin Mendez – bas

Martin Axenrot – trummor

Fredrik Åkesson – gitarr
Joakim Svalberg – keyboards

DISKOGRAFI
1995 – Orchid

1996 – Morningrise

1998 – My Arms, Your Hearse
1999 – Still Life

2001 – Blackwater Park

2002 – Deliverance

2003 – Damnation

2005 – Ghost Reveries
2008 – Watershed 2011 – Heritage

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar