KONSERTRECENSION: SABATON – Örebro, vill ni hoppa med oss?

Jag visste från början att Sabaton hade energi på scenen och bra mellansnack, vilket jag tycker är mycket viktigt, men att de skulle vara så här bra kunde jag inte ens tro i mina vildaste tankar!

Annons 

 


(SABATON, Foto: Torbjörn Skogsberg)

Efter att ha fått stå i en ganska lång kö utanför Convemtum Kongress, i väntan på kvällens spelning med dalmasarna från Sabaton, så hade jag inga förväntningar på dem. Jag var mer laddad inför Raubtier som agerade förband tillsammans med Dynasty. Men kvällen slutade långt mycket bättre än jag vågat hoppats på. 

Efter ett mycket långt intro av låtarna ”In the Army Now” och ”The March to War” så tystnar musiken och lokalen fylls sakteliga med rök. Efter en stund springer trummisen Tommy "Snowy Shaw" Helgesson, som spelar trummor istället för Robban Bäck som är hemma och är pappaledig, och skriker ”HEJ ÖREBRO!!! DETTA ÄR ”GHOST DIVISION”.

Efter ca. 4 min avslutas låten som följs av svenska versionen av ”Got Mit Uns” som får hela Örebro att hoppa. Den senaste singeln ”Lejonet Från Norden” är verkligen en låt som jag gillar. Det är en snabb låt som håller en bra nivå och får alla Sabatonfans att klappa händer och verkligen, och då menar jag VERKLIGEN sjunga med!

Denna kväll var Sabaton, på hugget och publiken lika så, bra musikaliskt och koreografiskt, och lika bra var ENERGIN som publiken hade genom hela spelningen som var ca 2h.

Publiken fick garanterat gåshud. Även sångaren Joakim Brodén påstod vid flera tillfällen att också han fick gåshud. Låten ”En Livstid I Krig" var den låt som mest gjorde att håret reste sig på armarna. Publiken sjöng med i 60 % av låten och det var kvällens höjdpunkt och bästa låt.

Innan kvällens ”Encore” skulle dra igång så sätter sig Joakim bakom ett keyboard och börjar spela låten ”The Hammer Has Fallen” från albumet ”Metalizer” som för mig blev ett helt fantastiskt nummer som jag kommer minnas hela livet ut och publiken lika så.

"ÖREBRO!! VILL NI HOPPAS MED OSS?"

Bandets genombrottslåt ”Primo Victoria”, som jag tycker är en sönderspelad låt, levererades i ett bra tempo. Publiken verkade gilla den och det är ju hela poängen.

Finalen denna kväll kanske inte blev den bästa som jag hade kunnat tänka mig. Låten ”Metalcrue” är en bra låt men inte en bra final, varför inte ta min favorit ”Coat Of Arms” som final?

Trots den något bleka finalen blev det en bra afton med bra musik, mycket trevligt folk och en helt GALEN publik som följde bandets uppmaning att hoppa högt i Örebro!

Skribent: Jim Bergqvist (jb@rockbladet.se)
Foto: Torbjörn Skogsberg (ts@rockbladet.se)

Event: Sabaton / Swedish Empire Tour
Arena: Conventum Kongress / Örebro
Datum: 2012-12-15
Betyg: 7/10
Bästa Låt: En Livstid I Krig

BILDSERIE – SABATON

 

BILDSERIE – RAUBTIER

 

BILDSERIE – DYNAZTY

 

SETLIST
Ghost Division
Gott Mit Uns
Carolus Rex
Karolinens bön 40:1
Cliffs of Gallipoli
Poltava
Uprising
Dominium Maris Baltici
Lejonet Från Norden
The Hammer Has Fallen
Swedish Pagans
Into the Fire
Attero Dominatus
The Art of War
En Livstid i Krig
Primo Victoria
Metal Crüe

Bandfakta – Sabaton

MEDLEMMAR
Joakim Brodén – Vocals
Pär Sundström – Bass
Chris Rörland – Guitars
Thobbe Englund – Guitars
Robban Bäck – Drums

DISKOGRAFI
2000 – Fist for Fight
2005 – Primo Victoria
2006 – Attero Dominatus
2007 – Metalizer
2008 – The Art of War
2010 – Coat of Arms
2012 – Carolus Rex

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar