RECENSION: SAXON – Heavy Metal Thunder – The Movie

Detta är en klassisk rockdokumentär på dvd med massor av intervjuer och berättelser kring alla skivor som Saxon gjort. Den går i kronologisk ordning från bandets födelse till idag. Det är en komplett historia om vad som hände i och kring bandet vid de olika skivsläppen. Den innehåller intervjuer med bandmedlemmar, nya som gamla, samt intervjuer av bland annat Lemmy, Doro, Lars Ulrich och Fast Eddie.

Mycket av materialet på dvd:n tar oss till tidigt åttiotal. Filmen rätar ut lite funderingar som jag haft kring t.ex. om varför Saxon ändrade sitt sound för att fungera på den amerikanska marknaden efter skivan ”Crusader”. Någonstans kring 1984 så kändes det som att heavy metal fick ge plats för subgrenarna som växte sig starkare. Om du tar något och amerikaniserar det så blir det sällan bättre. Det är något som även framgår i dvd:n. Det finns ett par konserter med på dvd:n. En äldre konsert och en spelning i London som är från denna sida av 2000-talet. Saxon har gjort en dvd som känns ärlig och oborstad. Mycket material att se på/lyssna. För den som gillar dokumentärer om heavy metal så är det här ett måste i bokhyllan, då Saxon var med och skapade brittish heavymetal. Faktum är: Saxon låter så mycket bättre och större för varje skiva de har släppt de senaste åren. Trettio år i branschen kan knäcka vem som helst men Saxon verkar vara sugna igen på att markera sin plats på heavymetaltronen.

Skribent: Lasse Turunen (lt@rockbladet.se)

Band: SAXON
Titel: Heavy Metal Thunder – the movie
Längd: Över 4 timmar.
Utgivare: A coolhead production.
Betyg: 6/10

Relaterade artiklar