KONSERTRECENSION: EUROPE – Conventum Kongress / Örebro – 17/12

Jag hade sett Europe på Metallsvenskan några månader tidigare och jag visste redan var de gick för. Ffter att ha släppt sitt senaste album ”Bag Of Bones”, som är deras mest framgångsrika album sedan ”Prisoners In Paradise” från 1991, så förstod jag att jag inte skulle bli besviken.

Efter jag hade fått hört siffran på antalet sålda biljetter blev jag väl inte förvånad precis. Europe är ett band som har en väldigt bred publik, och jag tror att även de yngre känner igen låtar som, ”The Final Countdown”, ”Carrie” och ”Rock The Night”. Vad har de låtarna gemensamt? De kommer från samma album; The Final Countdown” som är ett av världens bäst säljande album genom tiderna. Medan den lite äldre publiken kanske drar sig till de två första plattorna: ”EUROPE” och ”Wings Of Tomorrow” som skiljer sig lite från plattorna som kom mellan 1986-1991 och som enligt mig gjorde dem till lite mer av ett popband. Men sedan första plattan kom, efter återförening 2004, så tyckte jag personligen att Europe hittat tillbaka till det lite mer hårdare och råare stilen som de hade i början av karriären.

Efter att Mustasch, som fick agera uppvärmningsakt denna afton, hade gått av scenen tog det inte mer än 20 minuter innan en gitarr började spela riffet till låten ”Riches To Rags” som startar igång en för stunden till synes ganska seg publik. Europe fortsatte sedan med ”Not Supposed To Sing The Blues” och ”Firebox som är spår 2 och 3 på nya plattan.

Efter att ha fått hört de tre första låtarna från senaste plattan ville jag höra lite äldre material och innan jag han tänka så fick jag min favoritlåt ”Scream Of Anger”, en låt med energi och mycket dubbelpedal som jag gillar bäst. En annan överraskning som jag blev glad över är att de körde var låten ”Girl From Lebanon” som är ev av mina favoriter bland deras enorma bibliotek av låtar som dem har givit oss under dessa 30 år som de nu firar som band.

I mitten av spelning var det dags för ett akustiskt parti bestående av två låtar, ”Drink And A Smile” och ”Open Your Heart”och det var just under den sist nämnda låten de flesta mobiltelefoner och tändare kom fram och det skapades en stäming som ej går att beskriva i ord. Detta parti i spelningen är bäst även om bara två låtar spelades så gör ”Drink And A Smile” hela konserten till en, ja, mycket bra konsert.

Efter att har kört detta akustiska parti stiger John Norum in på scen och kör det stenhårda riffet av ”Love Is Not The Enemy” från deras andra album från återföreningen ”Audio Society” från 2006 som för övrigt att deras tredje bästa album från starten 1979 enligt mig. 

Efter att ha kört klassiker som, ”Carrie” och ”Rock The Night” vet alla att sista låten snart ska startas och alla vet nog vilken det är. Efter deras största och mest berömda låt, The Final Count Down,tonat ut så är det slut för denna afton och jag går hem och är helt klart mycket nöjd.

Skribent: Jim Bergqvist (jb@rockbladet.se)
Foto: ROCKBLADET (Från konserten på Hovet den 13/12) (rb@rockbladet.se)
Event: Europe / Bag Of Bones Tour
Arena: Conventum Kongress / Örebro
Datum: 2012-12-17
Betyg: 8/10
Bästa Låt: Drink And A Smile

SE HELA BILDSERIEN FRÅN HOVET

 

SETLIST

Riches To Rags
Not Supposed To Sing The Blues
Firebox
Superstitious
Scream Of Anger
No Stone Unturned
New Love In Town
Girl From Lebanon
Demon Head
The World Keep On Turning
Drink And A Smile
Open Your Heart
Love Is Not the Enemy
Sign For The Times
Carrie
The Beast
Rock the Night
Last Look At Eden
The Final Countdown

BANDFAKTA – EUROPE

MEDLEMMAR
Mic Michaeli – Synt/Piano
John Levén – Bass
Joey Tempest – Sång
John Norum – Gitarr
Ian Haugland – trummor

DISKOGRAFI
1983 – Europe
1984 – Wings of Tomorrow
1986 – The Final Countdown
1988 – Out of This World
1991 – Prisoners in Paradise
2004 – Start From the Dark
2006 – Secret Society
2009 – Last Look at Eden
2012 – Bag of Bones

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar