NY ROCKMUSIK: AMARANTHE – THE NEXUS

Amaranthe, pop-disco-metal-bandet från Göteborg, släpper idag sin första singel, THE NEXUS, tillsammans med dess video. Den gick redan efter några timmar upp på samtliga första platser på iTunes singelförsäljning. Frågan är nu hur den står sig jämfört med låtarna från debutplattan?

Videon till THE NEXUS är en inbjudan till Amaranthes Science Fiction-värld, där alla element i låten visualiseras på ett magnifikt sätt. Patric Ullaeus, som även gjorde videon Hunger, stod även den här gången för regin. Idén till videon bygger huvudrollsinnehavaren, dvs hela banden, blev nedfrysta vid slutet av förra albumet. Och nu väcktes de upp 57 år senare. Frågan är vilken värld de vaknat upp till? Enligt sångaren Jake är det helt och hållet upp till var och än att avgöra innebörden i bandets texter. 

Låten växer mer och mer ju fler gånger jag lyssnar på den, och den förstärktes ytterligare efter jag sett videon. Den är rent musikaliskt en vidareutveckling av deras patenterade sound, som är en korsning mellan pop, disco och melodisk metal. Kombinationen mellan en stark melodi i refrängen och ett grymt skönt tryck i riffen under verserna som byggts upp med en samklang mellena Olofs riff på gitarren och bas-manglandet från Johans flinka fingrar tillsammans med Mortens snabba och tighta trumslagande. Det känns helt enkelt grymt tight och välarrangerat. Du kommer också att få fortsätta att njuta av den perfekta mixen mellan Elize vackra och sensuella röst, Jakes kraftfulla och finstämda rensång tillsammans med Andys starka scream-sång. Kombinationen trollbinder lyssnaren totalt. Ytterligare en mycket positiv sak i deras utveckling är arrangerandet av Olofs gitarr-solos. Influenserna känns som de är tagna från 80-talets många gitarr-giganter, fast han har satt sin Amaranthe-prägel på de så klart.

The Nexus är verkligen en dörröppnnare för vad som komma skall på resten av albumet. Amaranthe står inför en helt fantastiskt framtid, där jag är övertygad om att de kommer bli en ny svensk mega-export.

 

 

BANDFAKTA – AMARANTHE

MEDLEMMAR
Jake E – Vocals
Elize – Vocals
Andy – Screams
Olof – Guitars and keys
Morten – Drums
Johan – Bass

Aktuella med: Singeln THE NEXUS, släpptes idag den 25/1 – 2013. Albumet med samma namn släpps den 20/3 – 2013.

| FACEBOOK | HEMSIDA | YOUTUBE | The Nexus på iTunes

Relaterade artiklar