REPORTAGE: SKYFIRE – Streaming av nygamla skivorna Timeless Departure & Mind Revolution

Det skånska melodiska death-metal-bandet SKYFIRE från Höör gör nu ett återsläpp av två gamla skivor, Timeless Departure (2001) och Mind Revolution (2003). Här på Rockbladet erhålls du en unik kombination av att du kan lyssna på skivorna via streaming samtidigt som du kan läsa om vilka Skyfire är. 

För några veckor sedan fick jag mig en pratstund med Martin Hanner, basist i det melodiska death-metal-bandet SKYFIRE. Trots att bandet funnits sedan 1995 så har inte så många koll på vilka de är här i Sverige. De är aktuella med deras återsläpp av de tidiga albumen Timeless Departure och Mind Revolution. Luta dig nu tillbaka och lyssna på nedanstående streaming samtidigt som du kan lära känna vilka bandet är.

SKYFIRE – TIMELESS DEPARTURE
[soundcloud]http://soundcloud.com/pivotalrockordings/sets/skyfire-timeless-departure[/soundcloud]

 

SKYFIRE – MIND REVOLUTION
[soundcloud]http://soundcloud.com/pivotalrockordings/sets/skyfire-mind-revolution/[/soundcloud]

 

JONAS: Bandet Skyfire har funnits i över 15 år, kan du berätta hur bandet startade?

MARTIN: Jag, Tobias, Jonas (ex-basist) och Andreas är polare sen barnsben och när vi började mellanstadiet började vi intressera oss för musik och då framförallt hårdrock och metal. Johan som numera är gitarrist i Skyfire var också med i det gänget och alla förutom Tobbe, gick och tog gitarrlektioner på den kommunala musikskolan.
Intresset för musik hängde med upp i tonåren och när vi inte lyssnade på musik, så brukade vi dra till musikskolan och lira gamla dödscovers på Sepultura. Men allt eftersom tiden gick så blev man sugen på att komponera musiken själv och på den vägen är det!

JONAS: För de som inte känner till vilka ni är, hur skulle du beskriva bandet rent musikaliskt?

MARTIN: Rent musikaliskt skulle jag nog beskriva det som orkestral, melodisk metal.

JONAS: Finns det några likheter med andra band?

MARTIN: Det finns det alldeles säkert och de svaren varierar väldigt mycket på vem man frågar. Personligen tycker jag nog att man kan dra en del paralleller till band som Bal-sagoth, Wintersun och Embraced.

JONAS: Vad är er personliga musikaliska bakgrund?

MARTIN: Alla medlemmar i Skyfire är i grund och botten gitarrister, vilket kanske kan vara lite intressant att veta. Samtliga medlemmar i bandet är också involverade i andra band. Johan har Andromeda och Non exist, Jocke Jonsson har Psychopunch och Axenstar, Jocke Karlsson har Still I wither, och jag och Andreas har Chaos Feeds Life.

JONAS: Hårdrock innehåller många genres, hur kom det sig att det blev Melodisk/Progressive Death Metal för er del?

MARTIN: När Skyfire bildades så tog det ett tag innan vi hittade en sångare i Henrik Wenngren. Men trots att vi inte hade någon sångare skrev vi låtar och jag tror att det har varit en bidragande faktor till att det händer ganska mycket i vår musik. Låtarna är oftast ganska varierade, innehåller många stämmor med många olika instrument och så vidare. På så sätt blev det ändå ganska kul att lyssna på låtarna när man kom hem från repan trots att sången fattades.
En annan sak är att vi gillar melodier i kombination med mäktiga, orkestrala inslag blandat med tyngre riff.

JONAS: Vilka andra musiker/band har inspirerat dig?

MARTIN: Man byter, hittar nya och återvänder till inspirationskällor under årens lopp, men när vi precis började lira med Skyfire så tror jag att At the Gates och Dark Tranquillity var två stora inspirationskällor. Men sen behöver man inte nödvändigtvis bli inspirerad av musik som är lik ens egen. Till exempel så har jag lyssnat sönder Monuments platta Gnosis på senaste. Den inspirerar mig även om vår musik är väldigt olik deras.

JONAS: Kan du berätta lite om vilka ni som personer?

MARTIN: Jag tror att vi är ganska okomplicerade som personer och lätta att umgås med. Gemensamt har vi att vi tycker att det är mycket trevligt med sprit, musik och damer. Man kanske kan säga att det utgör ryggraden i Skyfire.

JONAS: Det över ca fyra år sedan ni släppte era senaste dubbelalbum, vad har hänt sedan dess?

MARTIN: 2009 släpptes vårt 4:e och senaste album Esoteric och precis innan det släpptes Fractal. Men Fractal är en EP med material som skrevs under tiden mellan vårt 3:e och 4:e album. Det har inte hänt så enormt mycket sedan dess faktiskt. Vi var i England och turnerade en runda, men bortsett från det så har det mest blivit att jobba med nytt material. Förhoppningsvis så kommer vi att bli mer aktiva framöver och det har börjat bra 2013.

JONAS: Nu är ni aktuella med att släppa två av era gamla album i digitalt format, hur kom idén upp?

MARTIN: Det var något som vi diskuterade med Pivotal Rockordings. Efter det att Esoteric släpptes har vi haft fortsatt kontakt med dem även om vi inte är kontrakterade till dem längre. Men de är duktiga och trevliga och tillsammans med dem så bestämde vi oss för att det kunde vara en bra idé att släppa våra 2 första album igen. Många fans har hört av sig till oss och det verkar som att de skivorna är ganska svåra att få tag på numera, så då passar det utmärkt att göra dem tillgängliga för de fans som inte lyckats få tag i dem.

JONAS: Kommer skivorna släppas i sin gamla helhet, eller kommer vi bjudas på några överraskningar?

MARTIN: Det kommer att finnas lite bonusmaterial på återsläppen! Bland annat så kommer den allra första demon med Skyfire att släppas för första gången.

JONAS: Hur ser det ut med nytt material? Något på gång?

MARTIN: Vi har en ny EP på gång som förmodligen kommer att släppas någon gång innan sommaren. Vi har redan nu gjort en av låtarna från den tillgänglig på Youtube.

 

JONAS: Hur ser den närmaste framtiden ut för Skyfire?

MARTIN: Vi jobbar som sagt på att bli klara med EP:n, men bortsett från det så verkar som om att vi drar till Ryssland i mars och spelar i St. Petersburg. Jag har aldrig varit där så det ska bli riktigt kul.

JONAS: Era musikspelare, vilka är de fem mest spelade låtarna just nu?

MARTIN: Esoteric, Rise and decay, Let the Old Word Burn, Under a Pitch Black Sky, Darkness Descending

JONAS: Vilka är de fem bästa albumen all time?

MARTIN: Helt omöjligt för mig att svara på tyvärr! Jag har många favoritalbum, men att få ner det till de fem bästa går inte. Däremot så kan jag nämna fem album som jag just nu spisar och njuter av:

Textures – Silhouettes, Monuments – Gnosis, Sylosis – Conclusion of an age, Wintersun – Time, Across the Sun – Pestilence and Rapture

JONAS: Vad är bäst, LP, CD, MP3 eller Spotify?

MARTIN: Jag använder Spotify för att hitta nya grupper och artister, men sedan är det CD som gäller för mig! Beställer säkert mellan 10-20 nya skivor varje månad. Det är känsla att komma hem från jobbet och hitta nya skivor i postfacket, slänga sig i soffan och sedan lyssna medan man bläddrar igenom bukletten. Jag tycker det är positivt att band lättare kan släppa saker själv genom digitala medier, men jag hoppas bara inte att CD och LP försvinner helt. Det vore enormt tråkigt faktiskt.

JONAS: Livet på turnébuss, hur funkar det för er?

MARTIN: Det har funkat briljant hittills. Vi tycker alla att roadtrips är känsla och att dessutom få lira varje gång bussen stannar är geni.

JONAS: Har ni lätt för att komma överens ute på vägarna?

MARTIN: Ja, en positiv sak med Skyfire är att det alltid har handlat om att ha kul och umgås. Jag menar inte att vi för den sakens skull inte kan tänka oss att offra saker för musikens skull, men att ha kul måste vara prioriterat för annars blir musiken mer ett tvång och det leder aldrig till någonting bra.

JONAS: Vad är era nuvarande mål med bandet?

MARTIN: Att fortsätta ha kul, förbättras som musiker och försöka leverera bättre och intressantare låtar för varje nytt släpp.

JONAS: Vad betyder fansen för er?

MARTIN: Enormt mycket. Skyfire är efter alla dessa år fortfarande ganska underground, men vi har trots det ändå en hel del fans runt om i världen och det är lika coolt varje gång man lirar och folk gillar det man gör.

JONAS: Gör ni något speciellt för fansen runt era spelningar?

MARTIN: Hmm, vi gör nog ungefär samma sak varje gång. Försöker att bjuda på ett bra gig och sedan dricka bärs och ha det så trevligt det bara går och snacka skit med fansen efteråt. Våra fans verkar gilla öl och det tycker jag är bra.

JONAS: Som avslutning, vad skulle ni vilja säga till Rockbladets läsare?

MARTIN: Till att börja med så tack så mycket för intervjun! Allt för sällan som vi får göra intervjuer på svenska. Till Rockbladets läsare vill jag säga skål och hoppas att vi ses där ute i dimman någon gång! Om ni är sugna på att kolla in Skyfire så hittar ni vår hemsida.

JONAS: Vi tackar Martin och resten av killarna i Skyfire och önskar dig all lycka till i framtiden!!


SKYFIRE

BANDFAKTA – SKYFIRE

MEDLEMMAR
Joakim Karlsson (Vocals)
Martin Hanner (Bass, Keyboards)
Andreas Edlund (Guitars, Keyboards)
Johan Reinholdz (Guitars)
Joakim Jonsson (Drums)

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar