SKIVRECENSION: Helloween – Straight out of hell

Det är få metalfreaks, som inte känner till och diggar HELLOWEEN. De är inte bara aktuella med konserter i Sverige tillsammans med Gamma Ray, utan de har även precis släppt en ny skiva; STRAIGHT OUT OF HELL. ROCKBLADET har lyssnat på den.

Helloween - Straight out of Hell - CD
(Helloween – Straight out of hell, CD)

Jag var tonåring under –80 talet och Helloween var för mig och många andra mycket banbrytande med sin speed- och powermetal. Sedan dess finns det en uppsjö av band som har influerats av dessa tyskar och i många fall kopierat dem rakt av. Jag lyssnar fortfarande på bandets plattor nummer 2-4 (Walls of Jericho (1985), Keeper of the seven keys pt 1 (1987) samt Keeper of the seven keys pt 2 (1988)). Efter det tappade jag kollen på Helloween, samtidigt som min egen musiksmak utforskade andra sidor av metallen. Då handlade det om snabba riff, dubbelkaggar, tvåstämmiga solon och mycket tempoväxlingar. Med pumporna som kännetecken blev de snabbt även poppis bland barnen, vilket säkert bidrog till en del av populariteten. Men framför allt gjorde Helloween bra musik.

Vad har Helloween att komma med år 2013 då? Förvänta er inte Helloween anno 1985-1988, utan det här handlar om Helloween anno 2013. Konstigt vore det väl annars. Straight out of hell är powermetal, som powermetal låter. Temat för skivan är domedag, vilket är högaktuellt. Vi har ju lyckligtvis precis överlevt den undergång, som några av tolkarna av Mayafolkets kalender hade förutspått. Ingredienserna finns där; dubbelkaggar, tempoväxlingar, knytnäven-i-luften refränger och snabba solon. Skivan når kanske inte ända fram till mig, som en omedelbar klassiker, men den är ändå bättre än vad jag hade räknat med och har absolut sina ljusglimtar. Låtar som Make the fire catch the fly, Church breaks down och titelspåret Straight out of hell fastnar omedelbart. Produktionen är stilren och ljudmässigt har jag ingenting att anmärka på. Skivan växer ju mer jag lyssnar på den och jag ser fram mot konserten i Stockholm i april.

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
BAND: Helloween
ALBUM: Straight out of hell
SKIVBOLAG: Columbia Dragnet Records
RELEASEDATUM: 2013-01-18
BETYG: 6/10
BÄSTA LÅT: Church breaks down

LÅTLISTA – Straight out of hell

1. Nabataea
2. World of War
3. Live Now!
4. Far From The Stars
5. Burning Sun
6. Waiting For The Thunder
7. Hold Me In Your Arms
8. Wanna Be God
9. Straight Out Of Hell
10. Asshole
11. Years
12. Make Fire Catch The Fly
13. Church Breaks Down

Helloween-band
(Helloween – promobild)

BANDFAKTA – HELLOWEEN

MEDLEMMAR
Andi Deris –Sång
Michael Weikath – Gitarr 
Sacha Gerstner – Gitarr
Markus Grosskopf – Bas
Dani Löble – Trummor

HEMSIDA | FACEBOOK | 

Relaterade artiklar