SKIVRECENSION: Sideburn-IV Monument

På IV Monument har Sideburn tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling och jag kan inte sluta lyssna. IV Monument har ett stort sound och jag sitter i soffan och lyssnar och upptäcker att detta album är som att träffa en kär gammal vän i ny kostym.

Annons 

 

Första gången jag hörde Sideburn så hade de redan detta sound. Bandet har lyckats förvaltat soundet väl och låtit både sången och musiken blomma ut, vilket jag tycker är bra. Det är tunga riff som hänger kvar länge och flera sidor av bandet får komma fram. Sången hittar helt rätt och känns mer mogen, speciellt i Tomorrows dream. Gitarrer och åter gitarrer, det riffas i mängder. För gitarrfreaks är det bara att sluka i sig. Mina absoluta favoriter på skivan är Diamonds som är hård och tung, och Silverwing som är lugnare. IV Monument är välspelad, med bra sång och jag hör både en och två potentiella hits.

Jag blir också glad av att höra var förebilderna och influenserna finns. De finns där lite som en kär gammal vän, fast ändå inte. Detta känns trots allt nytt och fräscht. Det gamla presenteras i ett nytt sound helt enkelt. Låt gärna hela skivan snurra till sitt slut, det är först då som du får hela bilden av IV Monument. Jag tänker inte göra jämförelser med andra band då jag tycker att Sideburn äger detta själva från och med nu. För er alla som inte förstod hårdrock innan Heavymetal, – lyssna och sug i er! Detta är en hint om hur det lät innan sylvassa gitarrer och pulloffs ändrade världen. Alla ni äldre kommer att känna igen er, ni yngre, kommer att upptäcka något jävligt bra.

Vad är det då du får? Jo, jävligt bra musik, 9 låtar, stort sound, bra sång, som att träffa en go´ gammal vän igen. Om du inte känner till Sideburn är detta ett representabelt album på vilka bandet är och blivit. Mitt betyg: Jag har lovat min fru att aldrig använda ordet epic, men jag tror ni fattar min känsla.

Skribent: Lasse Turunen (lt@rockbladet.se)

BAND: Sideburn
ALBUM: IV Monument
SKIVBOLAG:Transubstans
RELEASEDATUM: 2012-10-03
BETYG: 9/10
BÄSTA LÅT: Silverwing
SKIVKONVOLUT: Johan Skylling och Morgan Zocek

LÅTLISTA – IV MONUMENT:
Diamnonds 6:06
Fire and water 6:12
Tomorrows Dream 4:10
Crossing the lines 6:29
The Last day 7:08
Silverwing 7:29
The Saviour 6:54
Bring down the rain 5:13
Monument 7:49

BANDFAKTA SIDEBURN:

MEDLEMMAR:
Morgan Zocek:Gitarr/Sång
Jani Kataja: Leadsång/Gitarr
Martin Karlsson: Bas/Hammond/Keyboard/Sång 
Fredrik Haake:Trummor/Cymbaler

| FACEBOOK | SPOTIFY |
 

Relaterade artiklar