KONCERTRECENSION: Ulf Lundell på Cirkus

Just när de flesta trodde att Ulf Gerhard Lundell, 63, gjort sitt som musikartist så kom både en ny dubbel-CD och en höstturné! Den mystiska sjukdomen (utbrändhet enligt honom själv) häromåret som bl.a. resulterade i en inställd turné fick många med mig att tvivla på att vi någonsin skulle få se ”Ludde” på en scen igen. Men ack så fel vi hade!


Foto: Ninnie Schröder

Den senaste dubbel-CD:n ”Rent förbannat” är precis som de flesta av Lundells skivsläpp de senaste åren en salig blandning av högt och lågt. Höjdarlåtar som t.ex. ”FBL II” och ”Nattvakten själ” blandas med riktigt svaga spår som ”Gordon Gekko” och ”79 %”. När jag såg konserten i Norrköping i början på denna turné så var min enda invändning att han spelade för många av just dessa svaga låtar från nya skivan. Men ju längre turnén gått har han bytt ut allt fler av de nya låtarna mot gamla klassiker och dessutom spelat längre! Sin vana trogen drar han igång i exakt utsatt tid med ösiga ”Är vi lyckliga nu?” från senaste skivan som raskt följs av live-favoriten ”Tillsammans vi två” och guldkornet ”En fri man i stan” från ”Den vassa eggen”. Sedan kommer tre låtar från ”Rent förbannat” innan kvällens absoluta höjdpunkt ”Bente” från 1975 framförs i en ny grym version. Kul att den låten fått vara med på samtliga spelningar under denna turné.

Tyvärr är merparten av publiken mer än lovligt seg och det är först efter drygt halva konserten med ”Förlorad värld” (som vanligt…) som det blir ståplats och ordentligt drag! Detta håller sedan i sig hela vägen in i mål med både extranummer och extra extranummer – konserten klockar in på finfina 3 tim och 15 min. Bara att konstatera att en lördagsrusig landsortspublik utklassar en fredagsmätt Stockholmspublik då det var betydligt bättre drag på Norrköpingskonserten.

Det märktes att det var juletider då vi fick både ”Snön faller”, ”Vinterland”, ”Låt det snöa” och ”Snart kommer änglarna att landa” med både julgran, tomte och snöfall på scenen. Saknade endast bortglömda julsingeln ”Av himlen sänd” från 1997 men den har mig veterligen endast framförts live en gång. 
Då den gamla trevliga vanan att ta upp publiken på scen under avslutande ”Snart kommer änglarna att landa” återinfördes under förra Cirkusspelningen hade jag givetvis hoppats på att detta skulle ske även denna gång. Ju närmre slutet av konserten vi kom desto mer folk började röra sig längs med väggarna framåt scenkanten. Men denna gång var de nitiska vakterna med på noterna och vi fick tyvärr nöja oss med att avnjuta avslutningen med händerna mot scenkanten…

Har sett Uffe live ca 20 gånger men detta var helt klart en av de bättre spelningarna! En glad och inspirerad Lundell med fantastiskt mellansnack och ett grymt band som t.o.m. blåste liv i gamla sönderspelade låtar som 67 67, Chans och Oh la la. Det kom en del antydningar om en sommarturne´ och håller den här formen i sig får han gärna hålla på i många år till!

SE HELA BILDSERIEN FRÅN CIRKUS

 

Skribent: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
Foto: NinnieSchröder (ns@rockbladet.se)
Event: Ulf Lundell/
Arena: Cirkus
Datum: 2012-12-21
Betyg: 8/10
BÄST: ”Bente”, spelglädjen, mellansnacket och att gubben står på en scen igen.
SÄMST: Att vi inte fick komma upp på scenen under ”Snart kommer änglarna att landa”.

LÅTLISTA:
Är vi lyckliga nu (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Tillsammans vi två (singel 2001)
En fri man i stan (från ”Den vassa eggen”, 1985)
Kan inte andas (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Mitt ansikte (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Moln utan minnen (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Bente (från ”Vargmåne”, 1975)
Rom i regnet (från ”Ripp rapp”, 1979)
F.B.L 2 (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Den vassa eggen (från ”Den vassa eggen”, 1985)
Rent förbannat (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Sjörövar Jenny (från senaste skivan ”Rent förbannat”)
Jag saknar dig (från ”I ett vinterland”, 2000)
Omaha (från ”Omaha”, 2008)
Danielas hus (från ”Det goda livet”, 1987)
Om det här är vintern (från ”Högtryck”, 2005) 
Förlorad värld (från ”På andra sidan drömmarna”, 1996)
Folket bygger landet (från ”På andra sidan drömmarna”, 1996)
Chans (från ”Den vassa eggen”, 1985)
Gå ut och var glad (från ”Club Zebra”, 2002)

Extranummer;
Snön faller och vi med den (från ”Nådens år”, 1978)
Oh la la (från ”Ripp rapp”, 1979)
67 67 (från ”Vargmåne”, 1975)
Gott att leva (från ”På andra sidan drömmarna”, 1996)

Extra extranummer: 
Hon gör mig galen (singel 1991)
Låt det snöa från (”I ett vinterland”, 2000)
Vinterland (från ”I ett vinterland”, 2000)
Snart kommer änglarna att landa (singel 1981)

Relaterade artiklar