SKIVRECENSION: Unantastbar – Gegen die Stille

ROCKBLADET tar er med ut i världen igen. Ett band från Sydtirol? Det känns bekant på något sätt. Denna gång handlar det om UNANTASTBAR, som genom Rookes & Kings släpper sitt fjärde studioalbum. ROCKBLADET har tagit del av vad bandet har att säga om livet och mot samhället.

Annons 

 

UNANTASTBAR-gegen-die-stille PRINT
 (Unantastbar – Gegen die Stille CD)

Punkare brukar ju sällan vara helt nöjda med samhället. Det handlar om att inte hålla käft. Det handlar om att stå upp för vad du tror på. Jag har lyssnat på punk och Oi i stort sätt hela mitt liv. En markant skillnad mellan dagens punk och den från 70-80-talen är produktionen. Ett av punkens trademarks var ju att det är viktigare att få fram det du vill ha sagt än att det ska låta bra. Det skulle låta enkelt, smutsigt och provocerande. Det funkade på mig i alla fall. Musikerna i dagens punkband ger intrycket av att de lägger ner väldigt mycket arbete i varje låt och produktionen är i många fall mycket bra. För min egen del, som lyssnar mycket på tysk punk öppnas nya dörrar i stort sätt varje vecka. Det fullkomligt vimlar av bra band, som har tagit efter storheter som till exempel Böhse Onkelz och Die Toten Hosen. Unantastbar är ett sådant band.

Gegen die Stille är fullt av svängiga låtar och med en del tempoväxlingar. Låtarna är punkigt korta, med alla 14 låtarna under 4 minuters sträcket. Gegen die Stille innehåller även spår av Frei.Wild i lättlärda körrefränger. Ta bara låtarna Keine Angst, Wer? och öppningslåten Kämpft mit uns, som fastnar direkt. Nu blir det enligt mig rätt tråkigt, om det bara handlar om att ha knytnäven i luften hela tiden. Jag kan köpa att band är entusiastiska i att få fram sina åsikter, men i slutändan är det ändå jag som lyssnare som väljer vad jag lyssnar på. Unantastbar sjunger inte endast om kampen mot någon. I Hoch das Glas hyllas gemenskap och äkta vänskap, där det gärna skålas till det. Det handlar visserligen om att ha haft det svårt men de gör det med en ljus horisont framför sig. Det blir en trevlig och positiv kontrast till att vara lack på samhället. Som fotbollsfan gillar jag givetvis avslutningslåten Das stadion brennt. Det handlar dock inte bara om svängiga låtar, utan Unantastbar visar sig även från sin lugnare sida i Was bleibt och Für dich. Mycket bra, båda två. Sammanfattningsvis är detta absolut en skiva, som jag kommer att fortsätta lyssna på. Jag blir glad och förhoppningsfull av den. Alla låtar når kanske inte helt fram till mitt hjärta men Gegen die Stille innehåller tillräckligt många låtar, som fastnar hos mig och bara för det måste båda mina tummar upp i luften.

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
BAND: Unantastbar
ALBUM: Gegen die Stille
SKIVBOLAG: Rookies & Kings
RELEASEDATUM: 2013-01-21
BETYG: 7/10
BÄSTA LÅT: Leinen los

LÅTLISTA – Gegen die Stille
1. Kämpft mit uns
2. Abschied
3. Leinen los
4. Für dich
5. Ich gehöre mir
6. Unvergessen
7. Keine Angst
8. Knast der Liebe
9. Hoch das Glas
10. Nichts für immer
11. Wer?
12. Zusammen
13. Was bleibt
14. Das Stadion brennt

UATB_2012_Water_1
 (Unantastbar- Promobild 2012)

BANDFAKTA – UNANTASTBAR

MEDLEMMAR
Joggl –Sång
Spitzi – Bas
Tom – Gitarr
Heiss – Gitarr
Schkal – Trummor

| HEMSIDA | FACEBOOK |

The YouTube ID of </strong>TpILQtmB5HA<strong> is invalid.

Relaterade artiklar