INTERVJU: Sideburn – IV Monument, influenser och framtiden

En solig men kall marsdag åker vi till Stockholm för att möta upp Sideburn. Vi pratar om skivsläppet av IV Monument som kom ut hösten 2012, recensioner, musikinfluenser och förebilder. 


(SIDEBURN, Foto: Gunilla Holz / Rockbladet)

 
LASSE: Hur startade Sideburn?

Morgan Zozeck startade Sideburn 1995, de var då tre bandmedlemmar som mest stod i replokalen. Jani Kataja kom in i bandet 1998 efter att ha sett en liten lapp om att sångare som spelar bas sökes. Martin Karlsson kom in i bandet 2002. Fredrik Haake 2010 (saknas på bild) som helt enkelt frågade om han kunde få vara med i bandet. Visst fick han det!

 
LASSE: Vilken typ av musik spelar ni, om ni får säga det själv?
MORGAN: Klassisk hårdrock med ett modernt sound
 
LASSE: Nya skivan IV Monument har fått mycket bra kritik berätta om den? 
 
MORGAN: Nya skivan spelade vi först in helt själva och skickade den sedan till Transubstans som vi nu är signade med.  Vi började spela in i februari och var klara någon gång i augusti. Tanken var att få till några mer uptempo-låtar på den här skivan vilket jag tycker att vi har lyckats med.  ”Diamonds” blev en självklar öppningslåt. Det är väldigt mycket Sideburn i den låten. Vi vill tacka Jonas Edler, som hjälp oss jättemycket i studion. Vi har haft jävligt kul och det var aldrig något krångel. Ville vi prova något så har vi kunnat göra det. Vi kunde sitta långt in på nätterna och mixa låtar. Sången jobbade vi också mycket med, ända in i det sista faktiskt. Jonas har varit som en 5:e bandmedlem, alla nickar instämmande. Transubstans skickade sedan ut skivan till sina kontakter. Skivan fick mycket bra kritik, från alla möjliga håll.
 
Jani flikar in: det har varit kul att läsa alla recensionerna.
 
Morgan: Men sen ebbar det ju ut och då har vi fortsatt själva att ta kontakt och skicka ut länkar. Vi sköter även gigbokningar och Facebook, mest av mig för jag har mest tid säger Morgan. Tycker att vi syns rätt bra i media just nu. Intresset ökar även utomlands. De är kul. Vårt tidigare management funkade inte så därför har det hamnat på bandet men nu har vi en ny kontakt som kommer att hjälpa oss. Det är helt nytt så jag säger inga namn men det kommer bli bra.

(Foto: Gunilla Holz / Rockbladet)
 
Medan vi sitter och dricker kaffe får vi höra att det inte är någon brist på material till ny skiva. En uppföljare finns planerad och några riff är redan klara.
 
Morgan: det börjar komma lite nya idéer.
 

(Foto: Gunilla Holz / Rockbladet)

Vad lyssnar ni själva på och vad influeras ni av?
 
Martin: Egentligen lyssnar jag inte på musik, de blir lite mer nu när man har spotify och kan ha hörlurar….men en del  progmusik och mycket -70 tal. Gentle giants, King crimson, folkmusik, Allan Edwall, Mekong delta, Soundtrack of our lives och självklart Neil Young.
 
Morgan: Det började med Kiss, fick en massa posters och skivor av en kusin. Trogen lyssnar länge och väl. Men även Iron maiden, Judas priest, Mötley crue, Accept, Dio, Scorpions. Influenser är Sabbath oavsett sångare allt är lika bra… Jag kan fortsätta rabbla massor av band.  Några nya influenser inför senaste plattan har varit Symphony X, Nevermore och Soilworks dubbelplatta. Till och med du Martin skulle gilla den säger Morgan…
 
Jani : Försöker lyssna på Iron Maiden…de är inte så enkelt, punkopera och galoppmusik men tillägger att de har sina stunder (alla skrattar)  Jani har lyssnat på Madonna, Sven-Bertil Taube och Judas Priest samt influeras  av gamla Alice Cooper, Sabbath, Rainbow och Led Zeppelin såklart.  Men tillägger att Blue Öyster Cult är bra när man ska sova. 
 
Jani: Vid idetorka när man till exempel gör en melodi eller sitter med en passage och inte kan lösa det så kan man ju alltid tänka  -Hur skulle Ozzy eller Robert Plant lösa det här?  Det är väl på det sättet de har influerat oss.
 
LASSE: Vad händer nu närmaste tiden? Turné 2013? 
 
Morgan: Vi ska två vändor till Tyskland, sammanlagt 8 spelningar, sedan har vi rätt mycket spelningar i Sverige i sommar och en hemlig spelning pågång men den får vi inte prata om, den kan bli stor, men det är som sagt hemligt. 
(Nyfikna kan läsa på mer på Sideburns Facebooksida)
 
LASSE: Bästa spelningen någonsin?
 
Jani:  ”Rock at Sea” 2007 var en bra spelning. Mycket och kul folk.
Morgan: Vi hoppas den kommer, skratt. 
 
Skribent: Lasse Turunen (lt@rockbladet.se)
Foto: Gunilla Holz (gh@rockbladet.se)
 
BANDFAKTA – SIDEBURN
 
MEDLEMMAR
Morgan Zocek – Guitar, Background vocals
Jani Kataja – Lead vocals, Guitar
Martin Karlsson – Bass, Organ, Background vocals
Fredrik Haake – Drums, Percussion
 

Relaterade artiklar