KONSERTRECENSION: Dan Reed – Moriskan / Malmö – 6/3

Rockbladets Fredrik Olofsson får en nästan religiös upplevelse och en kram.


(DAN REED, Foto: Fredrik Olofsson / Rockbladet)

Lokalen är liten, på gränsen till full, publiken består till mestadels av kvinnor och ljuset är mättat. Förväntningarna är stora ikväll. Den här gången har Dan ett helt band med sig och när han kliver upp på scenen möts vi direkt av ett stort leende och de fyrar av ”All I need is you”. Dan Reed har en spirituell närvaro, en nerv som är svår att sätta fingret på och hans budskap utstrålar kärlek, medmänsklighet och harmoni. Han får oss att sjunga med i låtar som många av oss inte ens har hört innan och tiden går alldeles för fort.

Vi bjuds på låtar både från hans solokarriär och även låtar från Dan Reed Network, klassikern ”Rainbow Child” går hem hos publiken och ”Ritual” framförs i en version som vida överstiger originalet. Fjärran från den långhåriga rockstjärnan som sålde ut arenor på 80 och 90-talet så söker han nu närhet med publiken och går vid två tillfällen ner från scenen ut bland oss, uppmuntrar oss att ta del av närheten. Leva i nuet.

Spontanitet präglar kvällen och han faktiskt avbryter en låt mitt i för att han tycker att hans gitarrist Rob Daiker, som improviserar mycket, spelar ett brilliant fill och ber honom komma ihåg det.

Kvällen går för fort och när vi kommer till extranumren så spelar de en plågsamt intim och bräcklig version av ”Indestructible”, där man känner smärtan i hans röst.
Det var sex extranummer inplanerade enligt setlistan men här kommer det härliga som inte många artister eller band gör idag.

När setlistan är slut och bandet tackar för sig så lyssnar han på publiken som vill ha mer och han kommer upp igen tillsammans med gitarristen Rob. När de har spelat färdigt och de går av scenen för tredje gången så kommer han upp själv när publiken inte slutar ropa och klappa händerna, det slutar med att han spelar tre låtar till helt själv.
Vi träffas efter konserten och pratar lite, precis som förra gången. Det finns inga divalater, inga rockstjärnefasoner, bara en spirituell och genuin människa som skriver bra och underskattad musik.

Kvällen är slut, jag går hem med ett leende på läpparna och världen känns lite mindre tung och allvarlig…

Skribent/Fotograf: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)
Event: Dan Reed Network
Arena: Moriskan / Malmö
Datum: 2013-03-06

 

SE HELA BILDSERIEN

 

 

Relaterade artiklar