KONSERTRECENSION: High on Fire – Debaser Slussen – 2/3

California-baserade metalbandet High on fire är på turné i en rostig orange Mercedesbuss från början av åttiotalet. Med sig på resan har de bjudit in de två franska banden Jumping Jack och Lizard. Rockbladets Tomas Hellman fångar dem på Debaser Slussen i Stockholm.


(High on Fire, Foto: Tomas Hellman / Rockbladet)

Grymt tryck, Debaser är verkligen fullsatt. Kvällens gig är gratis för de som lyckas ta sin in genom dörren innan nio. Många slapp sannolikt betala, för när jag glider före kön vid halv tio är lokalen redan fyllt till brisningsgränden. Fransmännen gör sitt bästa för att få fart på publiken. De lyckas ganska bra, med det är inget mot vad som komma skall. Innan High on fire kliver på ska det hinnas med en del mingel. Många i publiken har rest långt, land och rike verkar det som. Jag hör flera dialekter som inte hittas med ett SL-korts räckvidd. Folk trängs bland nitjackor med obskyra bandloggor, skitiga frisyrer och öl i plastglas, stämningen är riktigt god!

Plötsligt slår klockan elva och High on fire kliver upp på scenen, det är nu det händer. Väggar och tak bångnar trots att de är gjorda av flera centimerter tjockt stål. Renoveringen av Slussen måste nog påbörjas i förtid för att hantera följderna av detta. High on fire är bara tre man starkt, trots detta bjuder de på sound och tryck som få kan mäta sig med. De har spelat sedan 1998 och har hunnit ge ut sju plattor på tre olika bolag.

Giget inleds med "Serums of Liao" och direkt blir luften tjockare och allt i lokalen sätts i vibration. Att bandet i somras tog en paus från turnélivet för att hantera sångaren Matt Pikes alkoholproblem märks inget av idag. Publiken är som besatt och stämningen som redan innan var god snäpps direkt upp ett antal steg. På det här sättet håller spelningen på, blytunga låtar avlöser varandra på löpande band. Matt tackar flera gånger ödmjukt publiken för det fantastiska mottagandet. Men till slut blir det ändå dags att leverera kvällens sista låt vilken blir "Snakes for the divine", kvällens crescendo.

 

SE HELA BILDSERIEN

 

Skribent/Foto: Tomas Hellman (tomas.hellman@rockbladet.se)
Event: High On Fire (SLUTSÅLT)
Förband: Jumping Jack, Lizard
Arena: Debaser Slussen / Stockholm
Datum: 2013-03-02
Betyg: 9/10
Längd: 70 minuter
Bästa låt: Snakes for the devine
Bästa Minne: Stämningen

 

BANDFAKTA – HIGH ON FIRE

MEDLEMMAR
Matt Pike – Sång gitarr
Jeff Matz – Bas
Des Kensel – Trummor

HEMSIDA FACEBOOK |

SETLIST
Serums of liao
Frost hammer
10 000 years
Devilution
Last
Fertile green
Rumors of war
DII
Speed wolf
Fury whip
Madness of an architect
Snakes for the devine

Relaterade artiklar