KONSERTRECENSION: The Unguided – Command & Conquer tour – 23/3

Command & Conquer tour är en turné som består tre likasinnade band The Unguided, Smash into Pieces och dEMOTIONAL. Lite ironiskt att det hålls samma kväll som Earth Hour. Men det hindrar inte banden från att leverera helhjärtat.

dEMOTIONAL var förbandet som jag fick presenterat för mig. Det blev en positiv överraskning kan jag konstatera. Deras debutplatta släpps den 17 maj i år. Vi bjöds på några låtar från kommande plattan, bland annat Five Minutes och Words Unspoken. De levererade och jag blev förvånad över hur bra deras scenografi var och hur roligt de hade under spelningen. De fick igång publiken som stod och väntade ivrigt på huvudakten. Dessa grabbar har en stor potential och jag kommer definitivt att hålla ögonen öppna för kommande spelningar.

Nykomlingarna Smash Into Pieces har redan vunnit priser som MILLENCOLIN MUSIC PRIZE, Årets Genombrott(Bandit Rock Awards). De spelas flitigt på Bandit Rock. Tänk dig Pearl Jam fast hårdare, så har du sammanfattat Smash Into Pieces sound. Influenserna är många i det här bandet och det hördes verkligen. De har både lugna och lite mer hårdare låtar. Colder var givetvis höjdpunkten,senaste singeln från deras Unbreakable platta som släpps den 10 april.

The Unguided är ett metalband från Falkenberg. Bandnamnet symboliserar att de är helt ostyrda,ett band som verkligen brinner för det de gör. Bandet bildades efter Richard Sjunnessons avhopp från Sonic Syndicate. The Unguided har länge varit en idé som bara väntat på rätt tillfälle att uppstå. När man hör namn som Roger Sjunnesson, Richard Sjunnesson, Roland Johansson, då vet man att varje låt är ett mästerverk.

Med ett väldigt starkt album Hellfrost(2011) och InvaZion EPn(2012) har The Unguided återigen visat vart skåpet ska stå. Richard skriver texterna och de handlar mycket om hans upplevelser men också om känslor och det finns referenser till gamla Sonic Syndicate låtar.

De inledde kvällen med ett spår från InvaZion, Singularity. Det var många i publiken kände igen och sjöng med. Sedan så fortsatte de med låtar från Hellfrost. Bandet satte låt efter låt.

Min personliga favorit kom i slutet av spelningen, Eye Of The Thylacine. Kontrasten mellan Rolands rena stämma och Richards skiftande growl var perfekt.Spelningen avslutades med den klassiska Phoenix Down.

Stämningen som The Unguided hade under hela spelningen är rent av magisk när den kombinerades med musiken. Jag kan inte undgå från att häpna av Rolands röst i detta metal band. Kristallklar med en rå underton. Från första till sista låt så kunde jag inte önska mycket mer av kvällen. The Unguided är här för att ta över och stanna, starkare än någonsin. Dessa grabbar lämnar ingen oberörd.

SETLIST HELLFROST TOUR 2013:
Singularity
Pathfinder
Serenade Of Guilt
Collapse My Dream
Deathwalker
Where The Frost Rose Withers
Green Eyed Demon
Inherit The Earth
—-
Eye Of The Thylacine
Betrayer Of The Code
Phoenix Down

Skribent: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
Foto: Minna Ridderstolpe (mr@rockbladet.se)
Event: The Unguided (Command & Conquer Tour)
Förband: Smash Into PiecesdEmotional
Arena: Klubben / Fryshuset / Stockholm
Datum: 2013-03-23
Betyg: 10/10
Bästa låt: Eye Of The Thylacine och publikfavoriten Phoenix Down.
Bästa Minne: När killarna spelade Eye Of The Thylacine och Where The Frost Rose Withers, men framförallt glädjen bandet förmedlade till oss när dem spelade. 

SE HELA BILDSERIEN

 

Relaterade artiklar