NY ROCKMUSIK: 30 Seconds to Mars – Up in the air

30 Seconds to Mars har aldrig varit det bandet som gett ut ny musik mest frekvent. Med endast tre album sedan starten 1998 förstår jag verkligen inte vad dessa numera 40-åriga männen gör om dagarna – det tycks inte vara musik i all fall.

Annons 

 

Jag förstod verkligen inte poängen att åka på tidernas längsta turné (enligt Guiness Rekordbok) för sitt album This Is War, som på sätt och vis blev deras genombrott till en större skara, trots mestadels enhetliga sågningar längs med fotknölarna från namnkunniga musikskribenter.

Nu när bandet kommit tillbaka med deras första nya musik sedan 2009 är resultatet blassé. Singeln Up in the Air, från deras kommande album Love Lust Faith + Dreams med release i maj, låter som den identitetskris man kan vänta sig från gemene 40-åriga man. Körsångerna från This Is War är återanvända och texterna har aldrig varit mer intetsägande (vilket brukar vara Jareds starka sida.) Det överproducerade intetsägande repititiva soundet talar bara för en slags kommersiell sell out-attityd. Det är inte så att bandet inte är begåvat, för det är det sannerligen.

Jag går längs Memory Lane och ser det akustiska framträdandet av The Kill där speciellt Jared Leto är i sitt essä, trots en skrattretande felspelning på det simpla rockackords-introt. Less is more, och inget band tycks förstå det längre. Några av mina tidigare favoritband som kallat sig rock/punkband blandar numera in digitala sound till min förskräckelse: My Chemical Romance, uppenbarligen 30 Seconds to Mars, Kent – och det är få exempel, men ändå för många.

Jag hoppas verkligen inte denna singel är representativ för det kommande albumet, om så är fallet har 30 Seconds to Mars nåt en blygsam pik och är numera bara på väg utför – åldern är inte deras vän. Om man varit ett band så här länge och sitter på så stor potential som 30 Seconds to Mars gör som musiker kan man faktiskt begära mer från dem. Jag är egentligen för ung för att tycka att det var bättre förr, så snälla Jared, låt albumet bli bra. Jag vill tillbaka till soundet från låtar som The Kill och A Beautiful Lie. Där betydde verkligen Less att det blev More. 

Skribent: Philip Almén (pa@rockbladet.se)
BAND: 30 Seconds To Mars
NY SINGEL: Up in the Air
Betyg: 1/10
KOMMANDE ALBUM: Love Lust Faith + Dreams
SKIVBOLAG: Virgin, EMI
RELEASEDATUM: 2013-05-17 

BANDFAKTA – 30 Seconds To Mars

MEDLEMMAR
Jared Leto – lead vocals, rhythm guitar, synthesizers, bass guitar, keyboards
Shannon Leto – drums, percussion
Tomo Miličević – lead guitar, violin, keyboards

| FACEBOOK | HEMSIDA |

Relaterade artiklar