INTERVJU: Dead Soul – Vi blev en snackis efter förbands-konserten till Ghost i Linköping

Vi träffade duon Dead Soul på Tyrol i Stockholm för att få veta mer om bandet som höjts till skyarna och som beskrivs som ”det bästa som hänt svensk rockscen sedan Ghost” (Källa:Expressen)


(Dead Soul, Tyrol Stockholm 28 mars 2013,  Foto: Gunilla Holz / Rockbladet)

Vi såg er i Linköping första gången, vilka är ni och hur bildades Dead Soul?
Niels: Vi startade kanske en vecka före Linköpingspelningen.(15 december 2012)Tyvärr var publikinsläppet inte synkat med vår spelning så det var många som inte hann se och höra oss. De resulterade i en snackis som gav oss en ny spelning i Linköping och på så vis fick vi en ny chans. Den spelningen lät annorlunda än vi kommer göra ikväll.  Idag har vi t.ex. trummor på scen och får ett lite större sound.
Anders: Jag har sjungit blues i 20 år och känt till Niels. Han har producerat några av mina skivor. Vi kände väl att det var dags att göra något tillsammans.

Vi får höra att de har provat sig fram och hållit på med en skiva hemma hos Niels i nästan 2 år.
Niels: Efter ett tag blev vi sittandes med en del som var en bluesskiva och en del som inte var blues och vi fick bestämma oss för hur det egentligen skulle låta. Vi ville bara göra bra musik.  Vi har Anders röst och mina kunskaper i studion och om Anders sjunger blues så jobbar jag egentligen emot blusen, jag spelar så som jag gör på min gitarr. De finns ju blueselement i Anders röst och i musiken.

Niels började med musik och med gitarr vid 7 års ålder. Samtidigt fick han sin första dator. Niels säger att han alltid haft viljan att göra allt själv. Han tvekade inte att plocka isär sin dator och har alltid haft maskiner och teknik till hjälp att skapa ljud och musik. Niels har aldrig varit rädd för prova och testa sig fram.
Niels: Det är inget dogma att jaga ljuden, det är bara så jag gör.  En gitarr behöver ju inte alltid låta som en gitarr.

Anders som sjunger i Dead Soul har influenserna i  60-tals blues och soul. Som ung så lyssnade/spelade han punk men känner sig mer hemma i bluesmusiken och har sjungit blues i 20 år. Han drar paralleller med Iggy and The Stooges som kommer från folkrocken men som utvecklades till att spela punkrock.

Några av er läsare kanske har sett Niels tidigare. Han figurerar i ”Niels Nielsen” som är ett Synth/Elektro-projekt,  hans hobbyprojekt. Där ingår flera medlemmar som vi kan se på scen med Dead Soul, när de spelar live.


(Dead Soul, Tyrol Stockholm 28 mars 2013  Foto: Gunilla Holz / Rockbladet)

Finns det likheter mellan er och andra band:
Anders: Nej, egentligen inte. Vi har försökt undvika det.
Andra kan säga att vi låter som vissa andra band och de kan vara kul. Vi har inget emot att jämföras med andra band.
Niels: De är helt okej om andra tycker att vi låter som ett visst band och vi kan ”putta på” det uttalandet men vi själva tycker kanske inte det.
Niels fortsätter: Det känns som en klyscha att säga att vi gör något helt eget för det gör ju egentligen alla band. Många som hört oss är inne på att vi låter industriellt och de är väl kul, men vi har aldrig lyssnat på den typen av musik.

Vilka musiker eller band har influerat er?
Niels:
 Leonard Cohens ”First we take Manhattan” är ett av mina första minnen som jag fortfarande lyssnar på och även PinkFloyd. Att vara så ödesmättat var det som attraherade. Jag tyckte att rock lät så vanligt och lite tråkigt.

Anders: Jag lyssnade på ”ny våg”(radioprogram)  som ung där spelades mycket punk. Barnvakten spelade jämnt Elvis. Men bluesen är det som influerat mest.

Berätta om skivan som är på gång.
Niels: Skivan har fått ge plats för turnén som pågår just nu. Skivsläppet hamnar nog i september 2013.  Det finns mycket material till skivan. Det finns 15-16 låtar att välja mellan. Vi har hunnit testa och vet väldigt väl när vi har en Dead soullåt. Då är det en mix av oss och vissa element måste vara med. Anders låtar är alltid gedigna och färdiga. Anders skriver låtar hemma i soffan med en akustisk gitarr.
Anders: Ett exempel är första låten där det finns ett ljud som Niels spelade in i pannrummet, de blev vår trumma.
Niels: Ja, vi släppte en vinylsingel i Köpenhamn (påskhelgen) och vårt album var tänkt att släppas nu i april men den kommer först i september. Vi har haft spelningar och annat att göra så det är bara bra att den kommer i höst. Vi spenderar hellre lite mer tid på skivan än att jäkta på. Efter den här spelningen så går vi tillbaka in i studion för att arbeta med albumet. Sannolikt så blir det mycket spelningar i höst. Vi har inte hunnit bygga upp hemsidor och annat då det här med att vara förband till Ghost kom så hastigt.
Anders: För mig är Dead Soul ett viktigt projekt. Vid min ålder (44 år) är det viktigt med texter och att få fram ett budskap. Det finns element av hämndlyssnad och uppgivenhet, vi har själva kallat det undergångsblues fast med hopp. Det finns kraft i hoppet.
 

Har ni material till nästa album redan nu?
Niels/Anders: Ja, låtmaterial är det minsta problemet just nu. Erfarenhet och känslan talar om när det blir så bra som det ska vara. Texterna kommer först, sen musiken på det. Svårt att göra tvärtom.

Niels: Det var Anders från In Flames som upptäckte oss. Anders första fråga till oss var: Ni gillar väl att spela live? Vi hade inte ens hunnit fundera över hur detta skulle framföras live. Men nu fungerar det, vi spelar ju förband till ett av Sveriges färgstarkaste band ikväll (Ghost)
Anders: Ja, det är spännande just nu, det är som lilla julafton att se var de här tar vägen. Men vi har en stilla tillförsikt, det är så många band som kämpar och man vet aldrig vad som händer.
Niels: Vi tar inget för givet, vi tar det som det kommer och gör vårt bästa.

BILDSERIE:


 

 

Skribent: Lasse Turunen (lt@rockbladet.se) 
Foto: Gunilla Holz (gh@rockbladet.se) 
Event: Dead Soul / Intervju
Band: Dead Soul
Arena: Tyrol
Datum: 2013-03-28

BANDFAKTA – DEAD SOUL

MEDLEMMAR
Anders Landelius och Niels Nielsen.

Övriga på scen  den 28 mars var:
Anders Ristenstrand
Henric  Bellinger
Martin Hjert
Ludwig Kempberg.

FACEBOOK HEMSIDA SPOTIFY  |

Relaterade artiklar