KONSERT: Paul Gilbert – Sticky Fingers – 21/4

Rockbladets Fredrik Olofsson får se en gammal gitarr-idol och förbannar sin otur att han glömt sitt kreditkort hemma.

Annons 

 


(PAUL GILBERT, Sticky Fingers, April 2013, Foto: Fredrik Olofsson / Rockbladet)

När man började spela gitarr i början på 90-talet så fanns det vissa gitarrister som stod ut från de andra, naturligtvis vår egen svenska gitarr-fantom Yngwie, Joe Satriani och Steve Vai var två andra supergitarrister, Satriani var faktiskt gitarrlärare till Steve Vai och även Metallicas Kirk Hammet.  Sen fanns det den där konstiga killen som sågade itu sin gitarr och gjorde världens sämsta fast ganska roliga trolleritrick på hans egna gitarr-instruktionsvideos från REH, han var även på gränsen till att vara löjligt snabb när han spelade.
Han började med att vinna Los Angeles Guitar-Battle flera år i rad, släppte skivor med Racer X och var sedan med att starta ett av världens största pudelrock-band, Mr. BigPaul Gilbert heter han och nu när jag väl hade chansen att se honom live med sitt solo-band så tänkte jag inte missa det!

Sticky är nästan fullt, det dricks knappt i baren för att nästan alla som är där spelar gitarr och vill inte missa någonting. Halva In Flames är på plats, Tomas Silver också och det finns inte en enda tjej inom synhåll. Det är precis som det ska vara när man bjuds på gitarronani och humor i den högsta respektive lägsta kategorin!

Först får vi höra ”Enemies (In Jail)” från Gilberts senaste skiva ”Vibrato”, faktiskt så bjuds vi på totalt 7 av 11 spår från ”Vibrato” under kvällen. Lite konstigt kan man tycka med tanke på att Herr Gilbert spelat på närmare 70 album genom åren, varav 5 stycken var med de enormt framgångsrika Mr. Big och 12 var solo-album, så han saknar inte direkt material att hämta från. Vad det dock visar är en artist som inte vill leva i det förgångna utan ständigt utmanar sig själv, sin musik och sin publik.

Förresten så ljög jag lite innan, det finns definitivt en tjej på Sticky ikväll, den vackra Emi Gilbert, Pauls fru spelar klaviatur.

Det blir aldrig tråkigt under kvällen, Pauls lite konstiga humor som även byggs in i musiken genomsyrar oss i publiken och konstigt nog blir vi inte ens förbannade när vi måste genomlida ett trumsolo. Självklart spelar de lite Racer X och det är klassikern ”Technical Difficulties” som spelas felfritt till publikens stora nöje.

Vi får lyssna på flera covers och Paul berättar att Chicagos låt ”25 or 6 to 4” var den första låt både han och Slash lärde sig att spela på gitarr. Han slaktar Led ZeppelinsThe Lemon Song”, gör en bra version på Rainbows Man On The Silver Mountain” och han spelar bättre än Gary Moore på ”Still Got The Blues”.

Konserten slutar självklart med att bandet går av scenen bara för att ropas tillbaka för ”extra” nummer och det är nu det blir ”extra” intressant! Istället för att inta sina platser så byter ALLA i bandet instrument och Paul hoppar själv bakom trummorna! De kör en rockig version på AC DCs ”Sin City” med Pauls fru på sång och det låter överraskande bra! Sen avslutas konserten med en cover på FacesStay With Me”.

Det hade kunnat vara bra så, alla i publiken verkade ha ett leende på läpparna MEN helt plötsligt kommer de ut igen och Paul förklarar att det är sista konserten på turnén så de vill göra något extra! Totalt bjuds vi på 3 låtar till, varav en är den för bandet rätt orepade ”Dancing Queen” från hans live-skiva ”Acoustic Samurai”, en cover av ABBA eftersom ”de är i Sverige”.

Betyget på kvällen är högt och spelglädjen är smittande, musikerna lyckas med att vara otroligt skickliga men ändå ge intrycket att vara opretentiösa och verkligen gilla att stå på scenen framför oss ikväll.

Jag förbannade i början av kvällen att jag hade glömt mitt kreditkort, men när allt kom omkring så saknade jag det inte en sekund när bandet väl började spela!

 

SE HELA BILDSERIEN FRÅN STICKY FINGERS

 

 

Skribent / Foto: Fredrik Olofsson (Tyrol, fo@rockbladet.se)
Event: Paul Gilbert
Arena: Sticky Fingers / Göteborg
Datum: 2013-04-21
Betyg: 9/10

FAKTA – PAUL GILBERG

| FACEBOOK | HEMSIDA
 

Relaterade artiklar