KONSERTRECENSION + NY VIDEO: Dead Soul – Tyrol – 28/3

Dead Soul är högaktuella med sin nya singeln Find That Man plus en video som släpps i skrivande stund. Vi var på plats när de gästade Tyrol i Stockholm 28 mars 2013. De bjöd på en riktigt bra spelning som kändes alldeles för kort, men, underbart är kort.

Tyrol i Stockholm 28 mars 2013 Foto: Gunilla Holz / Rockbladet
 
Vi ”råkade” se Dead Soul första gången i Linköping hösten 2012. De var förband till Ghost och trots att vi endast hörde 2 låtar förstod vi att det här bandet har något nytt på gång. Det vi då inte visste var att de gjorde sin allra första spelning tillsammans. Dead Soul var bara några veckor gammalt.   Denna kväll har de spelat några månader tillsammans och vi är spända på att få höra åt vilket håll de utvecklats sedan Linköping. 
 
Skärtorsdag omkring 19.00 kliver de upp på scenen och gör en pampig öppning.  På en mörk scen med rött sken står de. En tung rytm pumpar ut över oss i publiken och blandas upp med digitala toner. Efter en stund kommer Anders bluesiga röst och Niels får sin gitarr att låta som vi aldrig hört en gitarr låta och våra fötter börjar stampa takten. Ljudmattan är både digital som analog. De känns både tungt och lätt på samma gång. Lite som livet själv. Texterna bjuder på svärta och de elektroniska tonerna inger hopp. Kanske för några en oväntad blandning men som vi kan intyga fungerar perfekt. I kväll har de även en trummis på scen som ger extra kraft och som av okänd anledning hamnat precis i rökmaskinens utblås. Men det verkade inte bekomma honom ett dugg, han hamrade på lika bra ändå, proffsigt, fast vi led lite med honom.
 
Jag mindes det här bandet från Linköping som ett band med eget sound, och visst har det utvecklats, ikväll har de skruvat upp det ett steg till och låter ännu mer som Dead Soul. Jag tror de har hittat ett sätt att få ut sin musik live.  När refrängen till Houndes of hell spelas kan inte vi längre stå lite snyggt och hålla takten med ena foten – Nej, en av oss måste faktiskt dansa litegrann. Jag ser flera som vänder sig om liksom för att se ”vad är det som händer”.  Dead Soul är lite av ett musikaliskt experiment och de har verkligen något de vill förmedla, de har dessutom något att säga och det vill vi ge Dead Soul en eloge för – texter som har innehåll och mening gör att varje låt känns viktig.
 
Tyrol Stockholm 28 mars 2013 Foto: Gunilla Holz / Rockbladet

 
Låtlista på Tyrol:
1. They will pay
2. Do your job
3. Hounds of hell
4. Burn in hell
5. Kill the past
6. Find that man
 
BANDFAKTA – DEAD SOUL
 
MEDLEMMAR
Anders Landelius och Niels Nielsen.
Övriga på scen  den 28 mars var:
Anders Ristenstrand
Henric  Bellinger
Martin Hjert
Ludwig Kempberg.
 
Läs intervjun med Dead Soul
 

Relaterade artiklar