NY MUSIK: PSYKBRYT – …Och ingen brydde sig ett jota

”Punk is dead” var en slogan under 80-talet som gärna användes för att håna den tidens punkare. Punken var dock långt ifrån död då och den är absolut inte död nu. PSYKBRYT är ett gäng unga grabbar från Sveriges huvudstad och genom Buzzbox släpper de nu plattan …OCH INGEN BRYDDE SIG ETT JOTA. ROCKBLADET har tagit del av resultatet från tre dagars studiotid i Kallhäll.

Psykbryt-framsida
(Psykbryt – …och ingen brydde sig ett jota – CD)

Jag gillar verkligen punk. Psykbryt är precis så missnöjda som punkare i regel är. De första känslorna jag får när musiken ekar genom högtalarna är att medlemmarna i bandet inte direkt kommer att rösta blått nästa gång det vankas val och de kommer heller inte att köpa säsongsplåtar till Gnagets hemmamatcher. Det sammanfattas bäst i låtarna Åk hem till Täby och Hatlåt. Jag bara älskar de formuleringar som kan komma fram ur vissa punktexter. Även om många av texterna handlar om hur jävlig någon eller något är mot textskrivaren, så har punken alltid en stor portion humor präglad av sarkasm, cynism och ironi instoppad i klagomålen. Det skrivs i presskittet om att Psykbryt kan jämföras med Ebba Grön. Förvisso finns det nyanser av det klassiska bandet i låtarna, men jag håller inte alls med egentligen utan min spontana reaktion är att jag stundtals istället skulle härleda influenserna till Asta Kask, Strebers och – i och med rockriffen – Stockholms Negrer. Den här typen av rivig och snabb punk är galet jobbig att spela, oavsett vilket instrument du lirar. Det kan nog vara en av anledningarna till att låtarna snittar på 2-3 minuter.

Låtarna och kritiken av diverse företeelser i samhället för mig med hastigheten av ett skenande och sunkigt gammalt tunnelbanetåg tillbaks till 80-talet, även om Psykbryt såklart har bakat in aktuella teman. Men å andra sidan så är Ebba Gröns och de andra punkarnas texter från 70- och 80-talen fortfarande lika aktuella idag som de var då. Det är mest namnen på politikerna som har ändrats. Det grundläggande budskapet i låten Valsång är att Psykbryt har fått nog av ALLT, och det är inte bara en bra låt utan en ypperlig sammanfattning av vad hela punkrörelsen står för.

Hur har då Psykbryt levererat som helhet med sitt alster …och ingen brydde sig ett jota? Jodå, jag gillar den minst sagt korta (cirka 26 minuter) skivan. Jag tycker helt klart att Psykbryt gör sig bäst i de snabba och speediga låtarna.  Ett undantag är låten Bagis, där bandet kanske inte har lyckats fullt ut med sången i verserna eller i bryggorna, men däremot verkligen fått till själva upplägget i låten och absolut ett riktigt bra ljud med en medryckande melodi i refrängerna. Denna är enligt mig höjdpunkten på skivan. Något som är lite roligt är att Psykbryt har slängt in lite rockriff och solon a’la Eddie Meduza i några låtar. Hade det varit 70- eller 80-talet hade jag säkert blivit lynchad och spöad för att släppa ifrån mig ett sådant hemskt uttalande. Punkarna och raggarna hade ju inte direkt samma relation till varandra som ett gosedjur till ett barn. Det förekom säkert lite trevliga men i efterhand antagligen mycket pinsamma crossoversituationer på fyllan, men i regel var de mest som hund och katt. Men nu är det 2013 och vi är mycket mer toleranta, i alla fall inom musiken. Låten Allt e skit skulle ha varit ännu bättre om sången vore en aning högre. Kanonlåt annars och precis det jag menar med att Psykbryt helt klart har influenser från Asta Kask.

Ser man till produktionen så känns det som att bandet bitvis har fokuserat på att det ska låta väldigt mycket liveinspelat. Det är stundtals lite demo- eller replokalskänsla i ljudet. Det är absolut inget fel i det, utan Psykbryt liksom fixar det ändå. Det finns absolut en charm i att bli mentalt teleporterad till en trång replokal i något förortsbaserat industriområde, sittandes i en sunkig, fläckig och egentligen helt slut soffgrupp för att titta på när bandet repar dessa låtar. Det ska bli intressant att följa bandet både i framtida alster och liveframträdanden.

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
BAND: Psykbryt
ALBUM: …Och ingen brydde sig ett jota
SKIVBOLAG: Buzzbox
RELEASEDATUM: 2012-08-03 
BETYG: 6/10
BÄSTA LÅT: Bagis (refrängen)

LÅTLISTA – Rastlos

1. Åk hem till Täby
2. Moder Svea på REA
3. Hatlåt
4. Bagis
5. Konsumboogie
6. Allt e skit
7. Valsång
8. Södra Latin
9. Jag ångrar ingenting
10. Trygghetsnarkoman

BANDFAKTA – Psykbryt

MEDLEMMAR
Nikko – Trummor/sång
Zakk – Bas/sång
Linus – Gitarr/sång
Tobbe – Gitarr/sång

|FACEBOOK|

Relaterade artiklar