Alice In Chains – The Devil Put Dinosaurs Here (Album)

Grunge-virtuoserna Alice In Chains är tillbaka med ny platta, "Devil Put Dinosaurs Here", nu har de hittat tillbaka till sina rötter och skapat ett sound som borde älskas av alla gamla anhängare.

Annons 

 

Annons 

 

90-talets grungegiganter har vilat sig I form. År 2009 kom Black Gives Way To Blue, deras första skiva på 14 år. Ett ganska ojämnt album I vissa personers ögon och kritiker var delade trots stor kommersiell framgång och monsterhiten “Check My Brain”. Bandet talade tydligt om att gå I en ny riktning, vilket alltid är en bra idé för att hitta en ny fanskara och utmana sig själv, men bandet tappade dock möjligen lite av sin mest hardcore fanskara.

Nu med 2013 års album The Devil Put Dinosaurs Here så är Alice in Chains tillbaka till sina rötter med ett sound som påminner om deras gamla sound från Dirt, Facelift och deras MTV Unplugged – till kritikers och fans stora glädje. Här blandas skitig metal och grunge med poppig melodisk rock och ihopsmält sång från sångaren Duvall och leadgitarristen Cantrell.

Det är svårt att inte gilla Alice In Chains när de målar upp en så nyanserad finsmakad palett med sin musik. Oavsett vilken subkategori du gillar inom rock kommer Alice In Chains beröra dig med någon av deras låtar. “Voices”, Choke och Scalpel flirtar med det legendariska MTV-Unplugged framträdandet med, gemene låt bär en briljant och simpel poppig refräng, medans låtar som “Stone”, “Hollow” och “Phantom Limb” visar att bandet håller fast I sina klassiska grunge och metal ideal utan att fortfarande vara måna om starka texter och bra melodier.

Textmässigt är albumet provokativt och I vanlig ordning mörkt och introspektivt, inte bara med sin titel som hänvisar till en gammal sägen om att Gud satt dinosaurier på jorden för att förvirra de starkt religiösa om var allt faktiskt kom från I sin begynnelse. Bandets favoritfärg är utan tvekan svart, men livet ses ändå inte som en rondell eller återvändsgränd, utan faktiskt som en öppen motorväg där möjligheterna är ändlösa trots inre demoner som stör sinnesfriden. Nu när samtliga bandmedlemmar är I medelåldern är det nog lätt att längta tillbaka till sin forna glans…om det inte hade varit så att Alice In Chains är en stjärna som aldrig riktigt brunnit ut.

SKRIBENT: Philip Almén (pa@rockbladet.se) 
BAND: Alice In Chains
ALBUM: The Devil Put Dinosaurs Here
RELEASEDATUM: 2013-05-28 
BETYG: 8/10 
BÄSTA LÅT: Voices

LÅTLISTA

1. "Hollow"
2. "Pretty Done"
3. "Stone"
4. "Voices"
5. "The Devil Put Dinosaurs Here"
6. "Lab Monkey"
7. "Low Ceiling"
8. "Breath on a Window"
9. "Scalpel"
10. "Phantom Limb"
11. "Hung on a Hook"
12. "Choke"

 

Relaterade artiklar