INTERVJU: HELLOWEEN: 30 år i branschen

För många var HELLOWEEN den stora porten in till den metal vi lyssnar på idag. ROCKBLADET var på plats när HELLOWEEN kom på besök i Stockholm och träffade MARCUS GROßKOPF och SASCHA GERSTNER innan konserten för att höra hur de ser på livet. Vad har 30 år i musikindustrin gjort för dessa grabbar? Vad har förändrats? Det var några av de frågor som vi ville ha svar på.


(Helloween, Arenan / Fryshuset, 2013-04-04, Foto: Ninnie Schröder / Rockbladet)

För mig har Helloween betytt massor. De har i allra största grad bidragit till att forma den musikaliska massa som idag utgör min musiksmak. När Helloween kom fram på 80-talet var det med tvåstämmiga solon och en massa snabba dubbelkaggar, snygg sång och såklart många bra låtar. Många band som bildades i genren efter det såg jag mest som kopior av Helloween. Såklart har Helloween influerat massor av unga musiker till att börja med musik. –Det ville vi inte alls och det ber vi om ursäkt för, skrattar Marcus. -Nej då, det är en skön känsla att få höra av musiker att någon av våra plattor var det som liksom triggade dem att plocka upp instrumentet och starta ett band. Väldigt många fans känner direkt igen Helloween genom deras strategiskt inlagda pumpor på bland annat skivomslagen och på diverse souvenirer. –Pumpan har liksom hängt med oss som en familjemedlem, förklarar Marcus.

Efter tre decennier i branschen så måste en hel del saker ändå ha förändrats. –Absolut, rätt mycket faktiskt, säger Marcus. Det första som slår mig är media. Förr fanns det några magasin och man släppte en LP med 15-16 titlar på. Nu har ju massor förändrat sig med Internet och nedladdningar bland annat. –Det som inte har förändrat sig, fortsätter Marcus, är spelandet och naturligtvis livespelandet med kontakten med publiken, där man ger någonting och sedan får någonting tillbaks i form av respons. –Såklart har mycket förändrat sig vad gäller studioteknik också, avslutar Marcus. Ja, det kan nog de flesta, som någon gång har hållit på med musik i någon form relatera till. Jag kommer själv ihåg hur stort det var att gå in i studion och spela in en demo för att sedan få lyssna på den egna musiken på ett kassettband. Dagens teknik gör det möjligt för i stort sett vartenda lokalband att spotta ut en CD så fort de har gjort 4-5 låtar. –Men “Klondyke” är över, flikar Sascha in, dvs letandet efter guldet är över. Det var lite dit jag ville komma med frågan då jag undrade över om Helloween har lika stor dragningskraft fortfarande och om de drar lika mycket publik nu som under det fantastiska 80-talet. – Det är helt olika från ställe till ställe, förklarar Markus. Till och med inom Tyskland varierar storleken på arenorna, men oftast tar de ungefär 1 000-2 000 åskådare. –Vi gör mindre clubgigs, fortsätter Sasha, men även några större saker i Östeuropa som tar cirka 4 500-5 000 åskådare och några större ishockeyarenor. I Sydamerika gjorde vi några konserter inför 7 000-8 000 åskådare.

Det är inte ovanligt att folk hänvisar till hårdrockspubliken som den mest trogna av alla musikgrenar, och med all rätt. Det märker man så fort man besöker en konsert med ett band som har spelat i flertalet decennier. Med Helloween är det samma sak. –Ibland kommer tre generationer till konserterna, säger Sascha. Du har morfar, sonen och barnbarnet i publiken. Men det är inte nödvändigtvis de äldre som “lär upp” de yngre att lyssna på oss utan vid många fall har faktiskt de yngre varit de som har introducerat farsan och morfar.

 


(Helloween och Fredrik Brolin, Arenan, Fryshuset 130404)

Idag är Helloween aktuella med det senaste alstret Straight out of hell, som har fått mycket ros. –Det tog cirka ett år att spela in den, förklara Marcus, om man räknar med skrivandet, promotion, mixandet och allt annat. –Denna gång gick faktiskt allt riktigt bra och vi hade egentligen inga problem alls, berättar Sascha. Bidragande faktorer till att skivan blev bra är ett bra management och en bra producent, det är Marcus och Sascha rörande eniga om. –Vår manager kan lyssna på låtarna ur ett fanperspektiv, förklarar Sacha. –Ja, han använder ett öra som manager och ett öra som fan, flikar Marcus in.

Naturligtvis innebär ett skivsläpp från Helloween också en hel del turnerande. –Vi har hållit på med denna turné nu sedan mitten av januari, om man räknar med förberedelserna, förklarar Sascha. –Vi kommer sedan fortsätta runt jorden in på hösten och vintern, fortsätter Marcus, men efter varje kontinent har vi 3-4 veckors ledighet. Vi ska bland annat spela på Rock i Rio, Hellfest och några andra festivaler. Jag kan lägga till att vi kan räkna med ett uppträdande från Helloween på Skogsröjet mitt inne i de östgötska skogarna i sommar. Varje band som precis har släppt en skiva vill ju gärna promota den under konserterna, så också Helloween. –De nya låtarna blir överraskande bra mottagna faktiskt, säger Sascha. –Vi har denna gång varit modiga och spelar fler låtar från senaste skivan än vad vi brukar göra. Men det blir inte bara nya låtar, utan bandet tar även fram några klassiker som bland andra Dr. Stein och I’m Alive.

Något som intresserar mig hos varje artist är deras egna personliga musiksmak och influenser. –Jag är väldigt öppen med musik, börjar Sasha. –Vi hör bara på vår egen musik, bryter Markus in (skratt). -Nej, jag hör gärna på Blues och Rockabilly, fortsättter Markus. –Och jag hör gärna Elektromusik, fortsätter Sasha.

Nu är Helloween på turné tillsammans med Gamma Ray med dess frontman Kai Hansen. Kai, som faktiskt frontade Helloween under ett par år innan han klev av för att bilda Gamma Ray. Om jag inte minns helt fel så var det en del bitterhet kring splittringen men den verkar vara som bortflugen nu. –Det är coolt att turnera med dem, berättar Marcus. –Vi har turnerat med dem tidigare. Vi umgås, snackar, dricker öl och har kul. Det känns bra.

Så till kvällens konsert. Det är ju inte första gången Helloween uppträder i Stockholm direkt, utan de har varit här många gånger tidigare. Det är alltid lite roligt att höra historier om saker som har utspelat sig i Sverige, men Helloween bjuder inte så mycket på sånt. Men någonting måste väl ha hänt? –Nja, nä! säger Sasha långt följt av ett gapskratt. –Det jag kan berätta, fortsätter Sasha, är att jag gladde mig jättemycket inför att komma hit och se Stockholm. Vi blev inkvarterade på ett hotell utanför stan och sedan blev jag bakis efter en födelsedagsfest i förrgår och blev allt för slö för att åka in till stan. Så är det varje gång jag kommer hit, jag ser arenan och gör intervjuer osv, men jag ser inget från Stockholm.Jag har varit bakis många gånger i Stockholm, flikar Marcus in. –Men jag har sett Stockholms stad tidigare, under en promoturné, fortsätter Sasha. -Det är en riktigt fin stad, men gårdagen var skit.

Ett par timmar senare hade grabbarna gjort sig fina och var redo för att inta scenen på Fryshuset. Gamma Ray hade precis gjort ett faktiskt rätt mediokert uppträdande. Den minibesvikelse som det innebar försvann så fort Helloween intog scenen. Det var mycket folk och det märktes på publiken att Helloween på något sätt var precis lika saknade av dem som de var av mig. Bandet fick bra respons från den mycket blandade publiken och jag njöt av varje sekund bandet spelade. Det var inte alls som på 80-talet men det gjorde inget för det här var Helloween på 2010-talet. Låtlistan innehöll en bra blandning av gammalt och nytt och öppningen med Eagle Fly Free kan ju ge gåshud hos en död människa. Jag ser fram mot Skogsröjet!

Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Ninnie Schröder (ns@rockbladet.se)
Event: Helloween
Arena: Arenan, Fryshuset / Stockholm
Datum: 2013-04-04

 

HELLOWEEN – KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

 

GAMMARAY – KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

 

HELLISH ROCK SHADOWSIDE – KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

LÅTLISTA:

Intro
Eagle Fly Free
Nabataea
Straight Out Of Hell
Where The Sinners Go
Waiting For The Thunder
Steel Tormentor
Drumsolo
I'm Alive
Live Now!
Hold Me In Your Arms
If I Could Fly
Hell Was Made In Heaven
Power
Are You Metal?
Dr. Stein
Medley (Halloween/How Many Tears/Heavy Metal Is The Law)
I Want Out

LÄS MER OM HELLOWEEN PÅ ROCKBLADET HÄR.

Relaterade artiklar