FESTIVAL: ROCK AM RING 2013 – En blytungrapport från Tyskland

ROCKBLADET tar er ut i världen. ROCK AM RING 2013 är över men intryck och minnen från en mångsidig festival består. Årets upplaga av Rock am Ring var slutsåld sedan flera månader tillbaks och bjöd oss på väder, bra och mindre bra överraskningar, en massa folk och en massa musik. ROCKBLADETS FREDRIK BROLIN var och besökte den gigantiska festivalen i år igen. Vi ger er här första bänkrad till en gigantisk festival.

 

Rock am Ring 2013 (10 av 10)
(Paramore @ Rock am Ring 2013)

Rock am Ring är ett riktigt monster till festival. Här kommer lite siffror. Nästan 90 000 åskådare. Det tog över 4 dagar att sätta upp scenerna innan festivalen startade. Den stora scenen mäter 60 meter i bredd och är 18 meter hög. De två storbildskärmarna vid sidan om scenen är 46 kvadratmeter stora. Det får min egen TV att mest kännas som en droppe i ett hav. Lägg till då att ute i publikhavet finns ytterligare två storbildskärmar som mäter hela 60 kvadratmeter. Till ljudet används en anläggning med 500 000 watt som maximal kapacitet på alla tre scener tillsammans. Får att få detta att fungera används cirka 10 kilometer kabel. Till all ström används cirka 36 kilometer kabel.

Rock am Ring 2013 (7 av 10)

Det är andra året i rad som ROCKBLADET rapporterar från Rock am Ring och precis som förra året var vädret ett stort samtalsämne. Den första dagen bjöd på strålande solsken och en värme likt värsta högsommaren. Jag fattar verkligen inte hur ungdomarna pallar med att stå precis framför scenen under hela dagen i väntan på huvudakten. Jag hade dött i kvadrat. Den andra dagen bjöd på spöregn. Den tredje dagen bjöd på dimma med duggregn och då menar jag inte lite lätt dis, utan molnen landade på oss och de var inte alls så fluffiga och sköna som de verkar i tecknade filmer. De här molnen var grå trista och fulla av duggregn som gjorde att man inte såg någonting alls av det som var längre bort än 20 meter.

Airbourne @ Rock am Ring 2013 (1 av 9)

Organisationen kring festivalen var lika klanderfri som förra året. Tyskarna kan verkligen det här med organisation. Det finns mat och dryck i mängder inne på konsertområdet och det är inte speciellt dyrt, €3 för en bira och €5 för en nudelrätt med kyckling. Jag skulle vilja se det i Sverige. ROCKBLADETvar inbjudna på presskonferens med polismästaren och festivalarrangören. –Visserligen förekommer väldigt mycket alkohol, men ändå så respekterar folk varandra och inga större incidenter har inträffat, sa polismästaren. Den del andra handsbiljetter hade dykt upp från andrahandsmarknaden. Cirka 80 tält hade dock blivit länsade av en kriminell liga, men enligt polisen har ligamedlemmarna blivit gripna. Är man orolig för stölder så bör man bära med sig värdesaker eller använda sig av den långtradare med förvaringsskåp, som arrangören har ställt dit. Själv råkade jag inte ut för någonting sådant, men beslöt mig ändå för att använda mig av de förvaringsskåp som fanns i pressområdet.

Intresset för festivalen är stort. Tysk TV och radio sänder live med repotage och konserter och festivalen hade inte mindre än 2,7 miljoner besökare på sin livestreaming, liverapportering, fotogallerier och sociala medier. Under första dagen följde över 200 000 personer livestreamen under en hel konsert.

Musikmässigt var årets line-up enligt mitt högst personliga tycke inte alls lika stark som förra årets, men det betyder inte att det var dåligt i år. Vad sägs om Airbourne, Green Day, Volbeat, Korn och Limp Bizkit för att nämna några få. Den tyska publiken får verkligen en enorm stämning när den sätter igång. Papa Roach fick hela publikhavet att hoppa i takt. Jag kan inte hjälpa det men att se så många människor hoppa i takt till musik ger mig alltid gåshud. Bad Religion fick dock ett mycket svalt mottagande och fick inte alls den respons av publiken som de förtjänade. Av headlinarna på den stora scenen fick Thirty Seconds To Mars en fantastisk respons av alla brudar, som gick bananas. The Prodigy fick ok respons, men deras konsert var faktiskt en stor besvikelse och riktigt dålig. Green Day ägde scenen och fick igång publiken bra med sina klassiker och karismatiske sångare. Bullet For My Valentine hade dåligt ljud (där jag stod) men det verkade inte bekomma publiken som rockade med till musiken. Paramore hade en fantastisk energi och dessutom en charmig sångerska i Hayley Williams. De röjde runt på scenen och publiken var med på alla noter. Bassisten gjorde en volt över gitarristen. Det hade jag med kunnat gjort, men jag ville inte. Lite tysk hip-hop bjöds det också på genom framför allt Cro och Fettes Brot. Det är visserligen inte mitt förstaval om jag får välja musikstil, men man kan inte undgå att ryckas med när nästan 90 000 pers sjunger med. Riktigt häftig upplevelse.

5 Finger Death Punch @ Rock am Ring-2
(Five Finger Death Punch @ Rock am Ring 2013)

Rock am Ring 2013 är slut, Rock am Ring har levererat en fantastisk festival, Rock am Ring kommer tillbaks nästa år och Rock am Ring 2014 kommer att få nytt besök från Sverige. Rock on!

ALLA  KONSERRECENSIONER

www.rockbladet.se/rockamring

ALLA BILDER

www.rockbladet.se/galleri

SKRIBENT/FOTOGRAF: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar