INTERVJU: Ivan Moody – Five Finger Death Punch

Vi möttes måndagen den 20 maj 2013 på hotel Hellsten i Stockholm City. Sverigeaktuella Five Finger Death Punch som kommer till Sweden Rock Festival 2013 och senare i november till Hovet i Stockholm tillsammans med Avenged Sevenfold plus Device. Förutom att bandet är Sverigeaktuella, så kommer bandets nya platta 'The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol.1' släppas den 22 juli 2013.

Vi sitter i den avslappnade hotellbaren på hotell Hellsten och väntar på sångaren Ivan Moody. Det har varit en grymt hektisk dag för bandet, då de har bokats upp mängder med intervjuer under hela dagen, och det syns tydligt på Ivan när han kommer att Jet-Laggen börjar ge sig till känna för honom.

Micke: Berätta lite om nya plattan.
Ivan: 'The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol.1 & 2', jag kom fram till titelspåret på skivan när jag satt i funderingarna om jag fick ett tillfälle att sitta i samtal med Gud och Djävulen. Vad skulle jag säga och vad skulle jag fråga de båda? Det känns väldigt ofta som man är i en status av Limbo eller Skärseld, speciellt i den här industrin. Man är aldrig tillåten att ha några direkt himmelska åsikter eller driven åt det hållet, samtidigt så får man inte heller vara långt åt det andra hållet heller. Och när grabbarna hörde och såg texten till låten, så bestämde vi oss allihopa för att det skulle vara titeln till båda skivorna.

Micke: Det känns som att "The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell" är en fortsättning på "The American Capitalist", eller en förlängning på den plattans koncept.
Ivan: Ja, det kanske stämmer. Vi har kämpat hårt med plattan och verkligen gjort den i vår egen stil, väldig aggresiv, soundet 5FDP och hela 5FDP stämningen. Och absolut, skivan flyter verkligen in via "American Capitalist", där vi hade samma tema med att vi ville få fram aggressionen. Men med "The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol.1 & 2" ville vi få en mer intim del i skivan, vilket var tacksamt att få fram, då vi hade extremt många låtar att jobba och experimentera med.

Micke: Självklart blir jag väldigt nyfiken på Vol2, hur den kommer låta? Vol1 redan håller en otroligt hög klass, samt att det är 14 låtar, hur många låtar har ni på den skivan?
Ivan: Hahaha! Ledsen, men vi får inte säga hur många låtar det kommer bli på den plattan. Men ingen kommer bli besviken. Hahaha!
(note-Micke, några stunder senare avslöjar Ivan utan avsikt hur många låtar Vol2 kommer ha, och jag ser än mer fram emot den plattan nu)

Micke: Kommer vol2 bli en annan stil?
Ivan: Nja, det är självklart inte samma platta, men de kommer ha en symbios mellan varandra. Och ingen kommer vilja vara utan den ena eller den andra. De hör ihop helt klart. Och vi hade så otroligt mycket material, så det är skönt att vi inte behövt kasta material, utan istället kunnat ta med allt.

Micke: Rob Halford, varför?​
Ivan: Varför inte? Han är en av mina gamla idoler, jag växte upp med honom i musiken. Det finns en show i US, som heter "That Metal Show", där Rob Halford var med. Rob fick en fråga i showen i stil med, "dagens era av Metal, vad tycker du om den, vilka tycker du om, vilka tycker du inte om?" Där svarade han: "Mitt absolut favoritband av den här tiden är Five Finger Death Punch", och formligen min käke föll till golvet! Det var en helt otrolig känsla att få det erkännandet av en sådan stor och erkänd person inom rockscenen. Vad hände, var min först känsla. Sången "Lift Me Up", har verkligen ett sound och tryck som påminner om Judas Priest. Vår manager Jackie, har en radioshow i US som heter "Full Metal Jackie", och hon har intervjuat Rob flera gånger, så jag passade på att be Jackie kontakta Rob om han över huvudtaget var intresserad att medverka på skivan och låten "Lift Me Up". Rob:s management svarade omedelbart på frågan, och sa att han inte hade någon som helst tid över till att medverka på skivan eller låten. Men jag gav mig inte, jag bad Jackie igen kontakta Rob direkt, och fråga honom personligen. En vecka senare ringer Rob till oss, och meddelar att han är på väg till Vegas, och är helt uppe i att vara med på låten.
Ivan: Det var verkligen en stor stund för oss, och vi alla gjorde typ "High Five" och hurrade för att vi fått med honom på skivan. Väl när Rob kom till Vegas var det en overklig känsla att ha honom så nära, dessutom så slogs jag direkt av att han är en otroligt ödmjuk och intelligent person som har otroligt bra minne och kunskaper. Han är dessutom en otroligt lättpratad person, vilket gjorde hela tillställningen enkel och problemfri.

Micke: Det är kul att du nämner Rob som ödmjuk och enkel som person. Min personliga uppfattning är att de flesta, om inte alla, inom just Rock & Metalvärlden är väldigt ödmjuka och enkla att vara omkring och det oavsett om du är i det lägre eller övre skiktet av storheten.
Ivan: Ja absolut, det stämmer verkligen. Jag tror att Metalcommunityn, är en familj med ett hjärta som slår hela tiden. Det är inte alls som i Rapindustrin, där alla är extrems egoistiska och mer eller mindre alla ogillar varandra och varandras musik. 

Micke: Hur länge höll ni på med skivan?​
Ivan: Killarna i bandet var i studion 2 månader innan jag kom dit, jag var trött och sliten efter en längre turné och kände att jag inte hade någon som helst ork med att gå in i studion direkt. Men efter ca 2 månader, så började bandet kasta låtar på mig, och sa: – Kom igen nu Ivan, det är dax nu, vi måste göra något åt de nya låtarna. Först var det rätt tufft med alla nya låtar, speciellt när jag frågade grabbarna, hur många låtar har ni gjort? Och svaret som kom från grabbarna var inte enklare det, de hade plockat fram 27 nya låtar. Alla låtarna var visserligen väldigt råa och hade kanske inte satts till sitt sound helt ännu, men vi jobbade oss igenom steg för steg och fick fram många bra låtar där de 14 låtarna på nya plattan är bland dem. Och 'The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol.2' är en komplett fortsättning på 'The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol.1' , och vi har absolut inte lagt till någon låt som vi inte helt varit nöjda med. Utan alla låtarna är vad vi vill ge alla våra fans. Total tid i studion blev omkring 8 månader, så det har varit ett långt med bra arbete, där min tid i studion var omkring 6 månader.

Micke: 8 månader i studion, det är verkligen en lång period.
Ivan: Ja, absolut, det var en lång period och vi jobbade verkligen mellan 8:00-17:00 varje dag, oavbrutet. Så det var helt klart ett "full-time-work", och då var det nästan inga helger lediga under den perioden heller. 

Micke: Otroligt spännande att ni fått fram ett så pass starkt sound som inte alls låter som det är ett studiosound utan låter som det kommer bli fantastiskt bra även Live.
(Ivan) Åh, tack, det är precis det vi ville åstakomma med skivan. Vi ville få låtar som exempelvis "Burn MF", ha ett tungt och hårt Livesound.
Micke: Ahh, "Burn MF" ett av mina favoritspår på nya plattan, tillsammans med "I'm Sin".
Ivan: Wow, thanks man, det uppskattas verkligen. "I'm Sin" med Max Cavalera, där jag skickade över låten med min sång på den, och när jag fick tillbaka hans inspelning så blev jag fundersam först, "What a fuck" har han ändrat på texten, vad har han gjort? Sen insåg jag att han gjorde delar på portugisiska, när jag väl förstod det, så var det självklart att vi skulle ha kvar låten med Calaveras portugisiska sång.

Så för att bryta lite mer mark, efter en hel del sidosnack, så börjar vi prata om deras kommande turnéer.

Micke: Så alla kommande spelningar, det är ett väldigt tight och hektiskt schema ni har framför er.
Ivan: Hahaha! Så du har sett det? Oj, ja vi har en sjukt tight schema, och vi lägger om en del spelningar för att få tiden att gå ihop just nu. Närmast här nu, så kommer vi till Sweden Rock Festival, och det kommer blir riktigt kul. Samma scen som KISS dessutom.
Micke: Ja, ni spelar ju på samma scen som dem, just innan dem med.
Ivan: Hahaha! Ja det stämmer, vi funderade på om vi inte skulle ta och köra några KISS covers, bara för att. Hahaha! 

Micke: Hahaha! Vore ju riktigt coolt, dra av ett KISS medley, och ni har hela SRF vid eran spelning. 
Ivan: Hahaha! Bra idé där, ska ta upp det med resten av bandet. För hur ska man kunna göra en bättre spelning än KISS? Det går ju inte, så vi måste komma upp med något riktigt spännande. Kanske vi ska se till att Rob Halford kommer upp på scen med oss, det vore något också.

Jonas: Har ni med er mycket Pyro för showen på SRF?
Ivan: Nej, tyvärr. Det kostar alldeles för mycket att ha med sig eget pyro när det inte är ens egna tillställning, med alla licenser och avtal som behövs dessutom.

Micke: Och efter SRF, så har ni en jäkla massa bokningar på Rockstar Meyham Festival.
Ivan: Ja, det stämmer, vi har just nu 5 dagar ledigt efter spelningen på SRF, och direkt därefter åker vi ut på vägarna och har fullt schema. Innan Mayhem, så har vi Download Festival, Rock Am Ring, KISS Monster Tour, Nova Rocks för att nämna några. När vi väl är klara med Rockfest Meyham, så går vi ut på turné tillsammans med Avenged Sevenfold, där vi kommer tillbaka till Europa igen, och spelar bl.a. i UK. Vilket kommer bli otroligt skoj.

Micke: Apropå just A7X, har ni sedan tidigare en bra relation med A7X?
Ivan: Nja, det är inte så att vi är kompisar på fritiden, men vi fungerar bra ihop, och det är alltid kul att träffa grabbarna när vi är ute på vägarna med.

Micke: Det är ju ett antal år sedan ni var senast i Sverige, och den spelningen 2009, gjorde ni på Klubben i Stockholm. Några planer på att komma tillbaka förutom SRF spelningen?
Ivan: Ja, det finns planer på det, och vi har siktat in oss på att komma tillbaka till Sverige i början på 2014. (Som notis, den här intervjun gjordes innan det avslöjades att A7X och 5FDP kommer till Stockholm den 8/11-2013) Vilket kommer bli fantastiskt roligt, speciellt med tanke på att vi får en bra revansch mot förra spelningen vi gjorde i Stockholm, då det kanske kom 200 personer i en väldigt liten och trång lokal. Vår show passar egentligen inte till små scener, då vi har mycket pyro och effekter som är gjorda för stora scener. Och då när vi kommer till Sverige nästa gång, då kommer vi ha en "full blown show".

Micke: Vad tycker du och hela bandet om turnerandet som sådant?
Ivan: Jag lever för det, jag känner att det är då jag lever ut, just de där 1,5 timme som man står på scenen, det är mitt liv. Jag avskyr att vara på kontor eller jobba i studion, det är live och turnerande som är som bäst.

Micke: Lite historik, i början av bandets uppkomst, då var inte du med i bandet. Det tog 5-6 månader innan Zoltan ringde dig?
Ivan: Hahaha! Ja, han ringde inte mig utan han skickade ett direktmeddelande via MySpace till mig, och därigenom fick vi kontakten. Och när någon som Zoltan skickar ett meddelande, så blir man alltid lite misstänksam och fundersam på ifall det är ett fejkat konto som meddelandet kommer från. Jag var på den tiden med i ett band som heter Motograter, och vi var väl på gång att brytas upp i samma stund. Han hade i vart fall sett oss framträda på en Ozz Fest spelning 2003.  Han skickade över en demo till mig, "The Way of the Fist", "Meet the Monster" och "The Bleeding". Den var inspelad i stil med en källarlokal, och med en riktigt kass studioutrustning, där symbalerna överöstade allt ljud. Min första tanke var, inte en chans i världen att jag flyger över till Los Angeles för det här, hahaha! Så de skickade över en andra inspelning till mig, och den var helt klart bättre kvalité på, och kände att det här kan jag gärna åka över till dem och prova med dem. Och redan efter den andra tillfället jag fick provsjunga med dem, så kände jag kärlek till bandet. De var precis det jag vill vara och uppleva musiken med.  Det var ungefär där i den stunden som Zoltan talade om för mig att de bara hade köpt en "One-Way" biljett till mig, de hade redan bestämt sig att jag skulle bli kvar. Och här är vi nu. 
Ivan: Och det är just den här mentaliteten, som är Five Finger Death Punch! Vi gör det vi älskar och känner för, och när vi hittat något som vi vill ha, så ser vi till att behålla det med.

Micke: Och namnet, "Five Finger Death Punch", det kommer från en klassisk Kung Fu film från 60-70 talet?
Ivan: Ja, det stämmer, väldigt många tror att det kommer från "Kill Bill", men faktum är att de nämner "Five Finger Lotus Punch", och det funkar inte så bra att ha på en t-shirt! "Vem var du och kollade på i natt?". "Jag var och kollade på five finger Lotus punch", det blir helt enkelt inte bra. Känns inte riktigt som oss. Hahaha!

Micke: Det verkar otroligt mycket som att ni är väldigt nära och familjära mellan er i bandet.
Ivan:  Ja absolut, vi är en familj. Vi lever så väldigt tajt ihop, och då inte bara när vi är ute på turné. Vi bor näst intill som grannar i Las Vegas också. Och umgås hela tiden med varandra. Vi lever, andas, äter, festar "Five Finger Death Punch". Men just nu, så håller jag på att sälja mitt hus, för jag kommer flytta tillbaka till Colorado, där jag har min dotter, som jag saknar otroligt mycket. Det är min chans att få komma henne närmare.

Jonas: Hur jobbar ni med att ge tillbaka något till världen, som att bidra till musikcommunityn?
Ivan: Ja, vi jobbar ganska mycket med skolor och andra musikutbildningar, bland annat min dotters skola. De har en musikutbildning, där de sätter ihop barn i olika band, vilket jag har varit väldigt inblandad i och hjälper de så ofta och mycket jag kan för att drivas framåt i just band och musikskapandet.

Micke: Med den här informationen, så avslutar vi intervjun här , och tackar dig Ivan för en mycket trevlig pratstund.
Ivan: Tack själva, och ser fram emot att träffa er och alla era läsare på Sweden Rock Festival.

Den här intervjun gav betydligt mycket mer information, och visar verkligen på hur glada alla i bandet är för sina framgångar nu, utan att det stiger dem åt huvudet. Bandet startade sin resa 2005 med tre tidigare plattor, "The Way of the Fist", "War is the Answer" och "American Capitalist". Den senare var kanske det stora startskottet för bandet här i Sverige, då de faktiskt fick en hel del mediabevakning och flera av deras låtar spelades på diverse radiostationer. Och nu kommer bandet ut med plattorna "The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell" Volume 1 och Volume 2. Nu med "The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell Vol1" visar 5FDP verkligen att de inte tänker följa någon annans spår. De har helt fortsatt med sin egna musik, med aggresiviteten som de sitter på och en otroligt välspelad musik. Men mer om det i den kommande recensionen av plattan.

SKRIBENT: Micke Andersson (ma@rockbladet.se)
FOTO: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)

BANDFAKTA – FIVE FINGER DEATH PUNCH:
Ivan Moody        – Sång ( 2005
Zoltan Bathory   – Rythm Gitarr ( 2005 )
Jeremy Spencer – Trummor ( 2005 )
Jason Hook        – Lead Gitarr ( 2009
Chris Kael          – Bas ( 2011

Bandit har funnits sen 2005 – nutid
Skivbolag – Firm / EMI , Prospect Park, Spinefarm / Universal (UK)

Skivor:
2007 – The Way of the Fist
2009 – War is the Answer
2011 – American Capitalist
2013 – The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Vol 1 & Vol 2

| Officiell Hemsida | Facebook | Twitter

 

Relaterade artiklar