KONSERT: GASLIGHT ANTHEM @ BRÅVALLAFESTIVALEN 2013 – Arbetarklassrock när den är som bäst

"Brian Fallon" med sitt "Gaslight Anthem" har liksom sin New Jersey broder varit en förebild och en röst för arbetarklassen sedan sin begynnelse. Texterna talar om Svenssons alla kamper i och mot samhället och med sina starka gitarrbaserade melodier blir musiken extra medryckande. När bandet spelade med "Springsteen" vid två tillfällen år 2009 så ökade deras albumförsäljningar med tvåhundra procent. Även om sångaren Brian Fallon möjligen är den enda i bandet med tydlig inspiration och association till "The Boss" talade denna försäljningsökning sitt tydliga språk: publiken ser, hör och gillar likheterna med Springsteen. 


(Gaslight Anthem, Bråvalla 2013, Foto: Fredrik Olofsson / Rockbladet)

Vi vill ha ett större maffigare sound, menar lead-gitarristen Alex Rosamilia i vår intervju. Ändå är det svårt att se hur bandet kan bli bättre än så här på vad de gör och deras sparsamma sound klär dem. Trots att less is more är det inte brist på variation i låtarna och de lyckas nästan alltid lägga in intressanta element i sina låtar utan att verka pretentiösa. Brian Fallon entrar Bråvallascenen efter skymning och regn och oavsett förkärlek eller om man vet vem han är eller ej så är hans leende så inbjudande och charmant att han gillas omgående. Med bandets små subtila vinkningar till Sverige (gitarristen Alex Malmö FF-keps och diverse svenska sportklubbshalsdukar) undrar jag lite om bandet specifikt gillar Sverige eller om det bara är en kul detalj i en scenspråksmässigt händelselös show. Å andra sidan vore det konstigt att se Gaslight Anthem i hopp om pyroteknik eller något over the top. Här levereras bandets material utan krusiduller.
Gaslight Anthem blir som en varm lägereld i Bråvallas kalla landskap. New Jersey-sönerna borrar in i publikens hjärtan och The Boss har nog redan märkt att dessa män är värdiga arvtagare av hans arv. 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN – GASLIGHT ANTHEM

 

Event: Gaslight Anthem
Arena: Gröna Scenen / Bråvallafestivalen / Norrköping
Datum: 2013-06-27
Betyg: 9/10
Bästa Låt: 45
Skribent: Philip Almén (pa@rockbladet.se)
Foto: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar