KONSERT: RAMMSTEIN @ BRÅVALLAFESTIVALEN 2013 – Tyskt stål slår till med stor kraft.

Sent igår kväll intog de tyska mangelrockarna RAMMSTEIN Bråvallafestivalen. De gjorde det på det sätt som bara RAMMSTEIN kan göra; med mycket pyroteknik och med en medryckande scenshow. ROCKBLADET var där och bevittnade eventet.

Tysk stålindustri av det mörkaste och smutsigaste slaget slog ner över Bråvallafestivalens område igår kväll och nästan samtidigt som Rammstein intog den stora scenen slutade regnet att falla över festivalen. Rammstein är så onda, så provocerande och så sadistiska på scenen att man känner sig som ett av offren ur filmen The Hostel. Med stor finess och med en stor portion humor går ändå dessa starka teman hem hos den stora publiken framför stora scenen i på Bråvallafestivalen. Rammstein är så kraftfulla och så bra.

Det märks mycket väl vilket band som är kvällens huvudattraktion. Rammstein har en fantastisk ljusshow och ett klanderfritt ljud. Det tyska bandet kastar oss in i en brutal orgie av explosioner, eldflammor, rök och fantastiska små regisserade scener, där mycket går ut att på ett sadistiskt sätt förnedra bandets egna gimp och keyboardist, Christian Lorenz, som förövrigt måste gå en mil varje konsert på sitt rullband. Som huvudingrediens till detta spektakel lägger sig den tunga, manglande musiken som en tjock matta över hela området. Sångaren och den mycket karismatiske frontfiguren Till Lindemann gör som vi alla vill göra; dunkar oavbrutet sin knytnäve i knät i takt med musiken. Denna sångare är ju ett kapitel för sig bara han. Under öppningsnummret Ich tu dir weh entrar han scenen i en rosa, fluffig boajacka. Under konserten sprutar han eld, våldtar keybordisten, får utlösning över publiken, kastar eld med eldkastare och framför ett minspel som skulle ge vem som helst rysningar i hela kroppen.

Bandet slösar ingen tid på skitsnack mellan låtarna och liksom till mystiken. De har en lång lista av populära låtar och de radar upp tunga hits under hela konserten. Minnesvärda är Sehnsucht, en personlig favorit, Sonne, Du riechst so gut och Bück dich. En överraskning kom också i ett av extranummrena, där den normalt tunga Mein Herz brennt framförs helt avskalad med endast ett lugnt pianospel och sång. Mycket bra.

Större delen av publiken var rörande överens om att detta var en show av absoluta världsklass och det är svårt att inte ge Rammsteins framträdande på Bråvallafestivalen ett toppbetyg. Jag är sjukt nöjd med kvällens huvudattraktion.

KOLLA IN HELA BILDSERIEN – RAMMSTEIN

 

Event: Rammstein
Arena: Blå Scenen / Bråvallafestivalen / Norrköping
Datum: 2013-06-27
Betyg: 10/10
Skribent: Fredrik Brolin (fb@rockbladet.se)
Foto: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)

Ich tu dir weh
Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?
Keine Lust
Sehnsucht
Asche zu Asche
Feuer frei!
Mein Teil
Ohne dich
Wiener Blut
Du riechst so gut
Benzin
Links 2-3-4
Du hast
Bück dich (Rammstein Intro)
Ich will
Extranummer
Mein Herz brennt (piano version)
Sonne
Pussy

 

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar