KONSERT: RUSH – Sweden Rock Festival 2013

Det har nu gått en vecka sen hemkomsten efter Sweden Rock Festival 2013, och jag har fortfarande en stark känsla av en fantastisk och euforisk avslutning på Sweden Rock Festival 2013.
RUSH gjorde det jag inte trodde var möjligt. Innan var min tanke, "Jag ger RUSH max 30 min av min tid, så jag hinner med annat också". Jag vill redan nu tacka RUSH och Sweden Rock Festival för ett starkt och bra minne!

Redan innan Sweden Rock Festival 2013, hade jag till mig själv sagt/trott att jag inte skulle uppskatta RUSH speciellt mycket, utan jag skulle stå och titta på showen en stund för att sedan dra mig vidare till något av de andra avslutande banden som exempelvis Skid Row.

Allt för ofta, har jag sett "gamla" band kliva upp på scenen, och göra en väldigt bra genomförd spelning. Men det har ofta fattats det där lilla extra, utöver att bandet kliver upp på scen och "bara gör sitt jobb".

– Ack så fel jag hade, jag formligen trollbands av deras energi och otroligt underbara show.

Var man än la sin blick över scenen, så hittade man nya saker som ännu inte upptäckts. En Popcornmaskin, en inlagd hjärna, maskintromboner, nav som snurrar, elektriska manicker osv osv.

Att det är en väl dirigerad, arrangerad och producerad show råder det absolut inga som helst tvivel om. Allt är som en väloljad Ferrari i sin bästa miljö, inte för mycket, inte för lite, utan det är precis exakt så mycket som behövs.

Det kändes vid stunden som att det var mindre med folk på RUSH spelning än kvällarna innan på KISS spelning, kanske av samma anledning som jag tänkte först, att vad skulle RUSH kunna tillföra?
Men när spelningen var över, såg jag bättre hur mycket folk som RUSH hade samlat till sin spelning, och kunde inte låta bli att undra över hur många som var på Skid Rows spelning.

Jag måste nu i efterhand villigt erkänna, RUSH gjorde hela festivalen från att vara en riktigt bra festival, till att bli en sjukt grym festival. Och att jag nu fick ett starkt minne med mig hem i bagaget. 

Med alla konserter och festivaler jag har i bagaget, så är det inte allt för ofta man går hem med ett leende på läpparna och känner sig så där skönt tillfredsställd. Den här gången gjorde verkligen RUSH det. När tiden var ute för deras spelning, stod jag kvar och undrade, kommer det inget mer? Är det verkligen redan slut nu?

– Det var först som då jag insåg att jag frös som en tok, och hade kraftiga känningar av värk i ryggen på grund av släpande av kamera och diverse utrustning.

Showen då, ja, det hela började med en animerad film, där hela bandet sattes ihop i en Sci-Fi verkstadsfabrik, med en rätt komisk miljö. Det är även den fabriken som står som grund till hela RUSH scenuppsättning. Och under hela konserten spelas det upp fortsättning av den filmen på stora monitorer. RUSH står heller inte helt ensam på scen, utan de har med sig en hel ensamble, som spelar diverse stråkinstrument. Här visar RUSH direkt att de inte kör med "back tracks", utan det är äkta vara rakt igenom.

Även om ensemblen står bakom scenbyggnaden, så ser man dem hyggligt bra ändå, och hur väl samspelta de är med bandet. RUSH skjuter av en del eldflammor, och det görs just i området där ensamblen står, och i samma stund som eldflammorna skjuter ut, ser jag hur hela ensamblen organiserat lutar sig fram allihop för att ducka undan elden. Några få stunder efter det skjuter de av knallskott, och just då i det ögonblicket håller jag fullt fokus med att trycka av några bilder med kameran, och var totalt oberedd på smällen. (Inte första gången det sker, men det syns på bildena 3,4,5 i serien.)

Vart vill jag komma med det här nu då, jo, även dessa knallskott, sitter exakt rätt i samhörighet med musiken och bildspelen som framförs på de stora/gigantiska bildskärmarna. Inte för mycket, inte för lite, utan helt exakt precist lagom mycket.

Konserten genomförs i ett exakt RUSH-tempo, och det sker konstant förändringar på scenen i form av att trummorna snurrar runt, ljusspel, alternativa bildmonitorer tänds upp, en publikkamera som spelar in publiken och visar publiken i realtid på monitorerna, ja listan kan göras hur lång som helst. 
2 timmar konsert med RUSH känns verkligen inte för lång, utan den känns helt lagom, lite som när man äter en fantastiskt god middag, och tycker att man skulle kunna trycka i sig lite till, men inser att tallriken är slut. Det är först när allt satt sig, man inser att man är mätt. Mätt på ett alldeles lagom vis, utan att ha "paltkoma".

– Jag kommer aldrig mer tvivla på Sweden Rocks förmåga att välja artister, jag kommer alltid inse att det kommer ett gigantiskt crescendo utöver det "normala".

Band: RUSH
Plats: Festival Stage – Sweden Rock Festival 2013
Betyg: 10/10
Bäst: Allt
Sämst: Absolut ingenting (möjligen att 2 timmar gick alldeles för fort)

Setlist:

 1. Subdivisions 
 2. The Big Money 
 3. Grand Designs 
 4. Limelight 
 5. The Analog Kid 
 6. Where's My Thing? 
 7. Far Cry 
 8. Caravan 
 9. Clockwork Angels 
 10. The Anarchist 
 11. Carnies 
 12. Headlong Flight
 13. The Garden 
 14. Red Sector A 
 15. YYZ 
 16. The Spirit of Radio 
  Encore:
 17. Tom Sawyer 
 18. 2112 Part I: Overture 
 19. 2112 Part II: The Temples of Syrinx 
 20. 2112 Part VII: Grand Finale 

Alla bilder från konserten:

Relaterade artiklar