KONSERTRECENSION: Eldkvarn – Bråvallafestivalen 27/6

“Kungarna från Broadway” fick den stora äran att officiellt inleda Bråvalla Festivalen på Green Stage kl 13 på torsdagen. Rockbladet var på plats och fick dessutom en pratstund med frontmannen Per “Plura” Jonsson.


(Eldkvarn, Bråvalla 2013, Foto: Fredrik Olofsson / Rockbladet)

Eldkvarn bildades 1971 I Norrköping av Tony Thorén och bröderna Plura och Carla Jonsson, de gick då under namnet Piska mig hårt. Många av Pluras texter handlar också om uppväxten och livet I den gamla industristaden. Därför kändes det också helt rätt att Eldkvarn fick inleda den första riktigt stora musikfestivalen I Norrköping.

Med en karriär på över 40 år har bandet verkligen haft sin beskärda del av rejäla upp- och nedgångar. Med drogmissbruk och en rejält floppande skiva I form av “Ny klubb” 1984 var det nära att man lade ner helt. Men de reste sig på 9 och levererade den oförglömliga trippeln “Utanför lagen”, “Himmelska dagar” och “Kungarna från Broadway” som många anser vara bandets absoluta peak. Det var också i samband med dessa skivor som Plura började skriva mer personliga texter än vad han gjort tidigare.

Efter några anonyma år I början av 2000-talet så blev det ännu en nytändning med Jari Haapalainen-producerade “Atlantis” 2005. I samband med nästa skiva började Plura att blogga (delar av dessa blogginlägg mynnade ut I boken “Resa genom ensamheten”) och skivan fick också det passande namnet “Svart blogg”, den innehåller bl a en av deras I särklass största hits “Fulla för kärlekens skull”. Bloggandet, riktigt starka skivor, radiohits samt Pluras framträdanden i TV-programmen “Så mycket bättre” och “Pluras kök” gjorde att bandet fick en ny, välförtjänt storhetstid. Frågan är om Eldkvarn någonsin har haft en större och bredare publik än idag.

Festivalpubliken längst framme vid scenen var väldigt ung men låtkännedomen och allsången var ändå stor vilket ytterligare stärker tesen hur bred publik Eldkvarn har idag. Plura och co inledde inspirerat med “Vår lilla stad” från 1993 som populariserats I och med att den är signaturmelodi I “Pluras kök”. Setet som följde var festivalanpassat och effektivt med kort mellansnack. Eldkvarn är som alltid ruggigt tighta och proffsiga även om Plura faktiskt sjunger fel I början av “Kungarna från Brodway”… I “Mina stjärnor har slocknat” får Carla Jonsson briljera stort med några riktigt vassa solon, kul att denna doldislåt blivit ett permanent inslag i låtlistan.

I övrigt var det mycket säkra kort vilket givetvis är helt rätt på en timmes festivalspelning. Publiken fick bl a höra “Fulla för kärlekens skull”, “Kungarna från Broadway”, "Pojkar, pojkar, pojkar” och givetvis “Kärlekens tunga”. Personligen tyckte jag det roligast att få höra Mauro Scocco-tolkningen “Jag saknar oss” som jag aldrig hört live tidigare samt att få se bandet inför en stor utomhuspublik även om jag föredrar en mindre intimare klubbpslening. Ett gediget hantverk av institutionen Eldkvarn!

Interjun med Plura kommer att publiceras under nästa vecka. 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

EVENT: Eldkvarn
ARENA: Green Stage, Bråvallafestivalen, Norrköping
DATUM: 2013-06-27
BETYG: 8/10
BÄST: Mauro Scocco-tolkningen "Jag saknar oss" och "Alice" som är ett episkt mästerverk
SÄMST: Skulle väl i så fall vara att Plura sjöng fel i början av "Kungarna från Broadway"
TIPS: Köp den fantastiska jubileumsspelningen från Cirkus på DVD!
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se

LÅTLISTA:
1. Vår lilla stad
2. Barn av sommarnatt
3. Alice
4. Ett fall av kärlek (med Adrian Modigård på sång)
5. Fulla för kärlekens skull
6. Tårar från en clown
7. Jag saknar oss (Mauro Scocco-tolkning)
8. Kärlekens tunga
9. Mina stjärnor har slocknat
10. Kungarna från Broadway
11. Pojkar pojkar pojkar
12. En liten kyss av dig

 

Relaterade artiklar