KONSERTRECENSION: KISS – Ny show, ny scen, först ut är Friends Arena i Solna – 1/6

26143 förväntansfyllda personer väntade tålmodigt för att se den nya 40 miljoner-kronors-scenen. Skulle de gilla den? Kommer showen hålla måttet? Är Paul Stanleys röst i bästa form? Frågorna var många.

Gene och Paul skräder inte orden inför pressen i dagarna som leder upp till konserten. Gruppen som firar 40-års jubileum har en ny scenshow med sig som de i gammal god vana haussar upp till skyarna. Citat som ”Showernas show”,  ”Gonna blow your minds away” osv. har duggat tätt. Vad som dock verkar vara fakta är att det nya scenbygget bygger mindre på gitarrförstärkare än tidigare och att de kommer att ha en enorm spindel på scenen. Det låter onekligen intressant och jag får visioner från filmen Sagan om Ringen: Sagan om Konungens Återkomst, när Frodo tampas med den jättelika spindeln ”Shelob”.

Precis som Gene utlovade tidigare under dagen när han gjorde ett framträdande på Hard Rock Café (se bilder och tidigare reportage) så öppnar de med ”Psycho Circus” och det fungerar förvånansvärt bra! Energin finns där och nackhåren ställer sig upp när publiken skriker och sjunger med.

Som utlovat är det en ny design på scenen, den är mycket öppnare än tidigare men den utlovade ”spindeln” som enligt utsago kostat motsvarande ungefär 40 miljoner kronor, är bara en ljusrigg. Visserligen en stor, cool och rörlig ljusrigg men fortfarande bara en ljusrigg.

Inte mycket har förändrats i showen sedan KISS återförenades med smink -96, Gene sprutar eld, dräglar blod, flyger och studsar runt på scenen vickandes sin jättelika tunga som dock ikväll ser ut som att han har bränt den, en ilsket röd färg missfärgar halva hans legendariska smakorgan. Paul struttar runt på sitt karakteristiska sätt, flyger ut till en plattform mitt i publiken och sjunger. Tommy skjuter raketer från gitarren i sitt solo och Eric gör ett trumsolo på ett trumpodium som stiger. Detta är standard och ska helt ärligt finnas i en KISS-show. Lite nyheter är att Gene och Tommy står på 2 enorma plattformar som sträcker sig över publiken och Eric skjuter en Bazooka.

Det som dock är riktigt annorlunda från -96, förutom att Ace och Peter inte längre är i bandet, är att Paul knappt kan sjunga idag. Han har tidigare haft problem med rösten och har gjort en operation för att komma tillrätta med det, tyvärr verkar det inte ha hjälpt. Det här är första spelningen på MONSTER-turnén och han kan inte ens sjunga introt till” Heaven’s on Fire”, när han står på podiet mitt ute i publiken och sjunger ”Love Gun” så undviker han helt att sjunga de högsta noterna och i ”I was made for loving you” är han inte ens nära att sätta falsetten.

Det är mer än 40 konserter kvar på turnén och jag fasar vid tanken på hur hans röst kommer att låta i slutet.
Resten av bandet är dock i fin form, Gene verkar vara en evighetsmaskin och visar inga trötthetstecken, rösten är lika kraftfull som den alltid har varit. Tommy och Eric verkar ha genuint roligt och gör ett bra jobb ikväll. 

Det fyras av eldkvastar, händer saker och smäller mest hela tiden, det här är världens bästa show som KISS har patenterat och även om det är ett band som inte är i toppform så är deras lägstanivå mycket hög. När det är dags för ”Rock and roll all night” kommer konfettiregnet, nu är allt så bra det kan bli igen och det vräker faktiskt ner så mycket att man har svårt att se scenen, partystämningen är på topp och torsdagens publik på Sweden Rock Festival har något att se fram emot!

SKRIBENT: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se) & Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)
FOTO: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)
EVENT: KISS
ARENA: Friends Arena / Solna
DATUM: 2013-06-01
BÄST: Rock and roll all night
SÄMST: Heavens on Fire
BETYG: 6/10
PUBLIK: 26143
SPELTID: ca 1.40

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

BANDFAKTA – KISS

MEDLEMMAR
Paul Stanley – lead vocals, rhythm guitar
Gene Simmons – lead vocals, bass guitar
Eric Singer – drums, percussion, backing vocals
Tommy Thayer – lead guitar, backing vocals

| KISS OFFICIELLA HEMSIDA | FACEBOOK |
 

LÅTLISTA
Psycho Circus 
Shout It Out Loud 
Let Me Go, Rock 'N' Roll – (Tour debut)
I Love It Loud 
Hell or Hallelujah 
War Machine – (Gene breathes fire)
Heaven's on Fire  – (Tour debut, first time played live since 2007)
Deuce 
Say Yeah  – (Tour debut, first time played live since 2011)
Shock Me  – (Only first verse)
Outta This World  – (Tommy and Eric Jam)
God of Thunder – (Gene bass solo intro — spits blood and flies)
Lick It Up 
Love Gun  – (Paul flies out to the crowd)
Rock and Roll All Nite 

Encore:
Detroit Rock City 
I Was Made for Lovin' You 
Black Diamond 

Relaterade artiklar