LIVERECENSION: 30 Seconds To Mars – Zitadelle Spandau (Berlin) 6/6 och Gröna Lund 19/6

30 Seconds To Mars är ut på sin världsturné "Love, Lust, Faith and Dream". Rockbladet nöjde sig inte att bevaka dem på en spelning, utan vi skicka ut två reportrar till både deras spelning i Berlin 6/6 och Gröna Lund (Stockholm) den 19/6. Philips och Lindas åsikter om konserternas innehåll skiljer sig en hel del. Ena tycker de är blassé och den andra tyckte setlisten var helt underbar.

ZITADELLE SPANDAU – BERLIN – 6/6

Nu när bandet kommit tillbaka med deras första nya musik sedan 2009 är resultatet blassé. Setlistan har ändrats minimalt på många år, mycket på grund av att bandet bara har fyra album i bagaget och dessa blandas sällan. Singeln Up in the Air från deras nya album Love Lust Faith + Dreams fungerar som en i teorin bra men i praktiken väldigt töntig opersonlig avslutning på varje konsert. Jared är på spelhumör och bjuder på sedvanliga vita lögner om att ”You’re the fucking best crowd on the tour so far!” (jag lovar att Rock Am Ring var bättre) och trots ett rättfärdigat stort rockstjärne-ego är han i den identitetskris man kan vänta sig från gemene 40-åriga man – Jared drar till och med ett skämt på konserten på Gröna Lund om att han kunnat vara de flesta personer i publikens farfar. Sluta flirta säger han med publikens skrattsalvor som respons. Det överproducerade intetsägande repetitiva soundet talar bara för en slags kommersiell sell out-attityd. Det är inte så att bandet inte är begåvat, för det är det sannerligen, de maximerar bara inte sin potential.

Zitadelle Spandau bjöd på en mer personlig touch då Jared uttalat sig om att han ser Berlin som sitt andra hem. Gröna Lund hade en lekfullhet som tilltalade en yngre (genomsnittlig 17-årig) publik, Zitadelle Spandau har alla åldrar i bredare utsträckning. Konserterna var i olika städer i olika länder och bjöd på två sidor av samma mynt. Musikmässigt ändrades väldigt få låtar. Det märks att bandet verkligen vill att albumet Love Lust Faith + Dreams ska stå till grund för bandets image och det som varit tidigare är passé. Dock spelas klassiker som The Kill fortfarande på varje konsert. Jared har gått igenom fler ändringar stilmässigt en gemene osäkra hormonella tonåring. För konstens skull, det är så jag är, skulle han svara. Jag ser inte vart bandet är på väg och det är inte en sådan typ av upphetsning där man gnuggar fingrarna inför vad som komma skall – jag förtvivlar mig mest inför den bortkastade talangen. Nej, detta är inte ett band som kommer vinna Grammys under sin livstid, men med A Beautiful Lie från 2005 hade bandet ett klockrent eget sound som de borde ha hållit sig till. Kanske blev hungern efter kommersiell framgång för stor?

Stämningen och framförandena är nästan klanderfria. Ibland blir det lite clownshow och utfyllnad istället för att spela låtar. Snälla rara, hoppa över att kasta ut vad som upplevs som tusentals uppblåsbara djur i publiken – man ser inget och det hör inte till. Fick jag välja skulle 30 Seconds to mars korta ner turnéerna och in i studion mycket oftare för att gräva upp sin gamla musikaliska identitet som fick så många lovord.

SKRIBENT: Philip Almén (pa@rockbladet.se)

EVENT: 30 Seconds To Mars
ARENA: Zitadelle Spandau, Berlin

DATUM: 2013-06-06

BETYG: 6/10

BÄST: Allsången på akustiska tappningen av Hurricane

SETLIST – BERLIN

1. Birth 
2. Conquistador 
3. Kings and Queens – Ext. Outro
4. This Is War 
5. Night of the Hunter 
6. Search and Destroy – Stopped and Restarted at last chorus
7. City of Angels 
8. End of All Days 
(Pyres of Varanasi – w/ acrobats)

Acoustic:
9. Message in a Bottle – The Police cover
10. Hurricane 
11. The Kill (Bury Me) – Special Version
12. Do or Die – Acapella Intro
13. Alibi 
14. Closer to the Edge – Ext. Outro

Encore:
15. Up in the Air – Guitar Intro

GRÖNA LUND – STOCKHOLM – 19/6

Onsdag kväll, “lill-lördag” och det är ingen dålig folkmassa som har samlats på Gröna Lund för att få en skymt av 30 Seconds To Mars när de äntrar scenen. Bandet, med Jared Leto i spetsen, är ute på världsturné (Love, Lust, Faith and Dream) och detta var jag bara tvungen att få uppleva live..

30 Seconds To Mars är ett fenomen i sig och när bandet äntrar scenen för att dra igång kvällens spelning med ‘Birth’ går det inte att ta miste på stämningen. Med låtar som ’This Is War’, ’From Yesterday’, ’The Kill (Bury Me)’, ’Kings and Queens’ och senaste hiten ’Up in the Air’ är det svårt att inte vara nöjd med kvällens upplevelse. Jared Leto har en grym röst som jag anser kommer i sin fulla rätt när ’End of All Days’ framförs till en ensam akustisk gitarr.  


(Foto: Linda Hasselblad)

Jared Leto rör sig naturligt på scen, bjuder på sig själv och har en avslappnad och naturlig kontakt med publiken. När han skyller på sin höga ålder och jetlag då han vid ett tillfälle glömmer bort texten kan jag inte låta bli att le lite.. Han må vara 42 år, men när det gäller denna man är ålder verkligen bara en siffra.

SKRIBENT: Linda Hasselblad (lh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Micke Andersson (ma@rockbladet.se)
EVENT: 30 Seconds To Mars
ARENA: Stora scenen, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2013-06-19
BETYG: 8/10
BÄST: Ett svårt val, men det får bli ’This Is War’
SÄMST: Pauserna mellan låtarna som vid ett par tillfällen kändes lite för långa.

SETLIST – GRÖNA LUND
1. Birth
2. Closer to the Edge
3. Night of the Hunter
4. Search and Destroy
5. This Is War
6. End of All Days
7. Do or Die
8. Conquistador
9. City of Angels
10. From Yesterday
11. Hurricane
12. The Kill (Bury Me)
13. Kings and Queens
14. Up in the Air

 

BANDFAKTA – 30 SECONDS TO MARS

MEDLEMMAR
Jared Leto – Sång och Gitarr
Tomo Miličević – Gitarr, bas och keyboard
Shannon Leto – Trummor och percussion

DISKOGRAFI
30 Seconds To mars (2002)
A Beautiful Lie (2005)
This Is War (2009)
Love, Lust, Faith and Dreams (2013)

 

Se alla bilder från Gröna Lund 19/6-2013

Relaterade artiklar