INTERVJU: PLURA JONSSON FRÅN ELDKVARN – BRÅVALLA FESTIVALEN 2013

Under Bråvalla Festivalen i Norrköping fick Rockbladets Fredrik Blid en pratstund med frontmannen och på senare år ständigt aktuelle Per ”Plura” Jonsson från Eldkvarn.

För mig som följt Eldkvarn i många år och rankar bandet som Sveriges i särklass bästa genom tiderna var det givetvis en stor ära att få göra en intervju med legenden Plura. Han är precis så avslappnad, lättsam och jordnära som han verkar vara i TV. Ståendes nästan längst fram vid scenkanten när de öppnar Bråvalla Festivalen så slår det mig hur ung publiken är och att de flesta kan alla texterna. Bandet som bildades redan 1971 har verkligen fått en yngre publik vilket jag också påtalar för Plura.

Plura: Ja, på festivalerna är det betydligt yngre publik än vad det är på våra vanliga konserter.

Fredrik: Det känns även som ni har fått en både större och bredare publik senare år?

Plura: Ja, många av våra fans som började följa oss i början av 80-talet har fått barn och familj som i sin tur börjat gå på våra konserter. Det kan vara allt från dagisbarn till 80-åriga pensionärer i publiken. Sedan har givetvis TV hjälpt till en del att skapa intresse genom ”Så mycket bättre” och ”Pluras kök”. Det är kul att det ibland kommer fram personer som man aldrig trodde skulle lyssna på Eldkvarn och tackar för bra musik och låtar.

Fredrik: Tidningen Sonic gjorde nyligen en topp 100 lista över de bästa svenska skivorna genom tiderna. Där kom Eldkvarns ”Kungarna från Broadway” på en 30:e plats. Vilken skiva tycker du själv är er bästa?

Plura: Det är svårt att säga, jag tycker genomgående vi gjort ganska jämnbra plattor. Men visst ”Kungarna av Broadway” tillhör de bättre liksom ”Himmelska dagar” och på senare år ”Atlantis” och ”Svart Blogg”. Det är kul att vi gjort några av de bästa plattorna så pass sent i karriären. (Här är vi nästan rörande överens då jag på en lista över Eldkvarns 5 bästa album valt ut just dessa fyra tillsammans med ”Utanför lagen”.)

Fredrik: De fyra senaste plattorna har alla varit framgångsrika och producenten Jari Haapalainen får tillskrivas en del av nytändningen. Blir det en femte skiva med Jari?

Plura: Det kanske det blir (skratt). Tanken var att jag skulle skrivit nya låtar i maj men jag målade tavlor i stället. Det kommer vara en utställning i Göteborg i september. Så en ny skiva kommer nog inte bli aktuellt att börja spela in förrän nästa år. Men mot alla odds så har vi väl sålt mer skivor på senare år än någonsin vilket är jättekul.

Fredrik: Ni gjorde en riktig arkivrensning häromåret och släppte mastondontboxen ”Den goda skörden: 1971-2011 – de första 40 åren”. I samband med detta så pratades det även om att ge ut klassiska ”Cirkus Broadway” (ett knippe konserter i cirkustält sommaren 1988 tillsammans med gästartister som Thåström, Eva Dahlgren, Pugh Rogefeldt och Peter LeMarc) på DVD, hur går planerna där?

Plura: Jag vet inte riktigt hur det går med det. Men vi höll medvetet inne material från de konserterna i samband med boxen för att vi skulle ge ut det separat. Tanken var att ge ut både en CD och en DVD. Delar av materialet gavs ut på LP 1988 men då ville inte Eva Dahlgren vara med, vi får hoppas att hon vill det denna gång (skratt).

Fredrik: Är det några sådana projekt inplanerade?

Plura: Det har pratats om att göra en ny ”Cirkus Broadway” och vi har haft en del möten om det så vi får se vad som händer. Några av artisterna som gästade på Cirkus under 40-års jubileumskonserten borde i så fall vara aktuella, definitivt Håkan Hellström. Däremot spelar jag nu in en tågluff tillsammans med Mauro Scocco som kommer att sändas på TV i höst, det blir även ytterligare en säsong av Pluras kök. Den kommer precis som förra säsongen spelas in utomlands men med en ny än så länge hemlig sidekick i stället för Måns Herngren.

Vi pratar även om de fantastiska Eldkvarn-weekends som genomfördes på Hotell Nouveau i Helsingborg under några år, där fans från hela Sverige samlades och bl a fick se och höra sina önskelåtar samt hela ”Kungarna från Broadway” back-to-back. Det var fantastiskt roliga spelningar men tyvärr inte speciellt lönsamma.

Fredrik: Din brorsa Carla brukar ju ha med 1 eller 2 låtar per skiva som han också sjunger, hur sker den uppdelningen?

Plura: Det brukar ske rätt naturligt, han skriver en viss typ av låtar och jag en annan. Mina låtar är lite mer berättande och utgör stommen i skivan. Sedan tillkommer Carlas låtar som en form av krydda (skratt). Men jag älskar verkligen Carlas låtar, de är lite udda.

Fredrik: Det var kul att får höra Mauro Scocco-tolkningen ”Jag saknar oss” live i dag (spelades in till hyllningsskivan i samband med att Mauro fyllde 50 år), har ni spelat den länge?

Plura: Den har följt med oss i repertoaren under våren och den funkar jättebra publikmässigt. Mauro tycker också det är bra för då kan han komma och gästa på scen vilket han gjort några gånger.

Nästa anhalt för Plura är klassiska Café Broadway inne i Norrköping där ett TV-team väntar som följt honom och bandet under några veckor. Många järn i elden för den sympatiske Plura som förmodligen är populärare än någonsin.

Skribent: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
Fotograf: Fredrik Olofsson (fo@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – ELDKVARN:

Per ”Plura” Jonsson, sång och gitarr
Carl Stefan ”Carla” Jonsson, gitarr och sång
Tony Thorén, bas
Werner Modiggård, trummor
Claes von Heijne, klaviatur

DISKOGRAFI – ELDKVARN:

1974 – Elisabet (utgivet under gruppnamnet Piska mig hårt)
1976 – En lång het weekend
1978 – Pantad och såld
1979 – Pojkar, pojkar, pojkar
1980 – Musik för miljonärer
1981 – Genom ljuva livet
1983 – Tuff lust
1984 – Barbariets eleganter
1984 – Ny klubb
1986 – Utanför lagen
1987 – Himmelska dagar
1988 – Kungarna från Broadway
1988 – Vägen från Peking (samling)
1989 – Cirkus Broadway (live)
1989 – Karusellkvällar
1991 – Legender ur den svarta hatten
1993 – Pluralism
1994 – Sånger från Nedergården
1994 – Tempel av alkohol (live)
1997 – Det gamla landet (samling)
1997 – Lyckliga tider
1999 – Limbo
2000 – Eldkvarns bästa, dom lyckliga, lyckliga…olyckliga åren (samling)
2000 – Kärlekens törst (live)
2001 – Död stjärna
2002 – Brott lönar sig alltid
2005 – Atlantis
2006 – Kärlekens låga (live)
2007 – Svart blogg
2007 – Svart gig (live)
2008 – Hunger Hotell
2010 – Kärlekens väg (live)
2011 – Stans bästa band, 1971–2011 – de första 40 åren (samling)
2011 – De berömdas aveny

 

 

|KONSERTRECENSION FRÅN BRÅVALLA| |HEMSIDA|  |FACEBOOK|

 

 

Relaterade artiklar